Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Dövizde yukarı hareket devam eder mi?

15 Ekim 2021, 13:30 ---

Uzun bir süre 8.30-8.80 TL bandında hareket eden USD, TCMB’nın politika faizini beklentilerin aksine ve enflasyondaki yükselişe rağmen 100 baz puan indirerek dövizde bandın üzerine çıkılmasının düğmesine de basmış oldu. Önce 8.80 direnci kırıldı ve daha sonra psikolojik 9 TL seviyesinin üzerine çıkarak Yazıyı yazmakta olduğumuz şu anlarda 9.19’lu seviyelere kadar geldi.

Teknik olarak 8 Eylül gününden beri trend göstergeleri yukarı sinyaller gelirken ve enflasyon yükselmekteyken gelen faiz indirimi kurun yükselmesi için gereken sürü psikolojisi ortamının hazırlanmasını da sağlamış oldu.

Geçmişe baktığımız zaman dövizde aşağı yönde eğilimin arttığı dönemlerde 3 kere Merkez Bankası başkanlarının görevden alınması ve bir kere de bakan istifası trendlerin hep yukarı dönmesine neden olmuştur. Yurtdışından ziyade görevden almalar veya istifalar dövizde tansiyonu daha çok germiştir.

En son iki adet TCMB başkan yardımcıları ve bir adet PPK üyesinin görevden alınması tekrar tansiyonu yükseltmiştir. Yıl sonu kur hedefi bu gelişmeler nedeniyle 2 ay önceden gerçekleşmiş durumdadır.

Teknik olarak baktığımızda, “primli” sinyali gelmesi dışında yukarı trendin devam edeceği sinyalleri devam etmektedir. Ancak Bollinger Band üst band çizgisinin delinmesi nedeniyle 1-2 gün gevşeme potansiyeli artmış olsa da yukarı yönde agresif hareketler ve dalgalanmalar nedeniyle döviz fiyatlarını baz alan sanayicilerin bu oynaklık karşısında daha fazla risk primi ekleyebileceklerini, bunun da enflasyonu daha da yukarı itebileceğini düşünüyoruz.

Dövizde yukarı potansiyelinin azalması için, ekonomi yönetiminde istikrar şarttır. Kaldı ki ekonomi yönetiminin liyakata göre seçilip seçilmediği yani yeterli olup olmadığı her zaman piyasa tarafından sorgulanacaktır. Hayatında para yönetmemiş,işin uzmanı olmayan kişilerin atanması durumunda  yönetim zaafiyeti riskinin artacağı düşünülebileceğinden, oynaklık daha da artabilir.

Görevden almalar ve atamalardan sonra yapılan yorumlara baktığımızda; Uluslararası yatırım kuruluşu Commerzbank tarafından hazırlanan raporda TCMB'de yapılan yönetim değişikliklerinin ardından Dolar/TL'de  düşüşün devam etmesinin beklendiği belirtildi. Dünyanın önde gelen online varlık alım-satım aracılarından Oanda'nın  analisti Jeffrey Halley, Türk Lirası'nda değer kaybının sürmesini beklediğini açıkladı. Burada faiz indirimine karşı olanların alındığına dair açıklamalar kurumların güvenilirliğini de zedelemektedir.

Reel sektörün döviz pozisyonunda kısa vadeli fazlalık olması nedeniyle bir risk söz konusu olmasa da, her kur artışı dış borçların TL karşılığının yükselmesine ve enflasyonun artmasına sebep olacaktır.

Dolarda 8.95 artık önemli bir destek seviyesi haline gelmiştir. RSI göstergesinin 80 seviyelerinde olması, USDTL partesinde kar satışı ihtimalini artırsa da yukarı trendin hala devam ettiğini, gelen küçük gevşemelerle trendin bozulmayacağını unutmamalıyız. Yukarı trendin bozulduğundan emin olabilmemiz için 8.80 TL seviyesinin altında birkaç gün beklediğini görmemiz lazım.

Saygılarımla,

3.Göz Danışmanlık
www.3-goz.com

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI15 Ekim 2021 22:35

    İYİ TAHMİN ETTİM FULL ALTIN VE DÖVİZDEYİM.BORSA DAN BİR HALT OLMAZ.SEÇİMLER OLUR ÜLKEDE O ZAMAN EKONOMİYE VE PİYASALAR İSTİKRAR GELİR BENDE BORSAYA GİRERİM.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ15 Ekim 2021 18:51

    BUGÜNDE KILIÇTAROĞLU GEREKEN DOĞRUYU YAPMIŞTIR FAKAT YANLIŞ YÖNDEN YAPMIŞTIR VE OLAYIN ÜZERİNE TİNER İLE GİTMİŞTİR.BU ÜLKEYİ NE HÜKÜMET NE DE MUHALEFET HALKI KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYOR HEP KENDİLERİNE DÜŞÜNMEKTEDİRLER.HÜKÜMET DIŞARIDAN GELEN MALLARA ZAMANINDA KISIZLAMA GETİRİP HALKI LÜKSE ALIŞTIRMAMALI İDİ.BUGÜN ASGARİ ÜCRETLİNİN ALTINA LÜKS OTOMOBİL VAR İSE  ÜLKE BİTMİŞTİR.MUHALEFETTE HİÇ BİR ÖNERİSİ YOKTUR HEP HALKI HÜKÜMETE KARŞI KIRKIRTIP ACABA BURDAN İKTİDARA GELEBİLİRMİYİM DİYOR FAKAT İŞLERİ ZOR.ABD VERİYOR TALİMATI BUNLARDA AYNEN SENARYOYU UYGULUYORLAR.

  • Ahmet ünal 15 Ekim 2021 16:12

    İktidarında muhalefetinde kesinlikle vatan derdi yok sırf nefislerini inadları nı yaşıyorlar inanı ın bu durumdan hiç şüphe etmeyin

  • salih15 Ekim 2021 15:32

    bankaların yılsonu dolar kuru beklentisi 10,50 olmuş. faiz düşüşüne reis yüzünden kesin gözüyle bakılıyor. faiz düşünce doları kimse tutamaz. merkez bankasının doları kalmadığından müdahele bile edilemiyor.

  • Bu kadar15 Ekim 2021 15:20

    Ne tekniği be abi o senin dediğin bizim için geçerli değil tahmin etmen lazım siyaseti

  • Geç bu işleri15 Ekim 2021 15:00

    Kardeş boş versene ne tekniği bu ülkede anında değişir hersey bir haber gelir al sana ralli hangi teknik????

  • Aa15 Ekim 2021 13:54

    RTE rüzgarını arkasına alan dolar, euro tabiki yukarı yönlü devam eder.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster