BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansal özgürlüğe giden yolda gençlerin yaptığı 10 hata----

Finansal özgürlüğe giden yolda gençlerin yaptığı 10 hata

Finansal özgürlüğe giden yolda gençlerin yaptığı 10 hata
12 Eylül 2023 - 16:31 www.finansgundem.com

Ünlü finans yazarı Robert Kiyosaki, gençlerin en büyük hatasının varlık elde etmek ve zenginleşmek yerine sevdikleri şeyi yapmaya odaklanmak olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal özgürlük, sanıldığı gibi bir anda gerçekleşmiyor. Ünlü finans yazarı Robert Kiyosaki, finansal özgürlük için genç yaşlardan itibaren hedef odaklı ve önceliklerin doğru belirlendiği bir çalışma gerektiğini söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, finansal özgürlük için yapılan hataların başında ise gençlerin sevdikleri şeyi yapabilmek uğruna kariyerlerini yanlış yönlendirmesi geliyor.

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, ünlü finans yazarı Robert Kiyosaki’nin finansal özgürlüğe bakışından bir derleme niteliği taşıyor. Buna göre, Robert Kiyosaki, gençlerin en büyük hatasının, varlık elde etmek ve zenginlik oluşturmak için zaman ve çaba harcamak yerine, kariyerlerinde sevdikleri şeyi yapmaya çok fazla odaklanmak olduğuna inanıyor.

Finans gurusu Robert Kiyosaki para, yatırım ve finansal özgürlüğe ulaşma konusundaki tavsiyelerini ve görüşlerini paylaşarak bir imparatorluk inşa etmiş kişilerin başında geliyor. Kiyosaki’nin çok satan kitabı ‘Zengin Baba Yoksul Baba’, kurumsal merdivenleri tırmanmak yerine varlık edinerek zenginlik oluşturmanın önemini vurguluyor. Kiyosaki'nin en önemli mesajlarından biri ise gençleri, erkenden amaca yönelik zenginlik inşası yerine tutkularına öncelik vermekten kaçınmaya teşvik etmek.

Kiyosaki, varlık edinmek yerine ‘sevdiğiniz şeyi yapmaya’ fazla odaklanmanın neden zenginlik oluşturmayı engelleyebileceğine inandığını aktarıyor. Kiyosaki, gençlere, sevmeseler bile iş, yatırım ve muhasebe gibi önemli becerileri öğrenmeleri gerektiğini öğreterek onlara rehberlik ediyor ve henüz gençken zamanınızı yanlış değerlendirmek ya da ertelemek yerine para yönetimi konusunda kendinizi eğitmeye ayırmanızı savunuyor.

Kiyosaki, nihai hedefe gidereken sabırlı olmayı ve finansal özgürlüğü korumayı vurguluyor. Kariyerinizde stratejik davranırken tutkulu olduğunuz varlıklara yatırım yapma konusunda gençlerle ipuçları paylaşıyor. Gençlerin büyük finansal tuzaklardan nasıl kaçınabilecekleri ve kendilerini uzun vadeli başarıya nasıl hazırlayabilecekleri konusunda Kiyosaki’nin bilgeliğine başvurmak, sizi rakiplerinizden bir adım öteye taşıyabilir.

‘Sevdiğiniz şeyi yapmaya' çok fazla odaklanmak

Günümüzde pek çok genç, tatmin edici bir yaşamın anahtarının tutkulu olduğunuz işi bulmak olduğuna inanarak büyüyor. Ancak kişisel Finans yazarı Robert Kiyosaki'ye göre ‘sevdiğiniz şeyi yapmaya’ odaklanmak sizi gerçek zenginlik ve özgürlük inşa etmekten alıkoyabilir. Kiyosaki, gençlerin sadece kariyer tutkularının peşinden koşmak yerine öncelikle yatırım yapmaya, varlık edinmeye ve pasif gelir akışı oluşturmaya odaklanması gerektiğini savunuyor.

Kiyosaki, işinizin tadını çıkarırken, finansal bağımsızlığınızı geliştirmek için beceriler öğrenmenin ve 9'dan 5'e kadar çalışmanın dışında da çalışmanın çok önemli olduğunu söylüyor. Bu, yalnızca tutkularınıza odaklanmak yerine para yönetimi, yatırım ve girişimcilik hakkında bilgi edinmeye zaman ayırmayı içerebilir. İşinizde hâlâ amaç ve keyif bulmanız gerekse de, bunun sizi finansal özgürlüğe ulaşmanız için gereken çabadan alıkoymasına izin vermeyin.

