BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiYapay zeka kullanacak işletmelere 5 kritik tavsiye----

Yapay zeka kullanacak işletmelere 5 kritik tavsiye

Yapay zeka kullanacak işletmelere 5 kritik tavsiye
02 Şubat 2024 - 17:20 www.finansgundem.com

Küçük işletme yapay zeka trenini kaçırmamak için iş süreçlerini bu yeni teknolojiye uyarlamaya çalışıyor. Teknolojiyi en verimli şekilde kullanmaksa ayrı bir işletmecilik yeteneği gerektiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka neredeyse her meslek kolu için oldukça önemli bir gündem maddesi haline geldi. Yapay zeka odaklı yeni araçların iş dünyasına dahil edilmesi konusunda henüz erken aşamalardayız ve hâlâ bilinmeyen birçok şey var.

Yapay zeka teknolojisi onlarca yıldır gelişmekte olan teknolojik devrimin bugüne kadarki en üst noktası. Teknolojiyi doğru şekilde benimsemeyi öğrenen şirketlerse dış ekonomik ortamdan bağımsız olarak önemli avantajlardan yararlanacak.

Teknoloji balonları ve etkileri

1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında yaşanan dot-com balonu çok sayıda internet servis sağlayıcısının ve arama motorunun ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Ancak nihayetinde birçoğu piyasalardaki düzeltme sürecinden sağ çıkamadı. Infoseek, Lycos, WebCrawler ve Ask Jeeves gibi arama motorlar başarılı olamadı. Bugün küresel arama motoru pazar payının yaklaşık %90'ını oluşturan Google ise bunun başardı.

Dot-com balonu bu şirketlerin çoğunda çöküşe yol açtı. Kötü iş modelleri, etkili bir şekilde para kazanamama, uyum yakalayamama ve piyasadaki yoğun rekabet düşüşlerin ve iflasların temel sebebiydi.

Aynı durum sosyal medya için de geçerliydi. Başlangıçta dünya çapında popüler olan Friendster ve MySpace gibi siteler ilk patlamanın sönmesinin ardından hızla ivme kaybettiler.

Tüm bu tarihsel olgulara bakıldığında teknolojik gelişmelerde önce bir patlama sonra da bir konsolidasyon dönemi görülüyor. Bugün yapay zeka hâlâ erken dönem patlama aşamasında. Bu nedenle çoğu işletme sistemlerini henüz tek bir yapay zeka platformuna bağlama konusunda sorumlu hissetmeyecektir.

Eleştirmenler yapay zekanın en büyük riskinin çalışanlar üzerinde olduğunu belirtirken bu riskin tam olarak ne olduğu ise belirsizliğini koruyor. Yapay zeka işletmeler için harika bir yardımcı pilot ve kaynak olabilir. Üstelik akıllıca kullanılırsa milyonlarca çalışanın yerine kullanılması da gerekmez. Tarih boyunca her büyük teknoloji yenilik (buhar makinesi, internet ve sosyal medya gibi) küresel istihdam talebini artırdı. İşletmelerin teknolojileri nasıl en iyi şekilde optimize edebileceklerini, iş akışlarını nasıl iyileştirebileceklerini ve kârlılığını nasıl artırabileceklerini anlayan çalışanlar her zaman için patronlar tarafından talep görecektir.

Yapay zekayı etkili kullanmak için 5 ipucu

Yapay zekanın geleceği belirsizliğini korusa da en azından gelecekte teknolojinin burada kalacağını biliyoruz. Şirketlerin yapay zekayı etkili bir şekilde nasıl dahil edeceklerini ve iş yapma süreçlerinin yapay zeka odaklı bir gelecekte nasıl görünebileceğini düşünmeye başlaması gerekiyor. Entrepreneur’un haberinde yapay zekayı başarılı bir şekilde entegre etmek isteyen küçük işletmeler için beş öneriye yer veriliyor:

1. Net hedefler oluşturun

İlk olarak, yapay zekayı neden kullandığınızı ve neyi başarmaya çalıştığınızı tam olarak anlayın. Hangi sorunu çözüyor? Örneğin, 7/24 müşteri sohbet botu ile müşteri hizmetlerini geliştirmek veya daha hızlı özetleme için içerik fikirleri oluşturmak isteyebilirsiniz. Yapay zekanın sizin için ne kadar net bir değer yarattığını düşünün. Sadece en yeni, en havalı teknoloji olduğu için sisteminize entegre etmeyin.

2. Odak noktanızı işe alım süreçlerinizle uyumlu hale getirin

Yapay zekayı nerede kullandığınıza ve hedeflerinizin ne olduğuna bağlı olarak, özel bir yapay zeka uzmanını işe almak isteyebilirsiniz. Yapay zeka genişleyen ve hızla gelişen bir alandır. Trendleri aktif olarak takip eden ve bunları etkili bir şekilde kullanmak için departman liderleriyle birlikte çalışabilen birine yatırım yapın. Ödediğiniz yatırıma değdiğini kanıtlamak için net kullanım alanlarına ve veri noktalarına ihtiyacınız var. Bir yapay zeka uzmanı, teknoloji değiştikçe stratejiyi güncelleyerek size bu bilgileri sağlayabilir.

3. Küçükten başlayın

Yapay zeka kullanmak için işletmenizin tamamen yenilemek zorunda değilsiniz. Küçük bir proje veya pilot programla başlayın. Yapay zekanın tek bir iş akışı üzerindeki etkisini düzenli olarak değerlendirin. Geri bildirim toplayın, performans ölçümlerini izleyin ve yaklaşımınızı gerektiği gibi ayarlayın. Bu küçük projeler, her şey hâlâ erken patlama aşamasındayken teknolojiye topyekûn bağlanmamanızı sağlayacaktır.

4. Yapay zeka araçlarınızı iş gereksinimlerinize bağlayın

Küçük işletmeler için özel olarak tasarlanmış birçok yapay zeka aracı ve platformu vardır ve her gün bir o kadarı da piyasaya giriyor. Bol miktarda araştırma yapın ve iş gereksinimlerinize ve bütçenize uygun programları seçin. Bir yapay zeka uzmanıyla çalışmak, erken dönemde doğru hamleleri yapmanızı sağlayabilir.

5. Mahremiyete öncelik verin

Veri güvenliği, yapay zeka algoritmalarındaki önyargı ve yapay zeka odaklı kararlardaki şeffaflık gibi yapay zekanın etik sorunlarına dikkat edin. Mahremiyet şu anda önemli bir sorundur. Birçok işletme, müşteri ve işletme bilgilerini bu yapay zeka modellerine ekliyor. Ancak modellerin gizlilik protokollerinin ne olduğu ve bundan sonra ne olacağı tam olarak belli değil. Ek riskler oluşturmaktan kaçınmak için ekibinizi yapay zeka araçlarını kullanma konusunda eğitin.

Amazon'dan yapay zeka hamlesi 'Rufus'

 

Yapay zekânın pazar payı 118 milyar doları aşabilir

 

Yapay zeka ile rüya kontrolü artık mümkün!

 

Ünlü şarkıcı yapay zeka kurbanı oldu: X'ten kaldırıldı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)