BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİş mülakatlarında hangi sorular sorulmalı?----

İş mülakatlarında hangi sorular sorulmalı?

İş mülakatlarında hangi sorular sorulmalı?
21 Eylül 2023 - 18:25 www.finansgundem.com

Mülakatlarda soru soran tek tarafın işveren olması, adayların girdikleri işte hayal kırıklığına uğramasıyla sonuçlanabilir. Ünlü kariyer yazarı Andre Martin adayların henüz işe alım sürecinde sormaları gereken sorulara dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakın tarihli bir Gallup raporuna göre çalışanların işlerinden ayrılması küresel ekonomiye 8,8 trilyon dolara mal oluyor. CNBC’nin haberine göre aynı zamanda kariyer alanında yazdığı kitaplarla tanınan örgütsel psikolog Andre Martin, çalışanların sadece %23'ünün kendilerini işyerinde başarılı olarak gördüğünü hatırlatıyor. Martin’e göre bunun temel nedeni insanların doğru işlerde çalışmaması.

İş dünyası alanında yazdığı kitaplarla da tanınan Martin, “Yanlış bir uyum içinde olduğunuzda, enerjiniz olumsuz davranışları veya duyguları modüle etmek gibi başka yönlere gitmek zorundadır Bir sistemin içerisinde başarılı olmanın yollarını bulmalısınız. Bu durum çalışmak için enerjiye sahip olmadığınız değil, sadece üzücü olan başka bir şeye işaret ediyor" dedi.

Bir işle mükemmel bir uyum sağlama süreci Martin’e göre henüz mülakat süreçlerinde başlıyor ve kariyer uzmanı çalışanların daha işe başlamadan sorunlu kısımları tespit edebildiğini belirtiyor:

“Birinin bana yanlış uyum deneyimlerinde bahsettiği her durumda ‘Mülakatta fark etmiştim ve sadece dikkat etmedim’ diyorlar. Gerçek şu ki bir işi istemek için motive oluyoruz. Sadece o şirkete katılma seçimimizi doğrulayacak bilgilere dikkat etme eğilimindeyiz. Bu da doğrulama yanılgısı anlamına gelir.”

Ünlü yazar iş arama sürecini ikili ilişkilere benzetiyor. Zira işvereninizle ilk buluşmada harika bir çift oluşturup oluşturmayacağını bilmek zordur. Ancak Martin mülakat sürecinde sorulacak bazı sorularla iyi bir ilk izlenimden fazlasının yapılabileceğini söyledi.

Martin, “Mülakat süreçleri birbirinizi gerçekten derin bir düzeyde tanıyabilmeniz için oluşturulmamıştır. Mülakat sırasında çok iyi sorular sormanız gerekir, en iyi araştırmacı gazeteci becerileriniz iş görüşmesi sırasında ortaya çıkmalıdır” dedi.

Kariyer uzmanına göre bir işten tatmin olmak ancak aşağıdaki üç alanda beklentilerinizle işin size sundukları uyumlu olduğunda mümkündür:

1. Çalışma biçimlerini öğrenin

Bir işin iyi bir uyum sağlaması için, uyum içinde olması gereken ilk şey, işin günlük olarak nasıl yapıldığına dair beklentilerdir. Bunun için de kendinize şu temel soruyu sormanız gerekiyor: “Nasıl çalışmak istiyorum?”

Martin örnek olarak harika PowerPoint sunumları oluşturma konusunda gerçekten yetenekli birinin Amazon’daki notları kullanmak zorunda kalması örneğini veriyor. Kariyer uzmanı, “Ters elinizle yazıyormuş gibi hissedeceksiniz” diyor.

Ünlü yazar, “Bu sizin değerinizle veya ne kadar büyük hedefleriniz olduğuyla alakalı değil. Daha çok şirketin strateji işbirliği biçimleriyle alakalı. Bir anlaşmazlığı nasıl yönetiyorlar? İnsanları nasıl geliştiriyorlar, fikirleri nasıl sosyalleştiriyorlar? Zaman konusundaki ilişkileri neler? Bu gibi soruları cevaplayabilirseniz şirketin ne olmaya çalıştığının aksine ekim ayındaki rastgele bir salı gününde bu şirkette çalışmanın nasıl bir his olacağı hakkında çok daha fazla şey bileceksiniz” açıklamasında bulundu.

