Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Döviz sepetinde olası gelişmeler ve kur riski

12 Temmuz 2021, 08:20 ---

Kur riski, kur değişikliklerinde varlık ve yükümlülüklerinizde meydana gelen değişimi ifade eder. Yani döviz borcu olan ile döviz alacağı olan kur yükselişinde nasıl ters etkileniyorsa, tüm varlık ve yükümlülükler de değişimlerden farklı derecelerde etkilenir.

Dış ticarette önemli artışların yaşandığı günümüzde kur riskine şöyle bir bakalım;

Kur riski analizinde öncelikle Türk Lirası’nın genel durumunu gözden geçirmeliyiz. O yüzden döviz sepeti (%50 USD+%50EUR) grafiklerine bakacağız. Böylece parite etkisini de devreden çıkarmış oluyoruz.

Grafikte de görüleceği üzere son zamanlarda daha çok yatay bir şekilde hareket eden döviz sepetinde önemli teknik sinyaller aşağı yönü göstermektedir.

Bu sinyallere göre neler olabileceğini birlikte tahmin edelim; son zamanlarda adeta cetvel gibi bir görüntü veren fiyatlar, 9,46-9,54 bandına iyice sıkışmış durumdadır. Bu arada MACD ve PSAR gibi önemli trend göstergeleri aşağı yönde bir hareket olabileceğini işaret etmektedirler. Sepet bazında 9,41 TL seviyesi son derece önemlidir. Bu seviyelerinde altında olması 9,19 TL seviyelerine kadar bir gevşeme gelebileceği anlamına gelmektedir. Yukarıda kırmızı çizgimiz ise 9,68 TL seviyeleridir.

Yatay seyirde devam eden sıkışmanın sonunda bir kırılma olasılığı her geçen gün artmaktadır. Mevcut veriler, bu kırılmanın daha çok aşağı yönde olabileceğini göstermektedir.

Yukarıdaki grafik ve açıklamalar Türk Lirası’nın değerlenme potansiyelinden bahsetmektedir. Burada aldığımız risklere şöyle bir bakalım. Öncelikle ithalat girdilerde yurtiçi satış fiyatının yüksek kalma riski var. Yani yüksek kurdan ithal edilen ürünlerin TL fiyatları yukarıda kalabilir. Diğer bir risk, vadeli döviz cinsi ihracat bedellerinin geldiği zaman kurun düşük olması planlanan TL cinsi karın gerçekleşememesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle de ihraç bedellerinin geleceği tarih ve tutar dikkate alınarak, VIOB, forex, futures, forward ve option gibi finansal enstrümanlarla risklerin kaldırılması gerekmektedir.

Yatırımcı bacağında da dövizin yükselişine göre alınan pozisyonların mevcut grafikte görünen teknik sinyallere göre ters olduğunu belirtelim.  Yeni bir olumsuz gelişme ile sinyaller bozulmadığı sürece gevşeme teknik analistler için pek de sürpriz sayılmayacaktır.

Saygılarımla,

3. Göz Danışmanlık
www3-goz.com

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI12 Temmuz 2021 10:12

    Genelde döviz kurban bayrmından sonra hep hortlamıştır.kurban bayramı dolayısı ile millet elindeki dövizleri bozdururlar birazda turistten döviz gelir ondan sonra kendi halimize döneriz.ha bunu hangi hükümet gelir ise gelsin durdumaz kendimizide kandırmayalım.tek çözüm doğalgaz ve petrol bulunması kısa vadeli daha sonra sanayi ürünleri üretmemiz ve hiç bir ürünü dışarıdan almaz isek olur.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster