BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPwC: Büyük varlık yöneticileri küçükleri yutacak----

PwC: Büyük varlık yöneticileri küçükleri yutacak

PwC: Büyük varlık yöneticileri küçükleri yutacak
10 Temmuz 2023 - 18:22 www.finansgundem.com

Son yıllarda art arda gelen piyasa kayıpları ve teknolojik gelişmeler büyük varlık yöneticilerinin sektörü konsolide etmesine imkan sağladı. PwC araştırmasına göre 5 yıl içinde her 6 varlık yöneticisinden 1’i yok olacak.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Varlık yönetimi sektörü önümüzdeki dört yıl içerisinde ciddi bir konsolidasyonla karşı karşıya kalabilir. Financial Times’ın haberine göre, piyasalardaki volatilite, yüksek faiz oranları ve ücretler üzerinde oluşan baskı her altı varlık yönetimi şirketinden birinin yok olmasına sebep olabilir.

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından biri olan PwC’nin 500 varlık yöneticisi ve kurumsal yatırımcı ile gerçekleştirdiği bir ankete göre, mevcut varlık ve servet yöneticilerinin yüzde 16’sı 2027 yılına kadar ya işsiz kalacak ya da büyük firmalar tarafından satın alınacak.

Küresel çapta yapılan ankete göre varlık yöneticilerinin neredeyse dörtte üçü iş modellerinin zorlu piyasa ortamından dolayı baskı altına girdiğini ortaya koydu. Buna göre söz konusu firmalar bir rakipleri tarafından satın alınmayı veya bir rakip firmayla birleşmeyi değerlendiriyor.

PwC Küresel Servet ve Varlık Yönetimi Başkanı Olwyn Alexander FT’deki açıklamasında, “Büyük yöneticiler daha da büyüyor” dedi.

Alexander, "Sektörde şu anda ciddi maliyet ve kâr marjı baskısı var ve bu, yöneticilerin ölçeklerine bakmalarını kritik hale gerektiriyor. Özellikle endüstrideki büyük yöneticilerin bu baskılara dayanabileceklerini ve aynı zamanda kâr marjlarını koruyabileceklerini değerlendirmeleri önemli" ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre varlık yönetimi sektörüne ilişkin karamsar tablo, fon yöneticilerinin son on yılın en büyük düşüşleriyle sarsılmasının ardından ortaya çıktı.

PwC, varlık yöneticileri tarafından yönetilen toplam varlığın 2021 ve 2022 yılları arasında yüzde 10 düşerek 127,5 trilyon dolardan 115,1 trilyon dolara gerilediğini belirtiyor. Araştırmaya göre varlık yöneticilerinin düşen performansı yönetim ve performans ücretlerini de etkiliyor.

Varlık yöneticileri enflasyon, piyasa oynaklığı ve yüksek faiz oranlarını bu tablonun sebebi olarak gösteriyor. Yöneticilerin yarısına yakın bir kısmı ise yönetimi altında olan varlıkların çevresel ve jeopolitik risklerden etkileneceğini öngörüyor.

Küresel varlık yönetimi sektörü tüm bu baskılara cevap verebilmek için bir dizi yüksek profilli şirket evliliği ve satın alma işlemi ile yeni müşterilere ve yeni büyüme alanlarına odaklanmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz ay Kaliforniya merkezli Franklin Templeton rakibi Putnam Investments’ı 1 milyar doların üzerinde bir maliyetle satın almayı kabul etti. Varlık yöneticisi bu satın alımla alternatif ürünlere ve emeklilik planlarına doğru genişlemeyi hedefliyor.

834 milyar dolarlık varlığı yöneten Toronto merkezli Brookfield Varlık Yönetimi mayıs ayında zorlu ekonomi ortam sebebiyle varlık yöneticilerinin sektörün “en büyük 10 oyuncusuna” yoğunlaşacak şekilde konsolide olmaya zorlanacağını tahmin etti.

Benzer yönde bir eğilim servet yönetimi firmaları için de söz konusu. İngiliz servet yöneticisi Rathbones nisan ayında rakibi Investec Wealth & Investment firmasını satın almak için 839 milyon sterlin ödedi. Yeni oluşan şirket 100 milyar sterlinden fazla varlığı yönetiyor.

PwC araştırması ayrıca, 2020’de yatırım fonlarına giden varlıkların yüzde 42,5’inin en büyük 10 geleneksel varlık yöneticileri tarafından kontrol edildiğini belirtiyor. Araştırmaya göre 2027 yılına kadarsa bu fonların en azından yarısı bu 10 şirketin yönetiminde olacak.

PwC araştırması ayrıca finansal hizmetler sağlamak için algoritmaları kullanan, düşük maliyetli ve kişiselleştirilmiş yatırım tavsiyeleri sunan robo-danışmanların 2027 yılına kadar 6 trilyon doları yöneteceğini tahmin ediyor. JPMorgan, 2021 yılında İngiltere menşeili robo-danışman Nutmeg’i 700 milyon dolara satın almıştı.

Big Four firmasının anketine göre yatırımcıların yüzde 90’ı üretken yapay zekâ ve blokchain gibi yıkıcı teknolojilerin bu tür araçlar için genç yatırımcıları çekeceğine inanıyor. Söz konusu genç yatırımcılar bir önceki jenerasyondan 68 trilyon dolarlık varlığı miras alacağından, bu konu varlık ve servet yönetimi sektörü için oldukça önemli bir gelişme.

2017 ve 2022 yılları arasında aktif ve pasif yatırım fonları için ücret makası halihazırda açılmaktaydı. Düşük ücretlerin maliyetlerini emebilme kapasitesine sahip büyük varlık ve servet yönetimi firmaları FT haberine göre daha avantajlı konumda.

PwC'den Alexander, "Yıllık yatırım giderleri toplamak konusunda gerçek bir yarış var ve ücretler konusunda rekabetçi bir bakış açısı önemli ölçüde yeni bir baskı yaratıyor. Birçok kişi de bu alandaki rekabetin yatırımcıların yararına olduğunu söylüyor" ifadelerinde yer verdi.

Faiz artışları kalıcı mı olacak?

 

JPMorgan'dan Bitcoin ETF'leri raporu

 

Bulut teknoloji gelirlerinin 1 trilyon doları aşması bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)