 

Mülakat sırasında öğrenilmesi gereken önemli unsurlardan biri de söz konusu işyerinde başarılı olan bir kişinin profilidir. Bu kişilerin hangi niteliklere sahip olduğu, hangi başarıları sergilediği ve iş için ne kadar zaman harcadığı oldukça önemlidir.

Martin, “İşin nasıl yapıldığı ve kimin başarılı olduğu hakkında açık sorular sormak, nerede olduğunuzu ölçmenin gerçekten güzel bir yolu olabilir” diye ekledi.
2. İdeal liderinizi profilleştirin

2020 yılında yapılan bir diğer Gallup anketi bir şirketteki çalışanların bağlılığının %70 oranla yöneticilerle ilişkili olduğunu gösteriyor. Martin, “Bu sebeple ideal liderle veya müdürle çalıştığınızdan emin olmanız gerekiyor” dedi.

Kariyer uzmanı ideal bir lider profilinin ana unsurlarını şu şekilde listeliyor:

Değerleri
Liderlik stili
Ekip oluşturma yaklaşımı
Takdir etme ve gelişim yaklaşımı
Kişiliği ve kişisel özellikleri

 

Bu konuda potansiyel yöneticinize sorabileceğiniz sorulardan birisi de şu olabilir: Yönetim tarzınız hakkında ekibinizden aldığınız en son olumlu geri bildirim nedir?

Ayrıca mülakattan sorumlu yöneticiye de “Katılacağım ekibin itibarı ne durumda? Bu ekibi iyi yapan nedir?” gibi sorular sorulabilir.

Martin, “Son olarak tavsiyem hem görüşme sırasında hem de işe başlama tarihinizden önce mümkün olduğunca bu kişiyle zaman geçirmeniz olacaktır. İşe başlangıç tarihimden önce yöneticimle ben de bizzat yöneticimle birkaç konuşma yapmayı bir uygulama haline getirdim. Bu sayede kim oldukları, neye değer verdikleri ve nasıl liderlik ettikleri hakkında daha fazla fikir edinebildim” açıklamasında bulundu.

3. İş tanımının tamamına dikkat etmeyin

İlanlarda yer alan iş tanımları genellikle yapacağınız işte muhtemelen görevlendirileceğiniz alanların bir listesidir. Ancak Martin’e göre gerçekçi bir iş tanımı önünüzdeki altı ay boyunca iki ila üç ay sizden istenenlerle alakalı olmalıdır:

“Bu kısa vadeli çıktıları oluşturduktan sonra işin süper güçlerinizle veya güçlü yönlerinizle uyumlu olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz. Eğer uygunsa en önde kazanabilmek için kolay bir yolunuz vardır. Fakat eğer uygun değilseniz yetkin olduğunuzu göstermek için mücadele edeceksinizdir ve bu iyi hale gelebilmenizin zor olduğu bir durum.”

İlk 90 gün içinde işte başarılı olabileceğinizden gerçekten emin olmak, iş değiştirme ihtiyacını önlemenin iyi bir yoludur.

Martin, “Yeni bir şirkete her başladığınızda iş ağınızı da yeniden oluşturmanız gerekir. Tüm çalışma biçimlerini yeniden öğrenmelisiniz, güvenilir ve yetenekli biri olduğunuzu kanıtlamalısınız. Enerji harcanması gereken her şey insanlar için uzun ve zorlu olabilir ve biz genellikle bunu hafife alırız” dedi.

Bloomberg CEO'su isyan etti: Uzaktan çalışanlar her cuma golf oynuyor

 

Finansal özgürlüğe giden yolda gençlerin yaptığı 10 hata

 

Z kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.22 Eylül 2023 07:23

    1979 YILINDA MEMURLUĞA GİRİŞ YAZILI SINAVINDA GEÇERLİ NOT ALDIKTAN SONRA MÜLAKATTA İLKÖNCE YAZILI SINAV NUMARAMI KAFADAN İKİYE BÖLEREK HESAPLAMAM İSTENDİ DOĞRU BİLDIKTEN SONRA BİR İŞ YAPIP YAPMADIĞIM SORULDU PAZARCILIK YAPIYORUM DEYİNCE PATATES FİYATLARI DA SORULUNCA PATATESİN PAZAR HAL TARLADA SATIŞ FİYATLARINI AÇIKLAMIŞTIM