BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansal başarının şifresi: 75/15/10 kuralı----

Finansal başarının şifresi: 75/15/10 kuralı

Finansal başarının şifresi: 75/15/10 kuralı
01 Ocak 2024 - 13:12 www.finansgundem.com

Bütçenizi kontrolünü ele almak ve finansal başarıya ulaşmak için basit bir kuralı öğrenmek yeterli olabilir. GoBankingRates’in haberinde 75/15/10 kuralının ayrıntıları aktarılıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel finansta doğru hamleleri yapmak her zaman bunaltıcı olmak zorunda değil. 75/15/10 kuralı da başlangıç için iyi bir yer olabilir. Özellikle de bütçe yönetimine yeni başlayanlar veya mali durumlarını daha iyi kavramaya çalışanlar için…

75/15/10 kuralı nedir?

Oldukça basit bir bütçe kuralı olan 75/15/10 bireylerin gelirlerinin %75’ini günlük harcamalara, %15’ini yatırıma ve %10’unu tasarrufa ayırmasını öğütler. Amaçsa tamamen paranız için dengeli ve pratik bir plan oluşturmaktır.

Plana göre gelirinizin önemli bir kısmı günlük yaşam maliyetlerinize ayrılır. Kiradan market harcamalarına hatta dijital platform üyeliklerine kadar tüm düzenli harcamalarınız bu kalem içerisinde tutulur.

Yüzde 15’lik yatırım harcamaları ise gelecekteki büyüme fonunuza odaklanır. Zira yatırımcı gelirinin %15’ini hisse senedi veya başka bir yatırımla geliştirerek sadece tasarruf etmekle kalmaz servetini de büyütür.

Son olarak gelirden ayrılan yüzde 10’luk tasarruflarsa güvenlik amaçlıdır. Bu miktar aynı zamanda acil durum fonunuzdur ve beklenmedik harcamalarınızın karşılanması için ayrılır. Bütçeden ayrılan bu rakamın amacı altı aylık yaşam giderlerini karşılayabilecek bir rezerv oluşturmaktır. Öngörülmeyen bir şeyin yaşanması halinde bu para bireylere konfor ve mali güvenlik sağlayacaktır.

75/15/10 kuralı esnekliğiyle de bilinir. Sahip olduğunuz gelire, yaşam maliyetlerinize ve finansal hedeflerinize göre yüzdelik oranlar değişiklik gösterebilir. Önemli olansa kurallın temellerini idrak etmek ve mali durumunuza uyarlamaktır.

Adım adım 75/15/10 kuralı nasıl uygulanır?

Gelirlerinizi ve harcamalarınızı bilin: Planı uygulamaya mevcut harcamalarınızın ve bu harcamaların nereye gittiğini belirleyerek başlayın

Harcamalarınızı ayarlayın: Harcamalarınıza göz atın ve mevcut harcamalarınızı %75 hedefine uygun bir şekilde düzenleyip düzenleyemediğinizi kontrol edin. Eğer yapamıyorsanız kesinti yapabileceğiniz alanları belirleyin

Yatırım opsiyonlarını keşfedin: Yatırım konusunda yeniyseniz küçükten başlayın ve risk profilinize uyan farklı yatırım yolları konusunda kendinizi eğitin.

Acil durum fonu oluşturun: Düzenli olarak karşılayabileceğiniz miktardan tasarruf ederek işe başlayın. Yaşam giderlerinizi altı ay kadar karşılayabilecek bir miktarı kademeli olarak tasarruf etmeyi hedefleyin.

Değişikliklere karşı esnek olun: Yaşam koşulları değiştikçe değişen ihtiyaçlara ayak uydurmak için bütçenizi de değiştirmeye hazır olun.

Dar gelirli olanlar bu kuralı nasıl uygulayacak?

Kısıtlı bir bütçeye sahip olanlar için 75/15/10 kuralına uymak zor görülebilir. Ancak doğru stratejiyle bu hedefe de ulaşılabilir. GoBankingRates haberinde fonlar sınırlı olsa da her kuruştan en iyi şekilde yararlanmak için bazı pratik ipuçlarına yer veriliyor:

1. Her bir masrafınızı takip edin

Bütçeleme uygulamalarını veya basit bir elektronik tabloları kullanıp harcamalarınızı titizlikle takip ederek başlayabilirsiniz. Bu adım, paranızın nereye gittiğini net bir şekilde anlamanıza yardımcı olur ve potansiyel olarak tasarruf edebileceğiniz alanları vurgulayabilir.

