BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMilyarder Bill Ackman daha az konuşacak----

Milyarder Bill Ackman daha az konuşacak

Milyarder Bill Ackman daha az konuşacak
30 Mart 2022 - 18:10 www.finansgundem.com

Şirket yönetimlerine yönelik sansasyonel açıklamalarıyla bilinen Bill Ackman bu tür açıklamaları sonlandıracağını bildirdi. Milyarder yatırımcı başarılı borsa stratejileriyle son birkaç yıldır göz kamaştıran getiriler elde etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder hedge fonu yöneticisi Bill Ackman yatırımcılara gönderdiği yıllık raporda şirketlerin yönetim kurullarını ve yöneticilerini kamuoyu önünde küçük düşüren aktivist kampanyalardan vazgeçtiklerini açıkladı. Ackman’ın açıklamasında daha önceden yapılan bu tür hamlelerin şirket yönetimlerinde ve hisse senedi fiyatlarında değişimi hedeflediği belirtildi.

Financial Times’ın haberine göre, sermaye yönetimi şirketi Pershing Square Capital Management'ın kurucusu Salı günü yaptığı açıklamada, bundan sonraki süreçte halka açık şirketlerin büyük hisse bloklarını satın alacaklarını ve herhangi bir endişe veya strateji konusunda perde arkasında çalışarak daha az ses getiren bir hissedar olmayı planladığını söyledi.

Ackman raporda, "Son beş yıl içinde şirketlerle olan etkileşimlerimiz samimi, yapıcı ve üretken olmuştur. İşimizi daha kolay ve eğlenceli hale getirdiği için ve yaşam kalitemizi daha iyi hale getirdiği için işlerin bu şekilde kalmasını amaçlıyoruz” dedi.

Daha önce Wall Street’te işlem gören JCPenney, ADP ve Kanada Pasifik Demiryolları gibi şirketlere karşı yürüttüğü kampanyalarla ismini duyuran Bill Ackman bu açıklamasıyla yatırım yapma biçimindeki değişimi resmileştirdi.

Ackman'ın "Pershing Square 3.0" olarak adlandırdığı değişiklik, milyarder yatırımcının kamuoyu önündeki kavgalarından geri çekildiği, bunun yerine restoran grubu Chipotle Mexican Grill, perakendeci Lowe's ve otel işletmecisi Hilton Worldwide gibi güçlü performans gösteren şirketlerde hisseler blokları inşa ettiği bir dönemde gerçekleşti.

2015 ve 2017 yılları arasında ilaç şirketi Valeant Pharmaceuticals'a yapılan başarısız bir yatırımın etkisiyle üç yıl boyunca kayıp veren Pershing Square, daha sonraki süreçte hedge fon endüstrisinin en iyi performans gösteren şirketlerinden biri haline geldi.

Bill Ackman’ın hedge fonu şirketi 2019'da S&P 500 Endeksi ortalamasının yaklaşık iki katı olan yüzde 58 net getiri sağladı. Pandeminin etkilerinin tüm yoğunluğuyla hissedildiği 2020'de Pershing Square yüzde 70 net getiri elde etti ve geçen yıl da yüzde 26,9 getiri sağlayarak yükselen borsalara ayak uydurabildi.

Pershing Square'in performansındaki yükseliş, Ackman'ın büyük düzeltmeler gerektirmeyen şirketlere odaklanarak daha sessiz bir yaklaşım sergilemesi ile gerçekleşti. Ackman 2018'de pazarlama şirketi Herbalife hisselerindeki pozisyonundan zararına çıktıktan sonra, açığa satış stratejilerinden ve kâr elde etmek için halka açık kampanyalar yürütmekten de vazgeçti.

Yıllık raporda Ackman, "Bu iş kolundan kalıcı olarak çıkıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ackman bunun yerine yatırımlarını yoğun bir biçimde hisse senetlerine gerçekleştirdi ve genel piyasalardaki düşüşlere karşı korunma yatırımı yaptı. Bu stratejiyle milyarlarca dolar getiri sağlayan Pershing Square elde ettiği varlıklarla yeniden piyasalara yatırım yaptı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 3,1 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan Ackman, koronavirüs salgınının başladığı yıl olan 2020'de Pershing Square’de kredi piyasalarına karşı 70 milyar dolarlık sigorta yatırımı satın alarak 2,6 milyar dolarlık getiri elde etti. Hedge fonu şirketi daha sonra elde ettiği bu getiriyle büyük rakamlarda Starbucks ve Hilton hisseleri satın aldı.

Bir yıl önce Pershing Square, yükselen faiz oranlarına karşı korunmak amacıyla yaklaşık 100 milyar dolarlık koruma yatırımı için 150 milyon dolardan fazla ödedi. Ocak ayında Ackman, bu koruma yatırımlarının çoğunluğunu 1,2 milyar dolara sattı ve gelirleri ile medya şirketi Netflix'te 1 milyar dolardan fazla bir hisse pozisyonu oluşturdu.

O tarihten bu yana faiz artışları gündemi Pershing Square’in kalan koruma yatırımlarını 650 milyon dolara ve firmanın bu pozisyondan elde ettiği genel kazancı 2,1 milyar dolara taşıdı. 15 milyar dolarlık varlığı yöneten firma bu yatırımla varlıklarını yüzde 10’dan fazla büyüttü.

22 Mart itibariyle Pershing Square Faiz artışları, teknoloji sektöründeki değerlemelerin daralması ve Ukrayna’daki savaşın piyasalardaki dengeleri değiştirmesi nedeniyle borsalarda geniş çaplı bir düşüş ihtimaline karşı koruma pozisyonuna geçmişti. Firma yıl başından bu yana sadece %2,2’lik negatif performansla S&P 500 Endeksi’nin performansını yine geride bıraktı.

Hisseler fon yatırımlarından daha avantajlı

 

ABD borsaları 'ölümden' döndü

 

Öksüzdü, milyarderliğe uzandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)