BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFinteklerin finans sektörünü dönüştüren 4 trendi----

Finteklerin finans sektörünü dönüştüren 4 trendi

Finteklerin finans sektörünü dönüştüren 4 trendi
01 Temmuz 2021 - 15:03 www.finansgundem.com

Fintek sektöründeki dört trend, tüketici deneyimini nasıl modernize ediyor?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orum gibi ileri görüşlü fintek şirketleri fintek sektörünü daha önce hiç olmadığı gibi şekillendiriyor ve inşa ediyor. Teknolojideki gelişmeler ve finansal hizmetlere ile veriye daha kolay erişimle bir zamanlar bankaların lider olduğu alanda fintek şirketleri yükseliyor. İşte fintek inovasyonlarının kullanıcı deneyimini geliştirdiğini ve finans alanını dönüştürdüğünü gösteren dört trend.

1. Entegre altyapı

Fintek şirketleri daha önce kendi teknolojilerini kullanan bireysel şirketlerdi. Şimdi ise birçok sektörden birçok şirket fintek şirketleri tarafından geliştirilen çözümleri yazılımlarına entegre ediyor. Bu ise uygulama programlama arayüzleri (API) aracılığıyla mümkün oluyor. Entegre edilebilir fintek oldukça hızlı büyüyen bir pazar ve yalnızca ABD’de 2025 yılında 230 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor.

Bu rakam ise 2020 yılında 22,5 milyar dolardı. Bu yükseliş beklentisinin ardındaki neden ise oldukça basit. Talebin yüksek olduğu ekonomilerde tüketiciler ve küçük işletmeler hızlı ve temassız finansal deneyimler bekliyor. Bunun karşılığında yazılım şirketleri de bu şirketlere ödeme ve kredi gibi hizmetleri sunmaları için entegre çözümler sağlamak amacıyla fintek altyapılarına yöneliyor.

Forbes’un haberine göre, fintek şirketlerinin altyapıları sayesinde şirketler yeniden altyapı yatırımı yapmak zorunda kalmadan, bu hizmetleri dijital platformları aracılığıyla sunabiliyor. Örneğin Finix, entegre edilebilir ödeme işleme araçları sunuyor. Bu şekilde şirketler ödemelerini kabul edebiliyor, yönetebiliyor ve paraya çevirebiliyor. Bunun için ise üçüncü bir şirkete ihtiyaç duymuyor.

Wisetack de entegre edilebilir tüketici finansman çözümleri sunuyor ve satış noktasında hızlı bir şekilde kredi başvurularını işliyor. Entegre edilebilir fintek altyapısı çözümleri sunan bu ve benzeri şirketler tüketicilerin ürün ve hizmetlere daha kolay erişmesini sağlarken, şirketler için de yepyeni bir müşteri tabanı açıyor.

2. Entegre finteklerle dikey yazılımlar

Entegre fintek altyapılarındaki devasa gelişmeler, dikey şirketlerin de bazı sektörlerde fintek inovasyonlarını uygulamasına imkan tanıdı. Örneklerden biri ise ‘bir hizmet olarak yazılım’ (SaaS) sağlayıcısı Passport. Şirket ulaşım otoriteleriyle işbirliği yaparak park alanlarını yönetiyor. Passport her kullanıcı için bir dijital cüzdan yaratmak için Finix’ten destek alıyor.

Kullanıcılar Passport’un mobil uygulaması üzerinden park sürelerini görebiliyor ve ödeme yapabiliyor. Bu durum temassız ödeme avantajı sağladığı gibi, kullanıcı deneyimini de arttırıyor. Aynı zamanda Passport’un sektörlere özel konuları kendi içinde çözümlemesine olanak tanıyor. Örneğin kullanıcılar park sürelerini uzattığında Finix Passport’un ücretleri tek bir işlemle gruplamasına imkan tanıyor.

Şirketler fintek kapasitelerini yeni dikey alanlarda kullanmaya başladıkça, her şirketin finansal alanda inovasyon için bir potansiyeli olacak. Bu durum ise fintek sektörünün her zamankinden daha zengin olmasını sağlayacak.

3. Uygulamalı makine öğrenmesi

Açık bankacılık gibi kamu sektörü girişimleri ve Plaid gibi bireysel oyuncular maaş ve nakit akışı gibi finansal verilere kullanıcının izniyle erişim imkanını ortaya çıkardı. Şimdi şirketler bu bilgi zenginliğini, makine öğrenmesi teknolojisindeki gelişmelerle birlikte analiz ediyor ve tüketici davranışı konusunda daha derin bilgiler edinmeyi hedefliyor.

Tahminsel kapasitenin artması her şirket için oldukça önemli ancak özellikle de finans sektöründe değer görüyor. Bazı çalışmalar fintek sektöründe makine öğrenmesinin 2020 yılında 8 milyar dolara ulaştığını ve 2026 yılında 26 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini gösteriyor. Küçük işletme kredileri sağlayan OnDeck isimli platform ise bu alanda bir örnek.

Şirket kredi başvurularını değerlendirmek için makine öğrenmesi teknolojisini kullanıyor. Bununla birlikte nakit akışı, işlem raporları gibi geleneksel olmayan veriler de değerlendiriliyor ve başvuru yapanların krediyi geri ödeme kapasitesi tahmin edilmeye çalışılıyor. Bu araçlar olmaksızın kredi kurumları elle veri toplama ve kişisel kredi notu gibi bilgilere dayalı karar almak zorunda kalıyor.

Bu durumda ise kredi kararları etkin bir şekilde alınamıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, makine öğreniminin finansal kurumların riskini azaltmakla birlikte, aynı zamanda sermayeye demokratikleşmiş bir erişim sağlama potansiyeli de bulunuyor.

4. Akıllı altyapı

Bazı lider şirketler yukarıdaki trendleri bir araya getirerek derin ve yapısal konulara çözün sunuyor. Yakın zamanda Visa İngiltere merkezli açık bankacılık şirketi Tink’i satın almasıyla gündeme ourdu. Aynı zamanda İngiltere’de GoCardless isimli şirket yıllardır şirketlere ve yazılım platformlarına ödeme toplamaları konusunda destek veriyor.

ABD’de moov açık kaynaklı kütüphaneleri kullanarak geliştiricilerin para kabul etmesine, saklamasına ve dağıtmasına imkan tanıyor. Bu yılın ilk dönemlerinde Bain Capital, Orum’un A serisi fonlama turunun liderliğini yaptı. Start-up şirketi Orum ABD’de her yıl dolaşan yaklaşık 62 trilyon dolarlık paranın hareketlerini yeniden tasarlamayı hedefliyor. Bügün market alışverişimiz yalnızca dakikalar içinde kapımıza gelebiliyor.

Ancak kendi paranızı farklı hesaplarınız arasında transfer etmek hala üç ila beş gün alabiliyor. Bunun nedeni ise büyük oranda ödeme altyapısının eski olması. Gerçek zamanlı olarak hesap bakiyelerini doğrulayan ve hızlı işlemlere onay veren sistemler için, fintek şirketlerinin sunduğu çözümler kullanılıyor. Orum entegre edilebilir fintek ve makine öğrenimini kullanarak bu sorunu temelden çözüyor.

Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı

 

Yapı Kredi, sıfır atık belgesi almaya hak kazandı

 

Türkiye, dijital bankacılıkta dünyada örnek oluyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)