Varlık edinmeye ve zenginlik oluşturmaya yatırım yapmamak

Kiyosaki, en zengin insanların günlük işlerinin dışında gelir getirici varlıklar elde etmeye zaman ayırdığını vurguluyor. Buna gayrimenkul, işletmeler, telif hakları ve yatırımlar gibi varlıklar dahil. Çoğu zaman gençler, pasif gelir sağlayabilecek varlıklar elde etmek yerine yalnızca iyi bir eğitim almaya ve kurumsal basamakları tırmanmaya odaklanıyor.

Önemli miktarda zenginlik elde etmek, yatırım becerilerini öğrenmeye ve gayrimenkul gibi varlıkları biriktirmeye erkenden kararlı olmayı gerektiriyor. Oysa gençlerin, tutkulu oldukları kariyerlerde sadece daha yüksek maaş peşinde koşmaya değil, yatırımlar yoluyla birden fazla gelir akışı yaratmaya odaklanması gerekiyor. Finansal özgürlük, yalnızca bir çalışan olarak daha fazla para kazanmaktan değil, gelir getirici varlıklara sahip olmaktan geçiyor.

Tutkuya finansal özgürlükten daha fazla öncelik vermek

Günümüz gençleri tutkulu oldukları kariyerlere odaklanma eğiliminde. Ancak Kiyosaki, bu tutkunun onları yanlış bir finansal yola sürükleyebileceği konusunda uyarıyor. Uzun vadede zenginlik yaratmak için bazen hazzı ertelemeniz ve kısa vadede tutkulu olmadığınız sıkı çalışmalar yapmanız gerektiğinin altını çiziyor.

Örneğin Kiyosaki, kariyerinin başlarında muhasebe, iş hukuku ve yatırım yapmayı öğrenme konusunda tutkulu değildi. Ancak bu bilgiyi edinmenin, gayrimenkul ve iş sahipliği gibi varlıklardan pasif gelir elde etme yeteneğini hızlandıracağını biliyordu ve bu nedenle kısa vadeli tutku yerine uzun vadeli finansal özgürlüğe öncelik verdi.

Sevmediğiniz için bazı becerileri öğrenmemek

Önemli bir zenginlik elde etmek için Kiyosaki, muhtemelen mesleki tutkunuzun ve konfor alanınızın dışındaki karmaşık becerileri öğrenmeniz gerektiğini vurguluyor. Bu, gelir getirici varlıklar elde etmenizi sağlayacak satış, yatırım, muhasebe ve girişimcilik gibi becerileri içerebiliyor.

Bu beceriler doğuştan gelmese bile, bunları öğrenmeye zaman ayırmak finansal başarı açısından çok önemli. Kiyosaki’ye göre, para yönetimi becerilerini öğrenmeden yalnızca mesleki tutkularınızın peşinden gitmek yerine finansal zekayı geliştirmenin gençlerin önceliği olması gerekiyor. Varlıklarınızın sizin koşullarınıza göre yaşamasını sağlamak için, isteksiz de olsa becerilerinizi geliştirmelisiniz.

Sadece kariyerinize değil, finansal yönden sevdiğiniz şeylere yatırım yapın

Kiyosaki, gençleri sadece tutku duydukları alanlarda kariyer peşinde koşmak yerine ‘sevdikleri şeye yatırım yapmaya’ teşvik ediyor. Yazmayı veya sanatı sevseniz de, kariyer olarak tutkunuzun peşinden gitmenize olanak tanıyacak şekilde servetinizi artırabilecek varlıklara finansal olarak yatırım yapın. Birincil gelirinizi sağlayan varlıkları desteklemek için kariyer tutkunuzu kullanın.

Kiyosaki için bu, bir yandan girişimci olarak kariyerini geliştirirken bir yandan da tutkulu olduğu gayrimenkul ve ticari girişimlere büyük yatırım yapmak anlamına geliyordu. Sevdiğiniz şeyin peşinden gitmenizi sağlayacak pasif gelir elde etmek için gayrimenkul veya yan iş kurmak gibi gerçekten keyif aldığınız yatırımları ve varlıkları bulun.

Bazen istediğiniz yere ulaşmak için nefret ettiğiniz şeyi yapmanız gerekir

Kiyosaki'ye göre önemli miktarda zenginlik elde etmek nadiren yalnızca sevdiğiniz işi yapmakla mümkün olabilir. Kiyosaki, finansal özgürlüğe ulaşmak için kısa vadede hoşlanmadığınız şeyleri yaparak muhtemelen çok çalışmanız gerektiğinin altını çiziyor. Bu, sıkıcı muhasebe dersleri almak, sevmediğiniz yan işlerde çalışmak veya yatırım yapmayı öğrenmek için boş zamandan fedakarlık etmek anlamına gelebilir.

