BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHelal para köprüden gelecek----

Helal para köprüden gelecek

Helal para köprüden gelecek
13 Haziran 2013 - 07:33 www.finansgundem.com

Türkiye'deki üç büyük devlet bankasının katılım bankası kurması için gereken para bulundu

Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank’ın katılım bankası kurması için gereken sermaye, İslami yönden ‘helal’ olan köprü ve otoyol gelirlerinden elde edilecek.
Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, katılım bankacılığı sektörünü devlet eliyle büyütmek için harekete geçen ekonomi yönetimi hazırlıklarını hız kesmeden sürdürüyor. 1.4 katrilyon lira aktif büyüklüğe ulaşan Türk bankacılık sektöründe yüzde 5 pazar payına sahip katılım bankalarına rakip olacak 3 yeni katılım bankası için hazırlanan yol haritası netleşti. Ziraat, Halk ve VakıfBank’ın katılım bankası kurması için gereken sermayeyi Hazine Müsteşarlığı verecek.
Hazine yeni bankalara aktarılacak sermayenin İslami esaslara uygun olmasına büyük özen gösteriyor. Bu nedenle sermayenin köprü-otoyol gelirlerinden elde edilmesine karar verildi.
Finansman gişe ücreti
Kamu bankacılarından elde edilen bilgilere göre, Hazine Müsteşarlığı bu kapsamda köprü-otoyol gelirlerini bir havuzda topluyor. Faize duyarlı yatırımcıların yeni kurulacak bankalara para yatırabilmesi için ana sermayenin hiçbir şekilde faize bulaşmamış olması gerekiyor. Bu nedenle İslami finansman açısından ‘helal’ olarak kabul edilen köprü-otoyol gelirleri yeni kurulacak bankaların sermayesini oluşturacak.
Köprü ve otoyol geçişlerinden bu yılın ilk 5 ayında 316 milyon lira gelir elde edildi. Bugünkü kur ile hesaplandığında bu rakam 170 milyon dolar. Gelirlerin yılsonunda 540 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
10 yılda 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerine göre, katılım bankalarının bilanço büyüklüğü Mart 2013 itibarıyla 74.7 milyar liraya ulaştı. Katılım bankalarının kullandırdığı toplam kredi miktarı 53 milyar liraya ulaştı. Katılım bankalarının şube sayısı 836, personel sayısı 15 bin 756’ya yükseldi. Katılım bankalarının önümüzdeki 10 yıl içinde 100 milyar dolarlık aktif büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Sektörün bu seviyeye ulaşmasında sürükleyici rolü kamu bankaları üstlenecek. Halen Albaraka Türk, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’ın faaliyet gösterdiği sektöre Ziraat Bankası, Halk Bank ve VakıfBank’ın da dahil edilmesi planlanıyor. Yeni bankaların 2014 itibarıyla faaliyete geçmesi hedefleniyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Siyasettin Çokbilmiş13 Haziran 2013 12:23

    Ribaya faiz demişsiniz, kar payı demişsiniz çok fark etmiyor. Müslüman için ancak çalıştığı kadar vardır ve sonrası -çalışmadan elde edeceği gelirler- helal değildir. Katılım bankacılığı da bu anlamda normal bankacılıktan pek farklı değil. Murabaha vb. usuller olayı yanlışlıktan çıkarmıyorken -yani helal kılmıyorken- hâlâ helal vurgusu yapmaya çalışmak yanlış, tam bir nifak meselesi. Köprü vergilerle yapılmışken ve vergilerle finanse edilmesi gerekiyorken hâlâ haraç alınıyor ve siz bunun helal bir gelir kaynağı olarak adı değiştirilmiş bankacılığa uygun olacağını mı söylüyorsunuz? Kusura bakmayın, abdest aldırılmış kapitalizme karnımız tok.