BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriÖdemelerin geleceğindeki 5 fintek şirketi----

Ödemelerin geleceğindeki 5 fintek şirketi

Ödemelerin geleceğindeki 5 fintek şirketi
09 Haziran 2021 - 17:04 www.finansgundem.com

Korona virüs öncesinde ödeme şirketleri fintek alanında en hızlı büyüme kaydedenler arasında yer aldı. Pandemiyle birlikte e-ticaretin hız kazanmasıyla birlikte bu şirketler eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasından önce fintek alanının en hızlı büyüme gösteren şirketleri ödeme şirketleriydi. Pandemi online işlemlerin artmasına neden olurken, bu start-up şirketleri benzersiz bir yükseliş kaydetti. Stripe ve Plaid’in değeri bir yıl içinde neredeyse üç kat arttı ve sırasıyla 95 ve 13,4 milyar dolara yükseldi. Marqeta ise 10 milyar doların üzerinde olacağı söylenen bir değerlemeyle halka arzına hazırlanıyor.

Şirketin değeri yalnızca bir yıl önce 4 milyar dolar seviyesindeydi. Bu yıl Forbes’un Fintek 50 listesinde 10 ödeme şirketi yer aldı. Şirketler dolandırıcılık karşıtı start-up şirketlerinden, şirketlerin müşterilerine dijital cüzdanlar sağlamasına imkan tanıyan kurumlara geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Ödeme alanının geleceğini belirleyecek olan dev fintek şirketlerini sizin için derledik.

1. Wise (önceki adıyla TransferWise)

Londra merkezli wise, online uluslararası para transferlerini ortalama %0,7 işlem ücretiyle gerçekleştiriyor. ABD bankalarında ise işlem ücreti ortalaması %3 ila %4 seviyelerinde. Western Union’ın geleneksel iş modeli 2020 yılında korona virüs nedeniyle küçülmek zorunda kalırken, Wise’ın gelirleri %70 artarak 420 milyon dolara ulaştı.

finansgundem.com'un derlemesine göre, şirketin banka kartları 55 para biriminde fonlara erişim sağlamak, para transferi gerçekleştirmek ve alışveriş yapmak için kullanılabiliyor. Şirketin en son açıklanan değeri ise 5 milyar dolar ve 10 milyon müşterisi bulunuyor.

2. Stripe

San Francisco merkezli fintek şirketinin yazılımları küçük şirketlerden Amazon ve Zoom’a kadar birçok şirketin yüzün üzerinde ülkede online ödeme kabul etmesini sağlıyor. 2020’nin korona virüs ekonomisinde şirketin işlemleri %50’nin üzerinde büyüme kaybetti. Yakın zamanda açıklanan hizmet olarak bankacılık özellikleriyle birlikte, Stripe müşterilerinin mevduat hesapları açmasına, ödeme gerçekleştirmesine ve faiz getirisi elde etmesine imkan tanıyacak.

Sequoia, Andreessen Horowitz ve Tiger Global gibi isimlerden 2,2 milyar dolar yatırım çekmeyi başaran şirketin piyasa değeri 95 milyar dolar. Bu rakam bir yıl önce 35 milyar dolar seviyesindeydi. Şirketin 2020 gelirlerinin toplamının 1 milyar doları aşması bekleniyor.

3. Socure

New York’ta kurulan Socure finansal hizmetler sunan şirketlerin dijital ortamda yeni müşteri kabul etmesine, kimlik doğrulamasına ve dolandırıcılığı önlemesine yardımcı olmak için yapay zeka kullanıyor. Şirketin sunduğu yapay zeka hizmeti başvuru yapan müşterinin e-mail adresi, IP adresi ve cihaz türü gibi verilerini analiz ederek kimlik doğrulama sürecini gerçekleştiriyor.

Accel, Commerce Ventures ve Scale Ventures gibi şirketlerden yatırım çekmeyi başaran Socure’un değerlemesi 1,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Bankanın müşterileri arasında ABD’nin en büyük üç bankası ve 10 büyük kredi ve banka kartı sağlayıcının yedisi de yer alıyor. Aynı zamanda dijital bankalar Chime ve Varo da şirketin hizmetlerinden faydalanıyor.

4. Plaid

San Francisco merkezli şirket Robinhood, Coinbase ve Venmo gibi fintek uygulamalarının müşterilerin Banka hesaplarına erişim sağlamasına imkan tanıyor. Aynı zamanda şirketin hizmetleriyle uygulama müşterileri para yatırabiliyor ve ödeme gerçekleştirebiliyor. 2021’in ilk dönemlerinde Plaid tüketicilerin müşterisi bulunduğu bankalardan kolaylıkla geçiş yapabilmelerini sağlayacak özellikler başlattı.

Bununla birlikte kredi kurumlarının başvuru yapanların gelirlerini ve risklerini hızlı bir şekilde değerlendirmesini sağlayan hizmetler sunuyor. Kleiner Perkins, Andreessen Horowitz ve NEA gibi yatırımcılardan toplamda 745 milyon dolar fon sağlayan şirketin değeri, yalnızca 15 ay içinde 5,3 milyar dolardan 13,4 milyar dolara yükseldi.

5. Marqeta

Oakland, Kaliforniya’da kurulan şirket banka kartı işlemlerini yürütüyor ve çalışanlarına kart sağlayan şirketlere ve müşterilerin işlemlerin onaylanıp onaylanmadığı konusunda daha fazla kontrol sahibi olmasına imkan tanıyor. Instacart, Marqeta’yı yemek siparişi müşterilerinin alabilecekleri ürünleri sınırlandırmak ve dolandırıcılığı önlemek için kullanıyor.

Korona virüs pandemisi sayesinde Marqeta’nın yemek ve market siparişi müşterileri 2020 yılı sonunda bir önceki yıla kıyasla üç kat daha fazla işlem gerçekleştirdi. Şirketin şimdi al sonra öde müşterilerinin işlemlerinde ise dört kat artış görüldü.

Granite Ventures, Iconiq ve 83North gibi şirketlerin yatırım yaptığı Marqeta’nın piyasa değeri 4,3 milyar dolara ulaştı. Şirketin hızla büyümeye devam eden müşterileri arasında DoorDash, fintek şirketi Klarna ve Square de bulunuyor.

Elvan: Sigortacılık için ne yapmak gerekiyorsa kamu olarak hazırız

 

Türkiye’de şirketlerin yüzde 71’i dijitalleşti ancak…

 

Türkiye'de e-ticaret harcamaları arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)