BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinZ kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor----

Z kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor

Z kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor
01 Eylül 2023 - 15:45 www.finansgundem.com

Gençler artık sadece kendilerine en uygun romantik ilişkiyi aramak için ‘sağa kaydırmıyor.’ Çöpçatanlık uygulamaları Z kuşağının iş ağı oluşturma uygulamaları haline geliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çöpçatanlık uygulamalarında sağa kaydırmak genellikle kullanıcıların karşılarındaki insanı beğendiklerini ifade eder. Ancak bu uygulamaların bazı genç kullanıcıları sağa kaydırarak potansiyel profesyonel bağlantılar kurmayı amaçlıyor.

Fortune’un haberine göre Z kuşağı ve genç yaştaki Y kuşağı bireyleri çöpçatanlık uygulamalarını tıpkı LinkedIn gibi kullanıyor. Uygulamalardan eşleştikleri bireyleri bir sonraki işleri için bağlantı olarak kullanmayı hedefliyor. Bu tür uygulamalardan biri olan Grindr’ın CEO’su dahi bunun akıllıca bir fikir olduğunu düşünüyor. Ancak gerçekten yeni biriyle tanışmak ve belki de aşkı yakalamak isteyen kullanıcılarsa bu ağ arayışında olan üyelerden sıkılmaya başladıklarını belirtiyor. Zira iş aramak için de dizayn edilen uygulamalar da mevcut.

Bir diğer çöpçatanlık uygulaması Hinge’in kullanıcılarından olan Grace Ling, Wall Street Journal’daki röportajında sadece gelecekte işe girmek istediği şirketlerden birinde çalışan olanları sağa kaydırdığını belirtiyor. Ling şu anda çalıştığı işini uygulamaya borçlu olmadığını belirtse de bu yöntemin boşa gitmediğini de söylüyor. Zira kurduğu bağlantılar sayesinde Ling büyük teknoloji şirketlerinden birinde iş görüşmesi aşamasına kadar gelmiş.

Kariyer koçları dahi bu trendi yakalıyor ve genç müşterilerine sürüyü takip etmelerini öneriyor. Fortune haberine göre kariye koçu Ella Goldstein WSJ’deki röportajında iş arama sürecinde genç müşterilerine alışılmamış yöntemleri kullanmayı da önermeye başlayacağını söyledi. Zira Goldtein’e göre ‘nereden edinirseniz edinin’ bir iş ağı edinmeniz gerekiyor.

Pew Research’ün 2023 tarihli araştırma raporuna göre ABD’li yetişkinlerin yaklaşık üçte biri ve 30 yaşın altındaki yetişkinlerin yaklaşık yarısı bir tanışma sitesi veya uygulaması kullandıklarını söylüyor.

Peki yetişkinler neden ABD nüfusunun yaklaşık %80’ini üye olarak kaydeden LinkedIn gibi profesyonel bir uygulama yerine arkadaşlık uygulamalarını tercih ediyor. Habere göre bunun en büyük sebeplerinden birisi ABD’deki koşuşturma kültürünün aşırı derecede yaygınlaşması. Bu genç çalışanlar için sosyal sınırlarını aşmak anlamına gelse bile söz konusu tablo gençlerin iş bulma konusunda giderek daha yaratıcı veya daha umutsuz hale geldiklerini gösteriyor olabilir.

Uygulama yöneticileri ne düşünüyor?

WSJ haberine göre çöpçatanlık uygulamaları arasında profesyonel ağ kurma açısından en popüler olanlar Hinge ve Bundle. Bir diğer popüler arkadaşlık uygulaması Tinder ise uygulamanın bu şekilde kullanılmasına karşı çıkıyor. Uygulamanın kullanım koşulları kısmında kullanıcılardan “kişisel ilişkiler kurun, iş ilişkileri değil” ifadeleri yer alıyor.

Bununla birlikte Grindr uygulaması ise beklenmedik bir şekilde iş ağı bağlantısı için bir merkez haline geldi. WSJ haberine göre Grindr kullanıcılarının dörtte biri uygulamayı iş için kullanıyor. Üstelik CEO dahi uygulamanın kariyer aracı olarak kullanılmasını destekliyor.

Grindr CEO’su George Arison konuyla ilgili açıklamasında, “Ben dahi yıllar içerisinde uygulamada tanıştığım birkaç kişiyi işe aldım veya profesyonel ilişki kurdum. İnsanların Grindr’da ağ kurmasını teşvik ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bu aslına bakılırsa yeni bir trend değil. Çöpçatanlık uygulamaları çoğunlukla başarısız sonuçlar getiren buluşmaların merkezi olma algısının ötesine geçmeye çalışıyor.

2017 yılında Bumble normal çöpçatanlık uygulamasına benzeyen ancak özgeçmişinizi göstermenizi de amaçlayan Bumble Bizz (iş kelimesinin kısaltması) uygulamasını başlattı. Tıpkı çöpçatanlık uygulamasında olduğu gibi ilk adımı kadınların atmasını isteyen uygulamada erkekler karşı taraftan cevap gelmeden mesaj atamıyor. Bu iyi bir yöntem olarak değerlendirilebilir, zira LinkedIn’de de birçok erkeğin profesyonelliğin ötesindeki amaçlarla uygulamayı kullandığına dair şikayetler kadınlar arasında sıklıkla dile getiriliyor.

Ancak herkes çöpçatanlık uygulamalarında iş ağı kurulması fikrinden memnun değil. GQ yazarı Laura Larson 2017 tarihli bir makalesinde Bumble’ın bu yeni uygulamasını hedef alarak “Arkadaşlık Uygulamalarında Ağ Kurmaya Çalışmayı Bırakın, Sizi Sersemler!” başlıklı bir makale kaleme aldı.

“Arkadaşlık uygulamalarıyla ilgili güzel olan şey, birisinin size etkileyici olduğunuzu düşündüğü için mi yoksa sizinle ağ kurmak istedikleri için mi yaklaştığını merak etmenize gerek olmamasıdır” diyen Larson çöpçatanlık uygulamaları üzerinden iş ağı kurmayı zararlı bir sağ gösterip sol vurma davranışı olarak nitelendirdi:

“Bir arkadaşlık uygulamasına kaydolduğunuzda, oradaki diğer tüm şehvet dolu insanlarla bir sosyal sözleşmeye giriyorsunuz. Müsait olduğunuzu ve uygulamayı pazarlanan amacı için kullanacağınızı söylüyorsunuz.”

Girişim sermayesi firması Andreesen Horowitz’in Ortağı Olivia Moore’a göre çöpçatanlık uygulamalarının romantik amaçlar yerine iş için kullanılarak başarılı sağlanmasının sebebi de bu olabilir. Zira kimse birbirine iş için yaklaşmayı beklemiyor ve Moore’a göre iş için yaklaşmanın da yanlış bir yanı yok. Moore bu tür uygulamalar üzerinden iş arayanların “şanslarını deneyerek” hiçbir şey kaybetmediğini belirtiyor.

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta beklentiyi aştı

 

İngiliz bankasından personeline büyük jest

 

Milyarder teknoloji CEO’sundan esnek çalışmaya destek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)