BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’deki üç batık bankanın ortak özelliği: KPMG----

ABD’deki üç batık bankanın ortak özelliği: KPMG

ABD’deki üç batık bankanın ortak özelliği: KPMG
04 Mayıs 2023 - 14:31 www.finansgundem.com

Mart ayından bu yana Amerikan yerel bankalarında görülen iflaslar finansal sisteme olan güveni sarstı. Üç bankanın da mali denetim için KPMG’den hizmet alması Big Four firmasına yönelik eleştirileri de artırdı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de mart ayında görülen üç banka iflası ABD bankacılık sektöründeki en büyük denetçi olan KPMG’nin kârlı işletmesine gölge düşürdü.

Silicon Valley Bank’in çöküşü ve First Republic Bank’in zorunlu satışıyla ilgili ABD Merkez Bankası (FED) raporunun açıklanmasının ardından KPMG’nin çalışma kalitesi ve bağımsızlığı ile ilgili sorular gündeme geldi. Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) biri olan KPMG hem bu iki bankanın hem de mart ayında iflas eden diğer bir yerel banka olan Signature Bank’in denetçisiydi.

Financial Times’ın haberine göre KPMG her üç Banka için de şubat ayı sonuna kadar temiz bir mali durum raporu vermişti. Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda ders veren ve eski bir KPMG danışmanı olan Francine McKenna konuyla ilgili açıklamasında, “Bir üçlü yaptılar. Bu şüphe edilmesi gereken bir edinim ve düzenleyici kurumlardan gelen sert açıklamaları desteklemek için sert eylemlere ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

North Caroline A&T Eyalet Üniversitesi’nde muhasebe alanında asistan profesörlük yapan eski bir denetçi ve mevzuat sorumlusu Kecia Williams Smith ise, “Denetçilerden bankalardaki mevduat kaçışlarını tahmin etmelerini bekleyemezsiniz. Asıl sormanız gereken soru doğru denetim prosedürlerini yerine getirip getirmedikleri ve denetçinin risk değerlendirmesidir” açıklamasında bulundu.

Muhasebe uzmanlarına göre KMPG’nin denetimlerindeki başarısızlık birkaç farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlar denetim firmasının denetlediği bankalardan yeterince bağımsız hareket edemediği, uyarı göstergelerine yeterince dikkat etmediği veya artan faiz oranları nedeniyle oluşan yeni ekonomi ortamında denetçilerin finansal tabloların kalitesini değerlendirebilmek için gerekli yeteneklere sahip olmadığı gibi ihtimalleri başarısız denetimin gerekçeleri arasında gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bankalardaki iflas dalgasının ardından KPMG’nin finansal sistemin geneline yayılan rolü hakkında da soru işaretleri ortaya çıkabilir.

KPMG ABD bankalarının denetçisi olarak diğer Big Four firmalarından daha büyük bir role sahip. Audit Analytics'in verilerine göre, KPMG ABD’deki bankacılık sistemindeki varlıkların büyük bir bölümünün denetimcisi konumunda. Big Four devi Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon ve diğer üç düzine borsalarda listelenen bankanın yanı sıra ABD Merkez Bankası’nı da denetliyor.

Williams Smith, “Bu bankacılık sektörünün dört bir yanında yankılanan bir şeydir. Denetimlerdeki kamu yararı da göz önünde alındığında daha fazla gözetim mekanizması olmasını bekleyebilirsiniz” dedi.

Bankacılık müşterileri KPMG için de özellikle önemlidir. Halka açık bankalar, tam verilerin mevcut olduğu son yıl olan 2021'de firmaya 325 milyon dolardan fazla ücret ödedi. Sektördeki müşterileri, KPMG'nin ücretlerinin yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor. Bu oran diğer Big Four şirketleri PwC’de yüzde 8, EY’de yüzde 3 ve Deloitte’ta yüzde 2 seviyesinde.

KPMG’nin etiketi bankacılık sektöründe de önemli bir isim teşkil etmeye devam ediyor. Signature Bank ve First Republic Bank’in CEO’larının ikisi de eski KPMG ortaklarıydı.

Muhasebe profesörleri ise düzenleyici kurumların bankalardaki atamalara dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Zira Signature, KPMG’nin bankadaki denetim ekibinin baş ortağı olan Keisha Hutchinson'ı, 2020 denetim raporunu imzaladıktan iki aydan kısa bir süre sonra, 2021'de baş risk görevlisi olarak atamıştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kuralları, bir denetim ortağının bir şirket tarafından finansal raporlamayı denetleyen bir kişinin işe alınmasından önce 12 aylık bir bekleme süresi gerektiğini şart koşuyor. Ancak bu koşullar genellikle baş finans sorumlusu veya mali denetim rolleri olarak anlaşılıyor.

KPMG daha önce SVB ve Signature’de yaptıkları denetimlerinin arkasında durduğunu söylemişti. Big Four devi müşteri gizliliğini gerekçe göstererek daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Mali denetim firmasının sözcüsü, “KPMG, finansal hizmetler sektöründe uzun zamandır önemli ve dinamik bir denetim uygulamasına sahiptir. Denetimlerimizi profesyonel standartlara uygun olarak gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.

FED’in geçen haftaki raporu, SVB'nin risk yönetimi ve iç denetim fonksiyonlarındaki zayıflıkların boyutunu ortaya koydu. FT haberine göre bu zayıflıkların her ikisinin de dış denetçileri tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

ABD'li bölgesel banka PacWest, satış dahil seçeneklerini değerlendiriyor

 

ABD bankaları için büyük felaket kapıda

 

KPMG’ye başarısız denetim cezası: 1,7 milyon sterlin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)