BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzel piyasalarda milyarca dolarlık start-up yatırım yarışı----

Özel piyasalarda milyarca dolarlık start-up yatırım yarışı

Özel piyasalarda milyarca dolarlık start-up yatırım yarışı
18 Ocak 2024 - 15:53 www.finansgundem.com

Son iki yıldır dünya çapında durgunlaşan halka arzlar ve ikincil piyasa satışları bu yıl toparlanma yolunda. Yatırımcılar milyarlarca dolarlık kaynakları start-up firmalarına yatırmak için fırsat kolluyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım firmaları risk sermayesi destekli teknoloji start-up’larından hisse alabilmek için milyonlarca dolar biriktiriyor. Şirket alımları ve ilk halka arzlarda uzun süredir devam eden kuraklık dönemi erken dönem yatırımcıların hisse senetlerini indirimli fiyattan satın almaya zorluyor.

Yatırımcıların ve çalışanların özel şirketlerden on milyarlarca dolar değerinde hisse alıp sattığı ikincil start-up piyasası giderek daha önemli bir ticaret alanı haline geliyor. Start-up finansmanındaki yavaşlama da göz önüne alındığında geleneksel nakde çevirme yöntemlerinin eksikliği de bu sürece destek oldu.

İkincil start-up piyasası alıcıları yoğun bir yıl için hazırlanıyor. Start-up çalışanları hisse senetlerini satmanın yollarını ararken, yatırımcılar da yıl boyunca sermayeyi kendi paydaşlarına iade etmeye veya başka bir yere yeniden tahsis etmeye çalışacak.

Financial Times’ın haberine göre ikincil piyasalar uzmanı Lexington Partners geçen hafta “büyük ölçekli yatırımcılardan” hisse satın alma amaçlı 23 milyar dolarlık yeni bir fon duyurdu. Lexington başlangıçta 15 milyar dolar toplamayı hedeflemişti. Ancak firma yüksek talep nedeniyle hedefini yükseltti ve piyasanın etkileri yıllarca sürebilecek bir ikincil satın alma fırsatının ilk aşamalarında olduklarını açıkladı.

Şirket sözcüsü fonun ağırlıklı olarak özel sermaye fonlarından hisse satın alacağını, aynı zamanda risk sermayesi ikincil fonlarına 5 milyar dolar kadar yatırım yapmayı beklediklerini söyledi.

FT haberine göre ismi verilmeyen 2 milyar dolarlık bir risk sermayesi şirketinin başkanı, “Sıkıntıda olan ve start-up yüklerini hafifletmesi gereken çılgınca miktarlarda limited ortaklık yatırımcıları görüyoruz” dedi.

Varlık yönetimi firmaları Brookfield ve Sequoia Heritage tarafından oluşturulan ortak bir girişim olan sermaye ortaklığı firması Pinegrove ve StepStone gibi diğer uzman firmalar da ikincil start-up piyasasını hedeflemek için milyarlarca dolarlık fon topluyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu raporlarına göre StepStone son yayınladıkları fon için başlangıç sermayesi olarak 1,25 milyar dolar topladı. Anlaşmaya hakim kaynaklara göre bu rakamın iki katından fazla bir toplam artış hedefleniyor.

Yatırımcılara göre iki yıldır süren gerilemenin ardından büyük miktarlardaki bu yeni sermaye akışı ticaret seviyelerinin yükseldiği dönemlere dönüşü işaret ediyor.

İkincil piyasalar büyük bankaların, varlık yöneticilerinin ve ticaret firmalarının çeşitli ticaret platformlarına yatırım yapmasıyla son on yılda önemli ölçüde büyüdü. Ayrıca, halka arzlardaki yavaşlık nedeniyle hisse senetlerinin değerini anlayamayan start-up çalışanları için piyasalardaki satışlar kritik bir tahliye vanası haline geldi. Geçen yıl, OpenAI ve Elon Musk'ın SpaceX'i de dahil olmak üzere birçok özel şirket, ikincil piyasa yoluyla çalışanlarına hisse senedi satışı gerçekleştirdi.

Nasdaq Private Market'in CEO'su Tom Callahan, "Risk sermayedarları için ana çıkış öncelikle halka arzlar ve M&A’ler. Bunların hiçbiri gerçekleşmiyor. Sektörde de muazzam baskı yaratıyor. Sektöre giren ve büyük indirimlerle şirket satın alan yatırımcılar için inanılmaz fırsatlar var” ifadelerine yer verdi.

Yine de ikincil piyasalar halka açık piyasalardan çok daha hafif mevzuat düzenlemelerine tabi, çok daha opak ve çok daha az likit olduğu biliniyor. Bir girişim sermayesi yatırımcısı piyasayı, “Telefonlu brokerların hakim olduğu dağınık bir durgun su piyasası” ifadeleriyle tanımladı.

Goldman Sachs, Andreessen Horowitz ve Silver Lake gibi yatırımcılar tarafından desteklenen 7,4 milyar dolarlık bir yazılım şirketi Carta, geçen hafta müşterilerin hisselerini rızaları olmadan alıp satmaya çalıştığı suçlamalarının ardından çalışan odaklı ikincil platformunu kapatacağını bildirdi.

ABD’de halka arz faaliyetinin bu yıl içinde toparlanması bekleniyor, ancak hacimlerin normale dönmesinin birkaç ay sürmesi muhtemel.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ikincil piyasalardaki ticaret 2022 yılında start-up şirketlerinin yüksek faiz oranlarından gecikmeli olarak etkilenmesiyle durmuştu. Nasdaq Private Market’tan Callahan’a göre son iki yılda risk sermayesi şirketlerinin potansiyel alıcılara ödemeye istekli olduğundan yüzde 30 daha yüksek fiyat talep edildi.

Ticaret platformu InvestX'in CEO'su Marcus New, risk sermayesi şirketlerinin "giderek daha fazla sıkıntılı" hale gelmesiyle değerleme boşluklarının küçülmeye başladığını ve bunun da satılık hisse arzında artışa yol açtığını söyledi. Bununla birlikte, hem New hem de Callahan, hedge fonlarının ve kurumsal yatırımcıların, en büyük ve en tanınmış özel şirketler dışındaki tüm diğer şirketlerde hisse satın alma konusunda temkinli olduklarını söyledi.

Yatırımcılar ve ticaret platformları ise harcayacak milyarlarca doları olan uzman ikincil alıcıların gelişiyle bu eksikliğin telafi edileceğini ve hacimlerin artıracağını umuyor.

BofA CEO’sundan FED’e çarpıcı uyarı

 

S&P Global: Türk şirketleri büyümeye dönebilirler

 

İtalya'nın en büyük bankasından SpaceX hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)