BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİsviçre’nin varlık yöneticileri kapılarını skandala açtı----

İsviçre’nin varlık yöneticileri kapılarını skandala açtı

İsviçre’nin varlık yöneticileri kapılarını skandala açtı
01 Haziran 2021 - 15:32 www.finansgundem.com

GAM’ın eski CEO’su David Solo, batık tedarik zinciri finans şirketi Greensill genişlerken kilit rol oynadı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2014’ün son dönemlerinde GAM’ın eski CEO’su David Solo dikkat çekici iddiaları olan ancak az bilinen tedarik zinciri finans grubuna 12,2 milyon dolarlık kredi sağladı. O dönemde on yıllardır bankaların domine ettiği finans dünyasında yer edinmeye çalışan Greensill Capital, “finansı adilleştirme” sözü verdi ve “sermayeyi demokratikleştireceğine” yemin etti.

GAM’ın sağladığı finansman faydalı oldu ancak şirketin kurucusu Lex Greensill’in asıl kazancı Solo’yla ilişki kurmak oldu. İsviçre’nin varlık yöneticisi GAM’da yürüttüğü CEO’luk görevini yeni bırakmış olan Solo, Greensill’de direktör ve danışman olarak göreve başladı. Bundan sonraki yıllarda ABD’li yönetici Greensill ve İsviçre’nin varlık yönetimi sektörü arasında bir bağlantı noktası haline geldi.

İsviçre’nin varlık yönetimi sektörü müşterilerine eksi faiz oranlarının hakim olduğu bir ortamda getiri sağlayacak yatırımlar vaat ediyordu. GAM’ın ardından, Credit Suisse’de çok daha büyük ölçekte müşterilerinin parasını Greensill’in tedarik zinciri finansı şirketiyle bağlantılı olan tahvillere yatırdı.

Greensill’i 2016’da iflasın eşiğinden kurtarmanın yanı sıra, bu yeni finansal katkı grubun ABD’li özel sermaye şirketi General Atlantic’ten 2018 yılında yatırım çekmesini ve agresif bir büyümeyi destekledi. Greensill bundan bir yıl sonra ise SoftBank’tan yatırım sağlamayı başardı. Financial Times’ın haberine göre, şirketin eski çalışanlarından biri “David’in bağlantıları olmaksızın Lex’in şirketi ayakta kalamazdı” dedi.

finansgundem.com'un derlemesine göre, Greensill’in mart ayındaki iflası, İngiltere’nin en büyük lobicilik skandalını da gözler önüne serdi. Grubun en büyük müşterilerinden metal devi Sanjeev Gupta ise imparatorluğunu korumak için savaş vermek zorunda kaldı. Greensill’in iflasının yarattığı etkiler aynı zamanda İsviçre’nin en büyük yatırım şirketleriyle ilgili de soru işaretlerini gündeme getirdi.

Yatırım şirketleri Greensill’e risklerin bilinmesine rağmen fon sağlamaya devam etti. Credit Suisse’in göreve yeni başlayacak olan Yönetim Kurulu Başkanı António Horta-Osório’nun öncelikli hedefi ise bankanın bir daha benzer bir skandala karışmasını önlemek. Horta-Osório kapılarını tedarik zinciri şirketine açan 414 milyar dolarlık varlık yöneten biriminin geleceğini değerlendiriyor.

Riskler görmezden gelindi

Greensill’in fonları yükselişe geçerken, GAM fonları düşüş yaşadı ve nihayetinde çöküşe geçti. Credit Suisse Varlık Yönetimi Biriminin (CSAM) Greensill fonları ise Credit Suisse’in bunları üç ay önce dondurmasından hemen önce 10 milyar dolara ulaşmıştı. Solo Credit Suisse’in Varlık Yönetimi Birimi Başkanı Michel Degen’le kurduğu yakın ilişki sayesinde, dev bankanın müşterilerine erişim sağlayabildi.

2018 yılında ise Degen CSAM tarafından kurulan SIMAG isimli yeni bir yatırım biriminin yönetim kurulunda yer aldı. Solo ise SIMAG’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve geldi. CSAM’ın eski çalışanlarına göre, GAM tarafından yapılan risklere yönelik uyarılar, Greensill fonlarının birimin en hızlı büyüyen alanlarından biri olması nedeniyle görmezden gelindi.

Euro bölgesi enflasyon ve işsizlik verileri

 

Bankaların açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

 

Almanya'dan Musk'a yarayan teşvik

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)