Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

2022 nasıl geçecek?

13 Ocak 2022, 09:10 ---

2021 yılı geride kaldı ve 2022 yılına girdik. Bir yandan pandeminin bozduğu arz sisteminin, talepteki canlanmaya bağlı olarak yetersiz kalması global ekonomilerde fiyatlarda ciddi yükselişlere yol açarken, diğer yandan TCMB politika faiz düşüşüne tepki olarak spekülatif, (hatta bizce detaylı incelenmesi gereken manipülasyon denilecek derecede büyük ve kısa sürede gerçekleşen) kur oynaklıklarının fiyatlamada bile sorun yarattığı bir dönemi yaşadık.

Şimdi 2022 yılının nasıl geçeceğine odaklanıyoruz. Pandemi tedbirlerinin gevşetilmesi nedeniyle talepteki hızlı artış, akabinde fiyat artışlarını getirmişti. Acaba bu durum devam eder mi?

Global anlamda arzın dengeye oturması çok kısa sürede olabilecek bir hadise değil. O yüzden Çin’in üretim ve ihracat verisiyle yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Çin’den mal alamayanların Türkiye’yi hatırladığı şu günlerde yurt dışı fiyatlardaki yükseliş ihracatçı firmalarımızın altın bir dönem geçirmesine neden olmuştu. Satış problemleri yaşanmadığı gibi, aksine yurt içerisinde satışlarını azaltarak ihracata asıldılar. Bu durum iç piyasada fiyatların fırlamasına neden olmuştur.

2021 yılı büyüme hızı oldukça fazlaydı. Ancak 2022 yılında büyüme beklentileri neredeyse 2021 yılının yarısı kadar.

2021 yılının ihracat yılı olması daha çok dış talebin Çin tarafından karşılanamamasıyla ilgiliydi. 2022 yılında da aynı eğilim devam ettiği sürece Türkiye’nin üretim üssü olduğu daha iyi hatırlanacaktır. Ancak kapasite artırımı olmadan ihracatın artırılması çok zor. Eğer bu sorun düzeltilmezse, yani ihracat artışı için kapasite artırımı sağlanamazsa enflasyon 2022 yılında da artmaya devam edebilir.

Diğer bir risk, FED ve ECB faiz artırımları ve bilanço küçültme operasyonlarıdır. Yani piyasaya bol bol verdikleri paraları geri çekme politikaları. Böyle bir durumda global piyasalarda risk iştahı azalabilir ve sermaye batıya yönelebilir. Kaldı ki merkez bankalarının parayı çekmeye başlamaları durumunda Türkiye’nin de dış kaynak bulmasını zorlaştıracaklardır.

Bu durumda içeride üretimi artırmak için gerekecek krediler için sendikasyon gibi dış kaynaklara ulaşmak daha da zor olabilir.

Ocak ayı enflasyon verisi son derece önemli olacak. Çünkü yükselmesi durumunda, kur ve faizler üzerinde baskı artacaktır. Eğer kur istikrara kavuşursa, sürpriz düşüşler de gelebilir.

2022 yılında FED ve ECB politikaları sermayeye ulaşım konusunda bizleri ciddi şekilde etkileyecek olup, büyümenin de daha yavaşlayabileceğini unutmamalıyız.

Ülkemizi ilgilendiren diğer bir husus 2023 seçimleridir. Seçimlere yönelik spekülasyon ve tahminlerle piyasalarda dalgalanma ihtimali oldukça fazladır.

2022 yılı bilanço risklerinin profesyonelce yönetilmesi gereken bir yıldır. Olmadık riskler beklenmedik zararlara yol açabilir. Bizden söylemesi…

Saygılarımla,

www.3-goz.com

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster