BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinans sektörünün engelleri fırsata dönüşecek----

Finans sektörünün engelleri fırsata dönüşecek

Finans sektörünün engelleri fırsata dönüşecek
09 Haziran 2021 - 18:09 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl birçok alanda büyük belirsizlikler oluştu ve şirketler iş modellerini değiştirmek zorunda kaldı. Yüz yüze hizmet veren birçok işletme kapanırken, finans sektörü de müşterileriyle ilişkilerini sürdürmek için inovatif yöntemler geliştirdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisi nedeniyle alınan karantina önlemlerinde yüz yüze hizmet veren birçok işletme kapanmak zorunda kaldı. Finans sektörü ise müşterileriyle iletişimlerini sürdürebilmek için inovatif yöntemler geliştirdi. Korona virüs sonrasında da finans sektörünü birçok zorluk ve fırsat bekliyor.

Forbes’un haberine göre, banka şubeleri gibi yüz yüze hizmet verilen kanallardan uzaklaşmak kolay değil. Finans hizmetleri sunan şirketler için oldukça önemli olan müşteri ilişkilerini kaybetmenin dışında, düzenlemeler konusunda da bazı risklerle karşılaşılabilir. Finans sektöründeki hızlı değişim sürecinde, en büyük zorluk kaynaklarını derledik.

1. Finansta yeni normal

Daha önceki yıllarda finans sektöründe yer alanlar, dijitalleşmeyle birlikte geleneksel banka şubelerinin giderek azalacağından bahsediyordu. Ancak bugün korona virüs nedeniyle bu sonuca kesin gözüyle bakılıyor. Yalnızca 2020 yılında 3,320’nin üzerinde Banka ABD’de kapılarını kapattı. Bununla birlikte yeni nesil dijital bankalar giderek popülerleşiyor. 2020’nin başında tüketicilerin yalnızca %4’ü dijital bankaları birincil bankaları olarak tercih edeceklerini söylerken, bu rakam 2020 yılı sonunda %15’e yükseldi.

Peki bu Finans sektörü için ne anlama geliyor? Gelecekte finans hizmetleri sunan şirketlerin çok daha çeşitli bir tüketici grubunun ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekecek. Bankacılık hizmetlerinde standart yaklaşımlar geride kaldı. Bunun yerine tüketicilerin talepleri hem şubede hem de online hizmetlerde daha kişiselleştirilmiş çözümlere yöneliyor. Bunu gerçekleştirmenin yollarından bir tanesi de büyük veri ve otomasyon gibi teknolojik çözümleri devreye sokmak.

2. Blockchain, kripto teknolojileri ve düzenlemeler

Geleneksel bankacılık sektörü değişirken, alternatifi olan kripto para sektörü de dönüşüyor. finansgundem.com'un derlemesine göre, 2021’in ilk dönemlerinde Bitcoin fiyatlarında görülen devasa yükselişlerle kripto paranın fiyatı 64 bin doların üzerine çıktı. Bu yükseliş diğer kripto paralara da yansıdı. Örneğin bir şaka olarak tasarlanan Dogecoin, Tesla CEO’su Elon Musk’ın yorumlarının ardından yükselişe geçti ve piyasanın volatilitesi bir kez daha gözler önüne serildi.

Ancak kripto paralar yalnızca “internet parası” değil. Blockchain teknolojisiyle de yakından bağlantılılar. Bu sektörde görülecek kapsamlı değişimlerin sonuçları kripto paralardan çok daha öteye gidecek. Akıllı kontratlardan yatırımlara, blockchain hem geleneksel finans hizmetleri sunan şirketlere hem de alternatiflerine güvenlik sağlama potansiyeli taşıyor. 2030 yılında blockchain uygulamalarının küresel gayrisafi yurtiçi hasılayı önemli ölçüde etkileyeceği tahmin ediliyor.

Aynı zamanda tüm dünyada düzenleyiciler de finans sektörünü daha güvenli hale getirmek ve blockchain varlıkları kapsamında kara para aklama karşıtı kanunlar çıkarmak için inovatif kanun çözümleri üzerinde çalışıyor. Bu durum şimdiye kadar oldukça zorlu bir süreç olsa da, hukuki çabalar blockchain teknolojisinin kalıcı olacağını gösteriyor. Finansal hizmet sağlayıcılar için ise şimdi bu hizmetlerin ve teknolojilerin etkisini değerlendirme ve gelecekte hizmetlerine nasıl entegre edeceklerini düşünme zamanı.

3. Krediler

Korona virüs pandemisinin ilk aşamasında ortaya çıkan karantinalarda birçok kişi finansal zorluk içinde kaldı. Online alışveriş ve hizmetlere yönelen tüketicilerle birlikte kredi sektörü de darbe aldı. Tüketiciler için bu durum istek odaklı kredilerden uzaklaşmak ve ihtiyaç odaklı kredilere yönelmek anlamına gelebilir. Bu nedenle kredi kartı başvurularında azalma ve şimdi al sonra öde gibi alışveriş finansmanı modellerinde yükseliş görüldü. Tüketiciler ise kredilerini ve kredi sağlayıcıları çok daha dikkatli bir şekilde seçmeye başladı.

Tüm bunlara ek olarak alternatif kredi sağlayıcıların sayısında da yükseliş görüldü. Krediler artık yalnızca geleneksel bankaların sağladığı bir hizmet değil. Bunun yerine Amazon’un kredi uygulaması gibi alternatif hizmetler öne çıkıyor. Hem geleneksel hem de alternatif kredi sağlayıcılar için bu durumdan alınması gereken ders, tüketicilerin değişen ihtiyaçlarına odaklanmak. Finansal hizmet sağlayıcıları tüketicilerinin ihtiyaçlarına özel, kişiselleştirilmiş kredi hizmetleri sunmak zorunda kalacak.

Bitcoin fiyatlarını bekleyen büyük tehdit: Ölüm haçı

 

Ödemelerin geleceğindeki 5 fintek şirketi

 

Türkiye’de şirketlerin yüzde 71’i dijitalleşti ancak…

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)