BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHedge fonu şirketlerinde ‘Cristiano Ronaldo’ yarışı----

Hedge fonu şirketlerinde ‘Cristiano Ronaldo’ yarışı

Hedge fonu şirketlerinde ‘Cristiano Ronaldo’ yarışı
09 Kasım 2023 - 17:11 www.finansgundem.com

Avrupa’nın en büyük fon yöneticisinin kurucu ortağı Sir Paul Marshall hedge fonu şirketlerinin takımına yeni ‘Cristiano Ronaldo’lar eklemek için aptalca paralar ödediğini söyledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en büyük hedge fonunun kurucu ortağı, çok yöneticili hedge fonlarının yükselişiyle birlikte portföy yöneticilerine ödenen rakamları eleştirdi. Marshall Wace kurucu ortağı ödenen rakamları “aptalca” olarak tanımlıyor.

Financial Times’ın haberine göre 64 milyar dolarlık varlığı yöneten Marshall Wace’in Kurucu Ortağı Sir Paul Marshall çarşamba günü Hong Kong’da yaptığı bir açıklamada çok yöneticili platformların hedge fonu sektörünü yeniden dizayn ettiğini söyledi. Marshall söz konusu şirketlerin hedefledikleri isimleri kadrosuna katmak için inanılmaz paralar ödediğine dikkat çekti.

1997’de Ian Wace’le birlikte Londra merkezli hedge fonu firmasını kuran Marshall, “Herkes takımında Cristiano Ronaldo istiyor. Ancak ortada yeterince Cristiano Ronaldo yok. Sonundaysa herkes Cristiano Ronaldo’ya ödenen paranın aynısını alıyor” ifadelerine yer verdi.

Dijital medya grubu UnHerd aracılığıyla İngiltere'nin medya devi Telegraph Group'u satın almaya çalışan Marshall, herhangi bir firmanın adını vermedi. Ancak Marshall’ın yorumları, Citadel, Millennium Management ve Point72 Asset Management gibi çok yöneticili platformların yetenekli hedge fonu yöneticileri için nasıl bir mücadele halinde olduğunu yansıtıyor.

64 milyar dolarlık varlığın yöneticisi konumunda olan Marshall Wace büyüklük açısından Citadel ve Millennium ile aynı seviyede ve Avrupa’nın en büyük hedge fonu konumunda.

Sermayeyi genellikle onlarca veya yüzlerce uzman yatırımcı ekibine tahsis eden çok yöneticili platformlar geleneksel hedge fonlarından çok farklı bir ücret modelini kullanma eğilimi gösteriyor. Yüksek performansın 20’de 2’sini alma biçiminde olan geleneksel sektör standartları yerine çok yöneticili platformlar karakteristik olarak “geçişli” gider modelini kullanıyor.

Bu modele göre fon yöneticisi ofis kiraları, teknoloji ve veriler, maaşlar, ikramiyeler ve hatta müşteri eğlenceleri de dahil olmak üzere tüm maliyeti son yatırımcılarına aktarıyor. Buradaki fikir, yöneticilerin yetenekli çalışan ve teknoloji gibi alanlara büyük yatırımlar yapması ve maliyetin sonuçta ortaya çıkan performansla dengelenmesine imkan sağlamaktır. Hedge fonları yüzde 20-30'luk bir performans ücreti talep etme eğilimindedirler.

Geçiş modeli milyonlarca veya on milyarlarca dolarlık imza bonuslarının ödenmesine kaynak sağlar. Bireysel portföy yöneticilerine karlarının yüzde 20 ila 30’unu kullanmak için imkan sağlayan bu yöntem en başarılı isimleri cezbetmek ve kadroda tutmak için tasarlandı.

Çok yöneticili firmaların bazılarının yaptığı ödemeler Marshall’a Cristiano Ronaldo’yu kadrosuna katmak için 200 milyon dolar ödeyen Suudi Arabistan merkezli futbol kulübü El Nassr’ı hatırlatıyor.

Yetenekli hedge fonu yöneticileri için oluşan rekabet Marshall’ın firması gibi geleneksel hedge fon yöneticilerini de uyum sağlamaya zorluyor. Firmanın amiral gemisi hedge fonu Eureka bu yıl yüksek performans gösteren şirketleri ödüllendirmek için kullanılmak üzere fonun yüzde 0,75’i değerinde bir “tazminat ek ücreti” sağlamaya başladı. Marshall bu kararın çok yöneticili platformlarla yetenek savaşını sürdürebilmek için alındığını belirtiyor.

Marshall konferans sırasında verdiği demeçte yatırım platformlarında hedge fonu yöneticileri için ödenen imza bedelinin “çok aptalca” bir bonus olduğunu söyledi. Zira kıdemli hedge fonu yöneticisine göre bu isimlerin bir kısmı iki veya üç yıl içerisinde kovulup başka şirketlere gitse de bonuslarını alabiliyorlar.

Marshall bazı platformların “bir tür entegre tesiste atlı karınca yetiştiriciliği” yaptığını ve yüksek ödeme modellerinin “harika işletmeler kurmanın ve hatta müşteriler için harika bir sektör inşa etmenin doğru yolu olmadığını” söyledi.

Hamas saldırısından hemen önce hedge fonlarından kritik hamle!

 

Fitch dev İngiliz bankalarından 'düşük kâr' bekliyor

 

Eski Goldman Sachs bankacısına 3 yıl hapis

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)