BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPwC küresel başkanını seçti----

PwC küresel başkanını seçti

PwC küresel başkanını seçti
31 Ekim 2023 - 11:15 www.finansgundem.com

PwC yönetim kurulu yeni küresel başkanı olarak Mohamed Kande’yi seçti. Big Four devinde seçilmesi kesin olarak görülen ABD başkanının istifa etmesiyle küresel başkanlık yarışı kızışmıştı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından biri olan PwC uluslararası danışmanlık işletmesinin başkanlığına Mohamed Kande’yi getirdi. Big Four devi ilk kez ABD işletmesinin dışından bir küresel başkan belirliyor

Financial Times’ın haberine göre Kande’nin PwC küresel yönetim kurulu tarafından seçilmesi pazartesi günü şirketin ortaklarına açıklandı. Başkanlığın önümüzdeki haftalarda tek tek üye firmalar tarafından onaylanması gerekecek. Ardındansa Kande haziran ayında görev süresi sona erecek olacak mevcut başkan Bob Moritz’den görevi devralacak.

Kande, 12 yıl önce danışmanlık firması PRTM'nin satın alınmasıyla PwC'ye girdi. Kıdemli yöneticisi ABD danışmanlık işinin başkan yardımcısı ve küresel danışmanlık lideri unvanına sahip.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, PwC’deki küresel başkanlık yarışı, geçen ay PwC'nin ABD'li kıdemli ortağı Tim Ryan'ın beklenmedik bir şekilde adaylıktan çekilmesi ve emekli olmasıyla kızıştı. Zira mali denetim firmasında ABD biriminin başındaki ismin küresel başkanlığa yükseltilmesi gibi bir gelenek bulunuyor.

ABD dışındaki bazı ortaklar, Ryan'ın uygulamalı ve katı yönetim tarzının küresel bir role uygun olup olmadığını sorguluyordu. Bunun en önemli sebebi ise dünyanın dört bir yanındaki PwC üye şirketlerinin kimi zaman çatışan çıkarları ve küresel başkanın birleştirici bir rol üstlenmek zorunda olması.

PwC, dört büyük rakibi ile benzer bir biçimde, yerel bazda sahip olunan ortaklıklardan oluşan bir ortaklık ağı olarak faaliyet gösteriyor. Küresel operasyonlarsa büyük ölçüde ortak standartlar uygulamak ve markayı yönetmekle sınırlı kalıyor.

FT haberinde seçim sürecine aşina olan bir kişi, Kande'nin ortaklık ağı için işbirlikçi çözümler getirme yeteneğine sahip olduğunu söyledi.

PwC, dünya çapında yaklaşık 364.000 kişiyi istihdam ediyor. Şirket haziran ayına kadar olan 12 aylık süreçte 53,1 milyar dolar gelir elde etti. Diğer Big Four muhasebe firmasının her biri gibi (Deloitte, EY ve KPMG) PwC de dünyanın en büyük şirketlerinin dörtte birine yakınının mali tablolarını denetliyor ve danışmanlık ve vergi danışmanlığından on milyarlarca dolar kazanıyor.

Yeni küresel başkan, görev süresinde Avustralya’daki ciddi bir skandalın etkileriyle boğuşacak. Skandal PwC’nin eski bir ortağının Avustralya hükümetinin vergi planlarıyla ilgili gizli bilgileri kötüye kullanıldığının ortaya çıkmasıyla mali denetim sektörünün en çok tepki çeken gündemlerinden biri olmuştu. Olay, küresel liderliğin üye firmalar üzerindeki gözetiminin sınırlarını ortaya çıkardı.

Denetim ve vergi işlerini dev danışmanlık şirketleriyle birleştiren Big Four firmasının yapısı hakkında da ciddi soru işaretleri bulunuyor. PwC’nin rakipleri arasındaki EY firmayı denetim ve danışmanlık olarak ikiye bölmeye çalıştı. Ancak ABD’deki denetim işletmesindeki muhalefet bu bölünme sürecini engelledi.

Moritz, PwC'nin benzer bir girişimde bulunması ihtimalini sürekli olarak reddetmişti. Seçim sürecine aşina olan kaynaklar, onun yerini alabilecek tüm adayların denetim ve danışmanlığı bir arada tutma konusundaki kararlılıklarını teyit ettiklerini söyledi.

Fildişi Sahili'nde büyüyen ve 16 yaşında Fransa'ya taşınan Kande, farklı geçmişinin ve engel olarak kabul edilebilecek birçok şeyin aslında bir iş kariyerine nasıl yararlı bir bakış açısı kattığından bahsetti. Kande 2021 yılındaki bir açıklamasında, “Ben siyahi bir adamım. Ben bir göçmenim İngilizceyi Fransız aksanıyla konuşuyorum. Ve benim adım Mohamed. Bu faktörler göz önüne alındığında, Amerikan kurumsal şirketlerinde başarı, hatta bir varlık gösterebilmem en hafif tabirle önceden belirlenmiş olmaktan çok uzaktı” ifadelerini kullandı.

Bir PwC sözcüsü, küresel yönetim kurulunun "ağ başkanını atamak için kapsamlı bir halefiyet planlaması, değerlendirmesi ve onay süreci” yürütüldüğünü söyledi. Sözcü sürecin hâlâ devam ettiğini ve bu yıl içinde sonuçlanana kadar başkanlık hakkında yorum yapılmasının planlanmadığını sözlerine ekledi.

PwC üst yönetimini şoke eden istifa

 

EY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu

 

PwC: Büyük varlık yöneticileri küçükleri yutacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)