BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTurkcell kar payı dağıtacak mı?----

Turkcell kar payı dağıtacak mı?

Turkcell kar payı dağıtacak mı?
13 Mart 2013 - 06:59 www.finansgundem.com

SPK’nın yönetiminde müdahil olduğu Turkcell’de iki ortak karardan memnunken, Rus Altimo ise hayal kırıklığı mesajı verdi

SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK) neredeyse 3 yıldır devam eden yönetim krizine müdahale ederek üç yeni üye atadığı Turkcell’de, büyük ortaklar Çukurova Grubu ve İsveçli TeliaSonera’dan ‘memnuniyet’, Rus Altimo’dan ise ‘hayalkırıklığı’ açıklaması geldi. Hürriyet'in haberine göre, temettü (kâr payı) dağıtımı konusundaki beklentilerin arttığı atamalardan sonra, gözler şimdi nisan ya da mayısta yapılacak genel kurula çevrildi. Ancak temettü kararının çıkması için üçü de birbiriyle davalı olan ortakların anlaşması şart.
SPK’nın hissedarlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle uzun süredir karar alınamayan Turkcell yönetimindeki Mehmet Bülent Ergin (Çukurova Grubu), Tero Erkki Kivisaari (Sonera) ve Oleg Adolfoviç’i (Altimo) kurumsal yönetim ilkeleri kapsamında bağımsız üye atanması zorunluluğu nedeniyle görevden aldı. SPK’nın önceki gece açıkladığı karara göre, kurulun ‘Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’ kapsamında görevden alınan bu 3 ismin yerine eski bakanlardan Hilmi Güler ve Atilla Koç ile Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Müteveli Heyeti Başkanı Ahmet Akça atandı.
3 milyar lira temettü
Böylelikle 7 kişilik yönetim kurulu bulunan Turkcell’de bağımsız üye sayısı 4’e yükseldi. Yeni üyeleriyle ilk yönetim kurulu toplantısını 20 Mart’ta yapması beklenen Turkcell için bu toplantıdan genel kurulun ne zaman yapılacağı kararının alınması bekleniyor. Genel kurulda en merakla beklenen konu ise, şirketin uzun zamandır beklenen temettü dağıtımı konusunda ne karar vereceği. Yönetimdeki ihtilaflar nedeniyle Turkcell’de 2010 ve 2011 yıllarında temettü dağıtılamadı. Şirketin 2012 kârı ile birlikte kasasında 3 milyar TL’den fazla temettüsü bulunduğu hesaplanıyor.
Çukurova Grubu’nun temsili kilit önemde
TURKCELL’in yapacağı genel kuruldaki en kilit nokta ise, şirketin 3 ortağının da hisselerinin bulunduğu ve Turkcell’de yüzde 51 hisseye sahip Turkcell Holding’i kimin temsil edeceği. Eğer yabancı ortaklar, genel kurulda bu hisseyi Çukurova Grubu’nun belirleyeceği bir ismin temsil etmesi konusunda anlaşırsa, şirketin yönetim kuruluna SPK tarafından yapılan atamaları onayladığına işaret olarak kabul edilecek. Çukurova Grubu genel kurul tarihine kadar Rus Altimo’ya borcunu öderse, genel kurulda Çukurova Holding hisselerini temsil etme hakını da elde edebilecek.
Altimo: Atamalar hayal kırıklığı
TURKCELL’in Rus hissedarı Altimo, kararı hayalkırıklığı olarak değerlendirerek şunları kaydetti: “Turkcell’deki yönetim kurulu değişikliklerini Çukurova ile uzlaşmazlığın çözümü öncesinde zorlama ve geçici bir tedbir olarak görüyoruz.Çukurova ile yakında çözülmesini ümit ettiğimiz uzlaşmazlığın ortadan kalkmasıyla
genel kurul toplantısında şirketin hissedarlarının yeni üyeleri seçeceğini umut ediyoruz.”
TeliaSonera: Şimdi kâr dağıtabiliriz
TURKCELL’in yüzde 13.07 hissesine sahip İsveçli TeliaSonera’nın Yönetim Kurulu Başkanı Per-Arne Blomquist, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Böylece şirket uzun zamandır ödenmesi gereken kâr payı dağıtımı gerçekleşebilir” dedi.
Çukurova: Önümüz açıldı
TURKCELL’in büyük ortaklarından Çukurova Grubu ise, yeni bağımsız üye atamasıyla ilgili olarak “Atamaların, Turkcell’de eskiye dair anlaşmazlıkların ve yönetim kurulundaki kilitlenmelerin önünü açacağını düşünmekteyiz” açıklamasını yaptı.
Hisseler yüzde 3 arttı
SPK’nın dün Turkcell’e üç bağımsız üye ataması şirketin borsada işlem gören hisselerine de olumlu yansıdı. Uzun süreden beri temettü dağıtımı konusunda yaşanan belirsizliğin ortadan kalkacağına yönelik beklenti şirketin hisselerine yüzde 3 değer kazandırdı. Gün içinde 12.1 liraya kadar yükselen Turkcell hisseleri ikinci seansın sonunda 11.90 liradan günü kapattı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)