Bu kolay olmasa da, finansal bağımsızlığın nihai hedefini aklınızda bulundurmak, bunu başarmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, fedakarlıkları ve sıkı çalışmayı, para konusunda endişelenmeden hayallerinizin peşinden gitme özgürlüğüne giden yolda geçici engeller olarak görmelisiniz.

‘Hala gencim’in sizi finansal açıdan engellemesine izin vermeyin

Kiyosaki, günümüzün gençlerinin zenginlik inşa etmeye zaman ve çaba harcamayı ertelemek için sıklıkla gençliklerini bir bahane olarak kullandıklarını vurguluyor. Kiyosaki’ye göre, kariyerleri oturduktan sonra finansal özgürlükleri için her zaman gelecekte zamanları olacağını düşünüyorlar. Ancak Kiyosaki, varlık edinmeye ve finansal zekayı ne kadar erken geliştirmeye başlarsanız, zaman içinde önemli miktarda zenginlik oluşturmanın da o kadar kolay olacağının altını çiziyor.

Gençliğinizin sizi yatırım yapmaya başlamanız ve bileşik büyümenin gücünden nasıl yararlanabileceğinizi öğrenmeniz için motive etmesi gerekiyor. Finansal varlıklar oluşturmadan tutkuyu kovalama tuzağına düşmeyin. Hayatı kendi şartlarınıza göre yaşamak için kontrolü erkenden elinize alın.

Para ve yatırım hakkında bilgi edinmeye zaman ayırmamak

Kiyosaki, ‘Zengin Baba Yoksul Baba’ adlı kitabında çoğu insanın kendilerini para ve yatırım konusunda eğitmeye ne kadar az zaman ayırdığını vurguluyor. Gençleri, finansal eğitimlerini geleneksel okulların ellerine bırakmak yerine sorumluluk almaya çağırıyor. Zenginlik oluşturmak için para yönetimini, bütçelemeyi ve akıllı yatırımı öğrenmeye tutarlı zaman ayırmak gerektiğini söylüyor.

Bu durum, hem profesyonel kariyer hem de girişimcilik peşinde koşanlar için geçerli. Finansal bilginizi genişletmeye zaman ayırmadan işinizde çok çalışmayın. Gerçek finansal özgürlüğe ulaşmak için düzenli olarak yenilikçi para yönetimi hakkında okuma ve öğrenme alışkanlığı edinin.

Sabır ve sebat zenginlik oluşturmanın anahtarıdır

Kiyosaki, önemli emlak portföyünü bir gecede değil onlarca yılda oluşturdu. Bu nedenle de, kalıcılık ve sabrın zenginlik inşası için ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyor. Kiyosaki’ye göre, aksiliklerin ve başarısızlıkların finansal özgürlüğe giden yolda sürecin bir parçası olduğunu anlamanız gerekiyor.

Yatırım yaparken veya bir işe başlarken erken hatalar nedeniyle cesaretinizi kaybetmemeniz gerekiyor. Uzun vadede gelir getirici varlıklara yatırım yapmak gibi kanıtlanmış servet oluşturma stratejilerine sadık kalmanız ise bir o kadar önemli. Kendi koşullarınıza göre yaşamak için gerekli zenginliğe ancak zaman ve bağlılıkla ulaşabilirsiniz.

Konu paraya geldiğinde tutkudan önce amaç

İşinizde hâlâ tutku ve keyif aramanız gerekse de Kiyosaki gençleri, genel ‘amaç’larının finansal özgürlüğü inşa etmek olduğundan emin olmaya çağırıyor ve “Uzun vadeli bir zenginlik planlamadan ve düşünmeden tutkulu kariyerinizin peşinden gitmeyin” diyor ve ekliyor: “Varlık edinmeye ve finansal zekayı geliştirmeye zaman ayırmanıza da olanak tanıyan, profesyonel amacınıza uygun bir iş bulun."

Finansal özgürlük: Mit mi yoksa gerçek mi?

 

3 adımlı zenginlik stratejisi

 

Yapay zekâyla 4 adımda nasıl zengin olunur?

 

İşte zengin sayılmak için gereken servet!

 

Zengin olmak için yapmanız gereken 10 fedakarlık

 

Ünlü milyarder zengin olmanın sırrını açıkladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)