BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatSık sık yapılan ve pahalıya mal olan 5 finansal hata----

Sık sık yapılan ve pahalıya mal olan 5 finansal hata

Sık sık yapılan ve pahalıya mal olan 5 finansal hata
02 Şubat 2024 - 18:46 www.finansgundem.com

Hayatın her alanı olduğu gibi finansal yaşam da hatalarla doludur. Yine de en sık yapılan hataların ne olduğunu bilmek daha sağlıklı bir finansal yaşamın kapılarının aralanmasını sağlayabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çocukluk yıllarından bu yana herkes büyüklü küçüklü hatalar yapar. Ancak konu finansal hatalar olduğunda bunların geri dönüşü salonda top oynarken vazo düşürmek kadar basit olmayabilir. Motley Fools’un haberinde Amerikalıların en sık yaptığı finansal hatalara yer veriliyor. Söz konusu hatalardan uzak durmak finansal sağlığınız için kritik önem taşıyor.

1. Acil durum fonunun boş bir hayal olduğuna inanmak

Birikim yapmaya herkes bir yerden başlayabilir. Gerçekten de aylık faturaları bile zar zor karşılarken bir acil durum fonu oluşturmak ilk bakışta gülünç bir hayal gibi görünebilir.

Ancak bu hata acil durum tasarruflarına belirli bir meblağda para yatırmak zorunda olduğumuz gibi yanlış bir anlayıştan kaynaklanıyor. Unutmamak gerekir ki her akşam kumbaraya atılacak küçük bir miktarın ay sonunda tasarruf hesabına yatırılması da acil durum nakit tamponu oluşturmak için iyi bir başlangıçtır.

Her hafta sadece 7 dolar gibi bir miktarı kenara attığınızı düşünün. Bir yıl sonra acil durumlar için 364 dolarlık bir birikiminiz olacak. Bu çok büyük bir miktar gibi görünmüyor olabilir. Ancak acil durumlarda bu küçük bir birikim bile fark yaratacaktır. Örneğin bir anda çamaşır makinenizin bozulduğunu düşünün. Elinizdeki tasarruf miktarı çamaşır makinenizin tamiri için yetecek ve hatta artacaktır.

Bankada sakladığınız acil durum birikimleriniz herhangi bir borca girmeden acil durumlarla başa çıkabilmenize imkan tanır. Acil durumlarda paranızı çekebilir ve masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Bu sayede acil durum masraflarınız için banka kredilerine faiz ödemekten de kurtulmuş olursunuz.

2. Kredi kartı bakiyesinde borç tutmak

Kredi kartları finansal cephaneniz için harika bir silah olabilir. Kredi kartı borcunuzu günü gününe ödeyerek güçlü bir kredi puanı oluşturabilirsiniz. Ancak The Ascent’in son araştırmasına göre bakiyesindeki borcu bir sonraki aya taşıyan Amerikalıların 2023’teki ortalama kredi kartı borcu 6.365 dolar.

Bu miktardaki kredi kartı borcu kimilerine göre yüksek görünmüyor olabilir. Ancak kartların faiz oranının %20 olduğu ve her ay minimum 210 dolarlık ödeme yapan bir kredi kartı sahibinin hiçbir harcama yapmadan borçlarını ödemek için 3,5 yıl harcaması gerektiğini de unutmamak gerekir. Üstelik bu 2.573 dolarlık bir Faiz ödemesini de kapsıyor.

Kredi kartı borcu ödemek her zaman kolay değildir. Ancak bu borcun ödenmesi finansal durumunuz için yapabileceğiniz en doğru şeylerden biridir. İster aylık bütçenizi düzenleyerek ister ikinci el ürünler satarak isterse de bir ödeme stratejisi benimseyerek kredi kartı borçlarından kurtulmanız size yeni bir finansal yaşam vadetmektedir.

3. Emeklilik tasarruflarını geciktirmek

Elbette kimse yaşlanacağını düşünmek istemez. Yaşlanmayı kafasına takmayan bireyler de haliyle emeklilik için tasarruf yapmayı unutma eğilimindedir. Ancak gençken yatırım yapmamak sizi gelecekte birikimler için çok daha yüksek para harcamaya zorlayabilir. Zira bileşik faiz avantajından yararlanma treni kaçtığında zaman yatırımcının aleyhine işlemeye başlayacaktır.

4. Anlık duygularla satın alma

Araştırmalara göre tüketicilerin tüm satın alımlarının %40’ı ila %80’i ani kararlarla gerçekleşiyor. Bu o kadar ani bir karar ki tüketiciler her zaman bu davranışlarının farkın dahi varamıyor. Üzgün, gergin, acıkmış veya sıkılmış olduğumuzda bu satın alma kararlarımızı ve dolayısıyla bütçemizi etkileyebiliyor.

Ani kararlarla alışveriş yapmak bir gecede kurtulunabilecek bir alışkanlık değil. Ancak kendinizi yavaş yavaş daha iyi bir konuma taşıyabilirsiniz. Bunun için bir bütçe hazırlamak en iyi yöntemlerden biridir. Bütçenizde günlük alışverişler için koyacağınız limitler bütçenize uygun olmayan satın alım kararlarınızı sınırlayacaktır.

Bütçe hazırlarken hedefler belirlemek de ani tatmin ihtiyacınızın sınırlanmasını sağlayabilir. Örneğin ev kredisi borcunuzu erken yaşta bitirmek veya Avrupa tatiline çıkmak gibi hedefler bir an için hoşunuza giden ancak bir daha giymeyeceğiniz bir kıyafeti satın alma ihtiyacınızı engelleyebilir.

5. Vasiyet yazmamak

Ne kadar kabul etmek istemesek de yaşadığımız hayatın bir sonu olduğu acı bir gerçek. Bir vasiyetname hazırlamaksa kendimizden çok sevdiklerimizin refahı için önemlidir.

Pandemi döneminde Amerikalıların %68’inin bir vasiyet kaleme almadığı ortaya çıktı. Çok fazla parası olmadığı düşünülen biri dahi miras bırakacağı malların nasıl dağıtılmasını istendiğine dair net bir resim çizmezse mirasçılar vefatın hüznüyle birlikte kendilerini yasal bir karmaşanın içerisinde bulabilir.

Yaşam boyunca hepimiz birçok hata yapacağız ve bu hataların neresinden dönülse kârdır. Yine de unutmamak gerekir ki hatalar ancak gerekli ders alındığı ve tekrarlanmadığı sürece faydalıdır.

Yapay zeka kullanacak işletmelere 5 kritik tavsiye

 

Acil durumlar için kara gün akçeniz var mı?

 

PTT uyardı: Dolandırıcıların yeni yöntemine dikkat!

 

Çağımızın finansal hastalığı: Para huzursuzluğu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)