BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜnlü milyarder zengin olmanın sırrını açıkladı----

Ünlü milyarder zengin olmanın sırrını açıkladı

Ünlü milyarder zengin olmanın sırrını açıkladı
04 Mayıs 2023 - 15:40 www.finansgundem.com

2008 Krizi’ndeki başarılı yatırımlarıyla dünyanın en zenginlerinden biri haline gelen Ray Dalio, servete ulaşmanın yolunu açıkladı. Dalio’ya göre Stanford Üniversitesi’nin Marshmellow deneyi zengin olmanın önemli ipuçlarını taşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hayatta bazen bir miktar şansa ihtiyacınız vardır. Ünlü milyarder Ray Dalio içinse bu şans Wall Street profesyonellerinin golf çantalarını taşıdığı sırada kapısını çalmış.

Medium yazarı Jayden Levitt, Dalio’nun Wall Street ünlülerinin konuşmalarını dinlediğini ve bazen de akşam yemeklerine davet edildiğini belirtiyor. Bu sayede Dalio Northeast Airlines’taki 300 dolarlık ilk yatırımını gerçekleştirmiş ve hava yolu şirketinin başka bir şirketler birleşmesiyle Dalio’nun yatırımları üçe katlanmış.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Dalio’nun o dönemde 300 dolara başladığı yatırım macerası bugün 19,1 milyar dolarlık kişisel servete ulaşmasına imkan sağladı.

Levitt ünlü milyarderin daha sonra dev bir hedge fonu şirketi olacak Bridgewater Associates’i iki odalı bir apartman dairesinde kurduğunu hatırlattı. Dalio bu firmayla kısa bir sürede hızlı bir şekilde büyüyerek Mcdonalds, Dünya Bankası ve Kodak gibi büyük müşterileri kendisine çekebildi.

Bridgewater’ın ünü ise 2008 Küresel Finans Krizi’nde borsa çöküşlerinden etkilenmemesine dayanıyor. Kriz döneminde Dalio’nun rakipleri tam anlamıyla çökerken Bridgewater ise mortgage krizini öngörerek varlıklarını %9,5 artırmayı başarmıştı.

Dalio ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi canlandırmak ve doları düşürmek için para basacağını tahmin etmişti. Amerikan Doları’nı açığa satışa alan Dalio piyasalardaki çöküşten önce ABD Hazinesi tahvillerine, altına ve diğer emtialara büyük miktarlarda yatırım yaptı.

Mortgage krizi ortaya çıktığında Bridgewater Assıciates takipçilerini “çılgın seviyedeki borç verme ve kaldıraç uygulamaları” konusunda uyarmıştı. Ray Dalio ve şirketi analizleriyle ve kazanımlarıyla dikkat çekerken küresel bankacılık sektörü ise 2008 yılında 500 milyar dolardan fazla kaybetti. Dalio’nun hedge fonundaki varlıklarsa 2008’in başında 36 milyar dolardan 85 milyar dolara fırladı.

Levitt’in yazısına göre Dalio yatırımcıların Stanfort Üniversitesi’nde yapılan ‘Marshmallow’ deneyini mutlaka göz önünde bulundurmasını belirtiyor. Deneyin ayrıntıları ise şöyle:

Stanfort Üniversitesi’nden Psikolog Walter Miscel’in liderliğini yaptığı bir çalışmada insanların seçim dürtülerine dikkat çekiliyor. Deneyde bir çocuktan bir adet küçük fakat anında verilecek bir ödül ile iki adet ancak uzun zaman beklemesi gereken bir ödül arasında seçim yapması isteniyor.

Bu süre zarfında araştırmacı odadan çıkıyor ve yaklaşık 15 dakika sonra geri dönüyor. Ödülse çocuğun tercihlerine bağlı olarak ya bir şekerleme (marshmallow) veya çubuk kraker olarak belirleniyor.

Takiben yapılan araştırmalar uzun süre bekleyebilen ve tercih edilen ödül için refahlarını geciktirebilen çocukların daha iyi yaşam koşullarına sahip olma eğilimi gösterdiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar bu sonuçları bireylerin yetişkinlikteki SAT puanları, eğitim becerileri, vücut kitle endeksleri ve diğer yaşamsal ölçümler üzerinden belirledi.

Ray Dalio da Marshmallow deneyinin zengin olmanın yolu olduğunu belirtiyor. Kendisine neden bazı insanların büyük servetler kazanıp diğerlerinin bunu yapamadığı sorulduğunda ünlü milyarder yatırımcı şu cevabı veriyor:

“Dünya çapında insanların fırsat konusunda büyük bir farklar yaşadığını ayırt etmek istiyorum. Ancak eşit fırsatlara sahip iki kişiyi karşılaştırırsanız, para söz konusu olduğunda, bu iki kişiyi ayıran şey refahlarını geciktirebilme yetisidir.

Haz ertelemenin sizi geliştireceğini fark ettiğinizde, önümüzdeki günlerde kaç ay, kaç hafta veya kaç yıl para harcamayarak yaşayabileceğiniziz saymaya başlarsınız.”

Dalio haz geciktirme konusunda Stanford’un Marshmallow deneyine atıfta bulunuyor. Ancak ünlü milyarder bu deneyin ancak eşit koşullara sahip insanlar için geçerli olabileceğinin de altını çiziyor:

“Tıpkı Marshmallow testinde olduğu gibi mali durumuzla ilgili hazzı geciktirmelisiniz. Tasarruf ettiğinizde, kendinize sorduğunuz bir sonraki doğal soru, ‘bu parayı nerede tutmalıyım?’ olmalı.

Bir miktar para söz konusu olması ve bu parayı anında tüketilebilecek hazlar için harcamamanız bir tasarruf oluşturduğunuz anlamına gelir. Bir sonraki adımınızsa bu tasarruflarla ne yapacağınızdır. Şimdi sahip olduğunuz parayla, onu anında harcayan kişiye kıyasla farklı bir şey yapmayı deneyimliyorsunuz."

Ray Dalio: Piyasalardaki dengesizlik korkunç seviyede

 

ABD'de milyonlarca insan işsiz kalabilir

 

ABD’deki üç batık bankanın ortak özelliği: KPMG

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)