BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinans skandalı sigortacıların iddialarıyla büyüyor----

Finans skandalı sigortacıların iddialarıyla büyüyor

Finans skandalı sigortacıların iddialarıyla büyüyor
01 Temmuz 2021 - 17:20 www.finansgundem.com

Mart ayında iflasını açıklayan Greensill Capital’ın sigortacıları, finans grubu tarafından yanlış yönlendirildiklerini söyledi. Greensill Bank’a yönelik yeni suçlamalar, zararları telafi etme çabalarını giderek daha karmaşık bir hale getiriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Greensill Capital’ın sigortacıları, iflas eden finans şirketi tarafından yanlış yönlendirildiklerini söyledi ve yatırımcıların skandaldan kaynaklanan kayıplarını telafi etme çabalarını daha da karmaşıklaştırdı. Suçlamalar Greensill’in Alman bankacılık yan kuruluşunun yöneticisi tarafından hazırlanan bir raporda açıklandı.

Rapor sigorta şirketlerinin poliçeler kapsamında ödemeler yaptıkları konusundaki argümanların aksine bir tablo çiziyor. Sigorta Greensill’in iş modelinin kalbinde yer alıyordu ve SoftBank tarafından desteklenen tedarik zinciri finans grubunun yüksek riskli şirketlere verdiği kredileri, tüm dünyada yatırımcılara satabilmesini sağlayan sözde güvenli yatırımlar olarak gösteriyordu.

Bu uygulamalar mart ayında Greensill’in iflasına neden oldu. İflası ise bilinmeyen bir Avusturalyalı sigorta şirketi The Bond & Credit Co’nun (BCC) geçtiğimiz yıl poliçelerini yenilemeyi reddetmesi ve sigortacılarından birine yönelik soruşturma başlatmasıyla tetiklendi. Japon sigorta grubu Tokio Marine de 2019 yılında Insurance Australia Group’tan (IAG) büyük oranda BCC hissesi satın aldı.

Yöneticinin raporuna göre IAG Greensill Capital’ın ya da Greensill Bank’ın sigorta tazminat talepleri ve alt şirketleriyle ilgili “yanlış bilgi verdiğini” söyledi ve Finans şirketinin “kasten hatalı bilgi vermiş olabileceğini” de ekledi. Rapora göre bu iddiaların büyük bir bölümü Sanjeev Gupta’nın GFG Alliance’ına ait olan şirketlerle ilişkili. Şirket ise Greensill’in en büyük müşterilerinden bir tanesiydi.

Bununla birlikte finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bir başka iddia da ABD’nin kömür madenciliği şirketi Bluestone Resources’la ilişkili bir kontratla ilgili. Şirket Greensill’e dolandırıcılık suçlamasıyla dava açtı. Raporda aynı zamanda Tokio Marine’in GFG ile ilişkili bir sigorta poliçesinin geçerliliğini sorguladığı da söyleniyor.

BCC tarafından Greensill’e gönderilen bir başka sigorta poliçesinin kopyasında, şirketin “bilerek yanlış ve yalan bilgi vermesi” durumunda poliçenin geçersiz sayılacağı söylendi. Financial Times’ın da incelediği rapordaki bilgiler, sigorta poliçelerini Greensill’in iflasından kaynaklanan zararlarını telafi etmek için bir yol olarak gören yatırımcıları endişelendirecek.

Greensill’le bağlantılı 10 milyar dolarlık fonu bulunan Credit Suisse’in müşterileri de en çok zarar görenler arasında. Greensill’in poliçelerinin geçerliliği aynı zamanda Greensill Bank’a 500 milyon euro kaptıran küçük Alman şehirleri için de hayati önem taşıyor. Küçük şehirlerin varlıklarının büyük bir bölümü Gupta’nın şirketlerine verilen kredilerden oluşuyordu.

Rapor aynı zamanda BCC’nin Greensill’e “yetki alanının dışına çıkarak” sigorta satışı yapan Greg Brereton’a açılan davaya da ışık tuttu. Raporda IAG’ın bu tür sigortaların yatırımcıları zarar etmekten koruduğunu iddia ettiği yazıldı. Brereton soruşturmasına değinen raporda aynı zamanda IAG’ın Greensill’in 2020’nin mart ayında bir yıl süreyle uzattığı sigorta poliçelerinin de geçerli olup olmadığını sorguladığı ortaya çıktı.

BCC tarafından yapılan sigortaların riskini taşıyan IAG ve Tokio Marine, Greensill’in iflasından maddi zarara uğramadıklarını iddia etti ve daha fazla detay paylaşılmadı. Raporda aynı zamanda Greensill Bank’ın diğer sigorta poliçelerinin detayları da yer aldı. Bunlar ise çoğunlukla bankanın yönetimini ve denetim kurulunu hedef alan ihmal iddialarına karşı yapılan sigortalar ve toplamda 100 milyon euro tutarında olduğu biliniyor.

Sigortaların 50 milyon eurosu Avrupa’nın en büyük sigorta şirketi Allianz tarafından, geri kalanı ise İngiltere merkezli Howden Group tarafından yapıldı. Greensill aynı zamanda dolandırıcılık alanında da 50 milyon euroluk sigorta poliçesine sahip. Bunun 25 milyon eurosu Allianz tarafından sağlanırken geri kalanı Howden Group’a ait. Allianz detaylar üzerinde konuşmayı reddetti ancak Greensill’in iflası nedeniyle maddi zarara uğramadığını ve poliçelerin işlenen suçları kapsamadığını söyledi.

Finteklerin finans sektörünü dönüştüren 4 trendi

 

BVK Teknoloji'ye yeni nesil güvenlik çözümü ödülü!

 

Yabancı borsada satmaya devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)