Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Ekonomide riskler

05 Şubat 2022, 09:16 ---

Son zamanlarda kurlardaki oynaklık bizlere ekonomideki risklerin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. 20 Aralık günü ve sonrası birkaç gün 10-18 TL arasında dalgalanan dolar özellikle aynı dönem ithalat ödemesi yapanlarla, ihracat bedelini bozmak durumunda olanlara ciddi zararlar ettirdi. Bu reel sektörde görünen yüzüdür. Bir de işin VIOB ve Forex bacağı var. Oralarda da birçok insanın varlıklarını komple kaybetmiş olma ya da ciddi zarar etme ihtimali çok yüksektir.

Bu tür dalgalanmaların olma sebebi piyasaların derin olmamasıdır.

Piyasaların derin olması ne demek?

Bu tarz piyasalarda çeşitli nedenlerle işlemler gerçekleşir. Kimisi spekülasyon yaparak oynaklıkları kullanmaya çalışırken, kimisi de riski kaldırmak için işlem yapar. Piyasada alıcı ve satıcı adedi çok fazla değilse ve işlem hacmi çok yüksek değilse birileri piyasayı istedikleri gibi yönlendirebilirler. Bu durumda dengeleyici bir işlemin olabilmesi için çok fazla işlem yapanın olması gerekmektedir. Özellikle grup tarzı hareketler, piyasa yönlendirmeleri piyasanın sağlıklı fiyatlama yapmasını engellemektedir.

Piyasada dalgalanma önemli bir risktir ancak başka önemli riskler de var. Örneğin global ekonomilerde hızla artan fiyatlar ve buna bağlı enflasyon baskısı tedbir almayı gerekli hale getirmiştir. FED bir yandan faiz artırımlarını konuşurken bir diğer yandan da piyasaya dolar vermeyi durdurmayı tartışmaktadır. Benzer gelişmeler ECB’de de olabilir. Yani piyasaya dolar girişi aksayacak gibi görülürken, faiz artırımıyla hem doların güçlenme potansiyeli artacak hem de gelişmekte olan piyasalara dış kaynak girişi daha zor ve daha maliyetli olacaktır.

Batı talebi daraltmak için bir yandan parasal daralmaya, diğer yandan faiz silahını kullanmaya başladığında global ekonomilerde talebin durulması riski artacaktır.

İşte ekonomideki önümüzdeki dönem bizi ilgilendiren diğer riskler bunlar. O zaman evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Cirolarda hesaplanan rakamları yakalamak daha da zor olabilir. Bunun yanında dolar bazında fiyat düşüşleri de yaşanabilir.

Global riskleri iyi analiz edemezsek nakit dengesini tutturamayabiliriz.

Aman dikkat..

Saygılarımla,

3. Göz Danışmanlık

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster