BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOfise dönüş için kritik gün----

Ofise dönüş için kritik gün

Ofise dönüş için kritik gün
04 Eylül 2023 - 17:08 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası uzaktan çalışma uygulamaları için kritik yarın kritik bir gün olacak. Zira uzmanlara göre ABD’li patronlar İşçi Bayramı’nı psikolojik bir sınır olarak belirledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD İşçi Bayramı esnek çalışma uygulamaları için milat niteliğinde önemli bir gün. ABD merkezli birçok kurumsal firmanın CEO’su İşçi Bayramı sonrasında çalışanların ofise gelmesi konusunda diretiyor. Bununla birlikte üç yıl öncesinde pandemiyle birlikte ortaya çıkan evden çalışma uygulamaları çalışanların iş yaşam dengesi eleştirilerini de beraberinde getirdi.

MarketWatch’un haberine göre uzmanlar birçok şirketin çalışanlarını ofise tam zamanlı olarak çalışmaya zorlamaktan vazgeçtiğini belirtiyor. Yeni mücadele ise hibrit çalışma üzerine. Zira patronlar çalışanların haftada kaç gün ofise gelmesi konusunda çalışanlarıyla önemli bir pazarlık sürecinde.

Stanford Üniversitesi Ekonomisti Nick Bloom Pandora’nın kutusunun açıldığını ve yöneticilerin bu konuyu kapatabilmek için çok az bir şansı olduğunu belirtiyor. Bloom, “Artık ofis çalışmaları için ‘hibrit’in normal olduğu istikrarlı bir durumdayız. Bu 3 buçuk yıldır böyle” ifadelerine yer verdi.

ABD merkezli ticari gayrimenkul ve yatırım yönetimi firması JLL’İn hesaplamalarına göre bu yıl ABD’de yaklaşık 1,5 milyon çalışan yeni ofise katılım kurallarıyla karşı karşıya kaldı. Buna ek 1 milyon çalışan da bu yılın sonunda yeni kurallarla karşı karşıya kalacak. Raporda, “Bu durum ABD İşçi Bayramı sonrası ofise katılımda önemli bir artış için gerekli koşulları bir kez daha yarattı” ifadelerine yer verildi.

Kurumsal şirketler için hesaplaşma günü geliyor olabilir. İşe alım ve yetenek koruma stratejileri alanında işverenlere danışmanlık yapan küresel danışmanlık firması Korn Ferry’nin Kıdemli Müşteri Ortağı Juan Pablo Gonzalez birçok şirketin İşçi Bayramı’nı sembolik bir sınır olarak belirlediğini söyledi. İşverenler salı günü itibariyle çalışanların ofise dönmeleri için daha fazla baskı yapacaklar. Gonzalez danışmanlık yaptığı işverenlerin büyük bir kısmının haftanın üç günü ofise dönüş konusunda bastırdığını belirtiyor.

Bu baskı halihazırda hissedilmeye başladı. Robinhood, Meta ve Zoom yaz döneminin sonu itibariyle tüm çalışanlarının ofise dönmesi konusunda diretiyor. Beyaz Saray yetkilileri federal kurumlardaki çalışanlarının eylül ayından itibaren düzenli olarak ofise geri dönmesi için baskı yapıyor. Amazon CEO’su Andy Jassy de haftada üç gün ofise gelmeyen çalışanlar için yolun sonuna gelindiği yönünde bir açıklamada bulundu.

Ofise göç başlıyor

ABD İşçi Bayramı sonrasında yöneticiler ofise dönüş konusunda çalışanlarından geri adım atmalarını bekliyor. Ancak bu durum çalışanların işe gidip gelme sürelerine, kıdemlerine, çalıştıkları sektöre ve aile koşullarına bağlı olarak değişebilir. Gonzalez, “İnsanlar geri dönmekten pek mutlu olmayacak ve daha fazlasını isteyecekler. Açıkçası bu daha acı verici olacak” ifadelerine yer verdi.

Ofis doluluk oranları %50’ye yakın seyrediyor. Bu da işçiler ve işverenler arasında dengeli bir ayrışmaya işaret ediyor. Çalışanların ofis binalarına geçiş için kullandığı güvenlik kartlarını takip eden Kastle Systems’ın Başkanı Mark Ein, İşçi Bayramı sonrasında bu oranda ciddi bir artış beklediklerini söyledi. Ein, “Önemli bir ilerleme halihazırda kaydedildi” açıklamasında bulundu. Ein şirketlerin şu sıralarda en azından bir süre bile olsa çalışanlarını ofise geri getirmeye odaklandığını söyledi.

Kastle’a göre ABD’de haftalık ofis doluluk oranı İşçi Bayramı’ndan önceki hafta %47’ye ulaştı ve bu oran geçen yıl %43 seviyesindeydi. Haftalık ortalamalar salı ve çarşamba günlerinin daha yüksek doluluk oranı gösterdiğini belirtiyor. Nisan 2020’de ise korona virüs pandemisinin sonrasındaki ilk ayda ABD çapındaki ofis doluluk oranı %14 ile %16 arasında değişiyordu.

Ofise dönüş stratejisi hem işverenler hem de çalışanlar için oldukça hassas bir süreç. Yöneticiler çok katı ve çok erken bir şekilde zor kullanmak istemiyor. JLL Amerika piyasaları CEO’su John Gates, “Ofise geri dönüş konusunda çok net bir göç var. Bu sadece metodolojik ve kademeli olarak ilerliyor” dedi. Gates, ABD İşçi Bayramı sonrası ofise dönüş oranlarındaki büyümeninse şirket yönetimlerinin takibine bağlı olarak değişeceğine dikkat çekti.

Goldman Sachs ofise gelmeyen çalışanlarından rahatsız

 

'Ofise dön’ zorlaması ters tepebilir

 

Amerikalıların yüzde 89’u esnek çalışma istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)