2. Temel harcamalara öncelik verin

Neyin önemli olduğuna odaklanın. Barınma, faturalar, market ve ulaşım harcamaları temel ihtiyaçlardır. Düşük bir gelirle bütçe düzenlerken lüks ve hayati olmayan harcamalar arka planda kalmalıdır.

3. Gereksiz harcamaları kesin

Ortadan kaldırabileceğiniz veya azaltabileceğiniz harcamaları arayın. Belki bazı abonelikleri iptal edebilir, daha az hazır yemek yiyebilir veya daha ucuz bir telefon hattına geçebilirsiniz. Burada elde edeceğiniz küçük tasarruflar zaman içinde önemli hale gelebilir.

4. Akıllı alışveriş yapın

Marketlerin indirim kuponlarını kullanın, indirim avantajlarından yararlanın ve mümkünse toplu alım yapın. Pahalı markalı ürünler yerine jenerik markaları tercih edin. Bakkaliye ve ev eşyalarına harcama yaparken dikkatli olun. Bunlar akıllı alışverişin önemli tasarruflara imkan sağlayabileceği alanlardır.

5. Gelir kaynaklarınızı artırın

Mümkünse gelirinizi artırmanın yollarını arayın. Bu yarı zamanlı bir iş, kendi işiniz veya ek iş yöntemi olabilir. Fazladan bir kaynak mali açıdan daha fazla nefes almanıza imkan sağlayabilir.

6. Tasarruflarınızı otomatikleştirin

Her ne kadar küçük bir miktarda da biriktiriyor olsanız bu tasarrufu otomatikleştirmeye çalışın. Bu sayede acil durum fonunuz için sürekli olarak para ayırabilirsiniz. Zamanla bu tasarruflar büyüyebilir ve beklenmedik harcamalar için hava yastığı sağlayabilir.

7. Düşük maliyetli yatırımlara odaklanın

Varlıklarınızın %15’i çok yüksek gözüküyorsa daha düşük miktarlarla başlayın. Küçük miktarlarda yatırım yapmanıza izin veren düşük maliyetli endeks fonlarına veya mikro yatırım uygulamalarına göz atın. Burada asıl amaç miktar değil yatırım yapma alışkanlığı kazanmaktır.

8. Kamu hizmetlerinden faydalanın

Düşük gelirlilere yardım etmek için tasarlanan kamu hizmeti programlarından faydalanın. Yiyecek yardımları, kamu yardım programları ve ücretsiz finansal danışmanlık hizmetleri ihtiyaç sahiplerine destek olmak için tasarlanmıştır.

9. Yüksek faizli borçlarınızı ödeyin

Kredi kartı bakiyeleri gibi yüksek faizli borçlarınız varsa, bunları ödemeye odaklanın. Yüksek faiz, bütçenizi hızla tüketebilir.

10. Kendinizi finansal açıdan eğitin

Bilgi, özellikle finans söz konusu olduğunda güçtür. Bütçeleme, tasarruf ve yatırım hakkında daha fazla bilgi edinmek için kitap okuyun, finansal blogları takip edin ve eğitim videoları izleyin.

11. Sabırlı ve ısrarcı olun

Son olarak, finansal yönetimin uzun bir yolculuk olduğunu unutmayın. İlerleme yavaş olabilir, ancak başarının anahtarı tutarlılık ve sabırdır. Küçük zaferlerinizi kutlayın ve finansal hedeflerinize bağlı kalın.

Bu stratejileri uygulamak, bütçenizi daha da genişletmenize ve mali durumunuzu kademeli olarak iyileştirmenize yardımcı olabilir. Unutmayın, 75/15/10 kuralı katı bir çerçeve değil, esnek bir kılavuzdur. Bu kılavuz da benzersiz mali koşullarınıza uygun bir denge bulmak ve mali durumunuz geliştikçe uyum sağlamakla ilgilidir.

Finansal piyasalarda 2023 nasıl geçti?

 

2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu

 

50'li yaşlardan önce yapılan en ciddi finansal hatalar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)