BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisErnst & Young’da kopya skandalı istifa getirdi----

Ernst & Young’da kopya skandalı istifa getirdi

Ernst & Young’da kopya skandalı istifa getirdi
26 Temmuz 2023 - 11:13 www.finansgundem.com

Big Four devi EY, 100 milyon dolara mal olan kopya skandalını araştıran raporun yayınlanmasından günler sonra ABD’deki üst düzey yöneticilerinden biriyle yollarını ayırdı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük 4 mali denetim firmasından (Big Four) biri olan Ernst & Young’ın (EY) ABD Genel Danışmanı Ann Cook 2 yıl boyunca devam ettirdiği görevinden istifa etti. Financial Times’ın haberine göre Cook’un istifası Big Four devini 100 milyon dolarlık zarara sokan kopya skandalından kaynaklanıyor.

Skandala yönelik şirket içi soruşturmalar sonucunda personelini doğru yönlendirmediği ortaya çıkan baş danışman 1 Ağustos itibariyle EY ile ilişkisini kesecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) EY personelinin 2019 yılında personelinin etik sınavları dahil olmak üzere birçok eğitim sınavında yaygın bir şekilde kopya çekildiğini ortaya çıkarmıştı. EY geçen yıl ABD makamlarına 100 milyon dolarlık ödeme yaparak SEC’in kopya skandalı konusundaki tüm suçlamaları çözüme kavuşturmuştu. Bununla birlikte Big Four devi bilgilerin içeriden bir kaynak üzerinden sızdırıldığını ve düzenleyici kurumların yanlış yönlendirildiğini iddia etmişti. EY’nin ödediği para cezası bir diğer Big Four devi KPMG’nin başka bir kopya skandalında ödediği miktarın iki katıydı.

SEC’le yapılan anlaşmanın bir parçası olarak EY üst düzey avukatları firmadaki yöneticilerin ve personelin başarısızlıklarını soruşturmak üzere görevlendirmek zorunda kaldı. Soruşturma sonucu istifa eden Ann Cook genel danışmanlığa terfi etmeden önce, 2019 yılında, hukuk ve mevzuat düzenlemelerinden sorumlu genel danışman yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Cook gazetecilerin yorum taleplerine cevap vermedi ve EY istifanın nedeniyle ilgili açıklama yapmayı reddetti.

EY açıklamasında, “Ann’e kariyerindeki yeni dönemde başarılar diliyoruz. O EY’deki liderlik ekibimizin değerli üyelerinden biriydi ve yıllar boyunca sağladığı pozitif katkılardan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Nisan ayında yayınlanan bir FT haberine göre EY’ye kopya skandalıyla ilgili kasım ayına kadar tamamlanması gereken raporun tamamlanması için SEC tarafından ek süre verilmişti. Cook raporun sunulmasından günler sonra, bu ayın başlarında istifasını sundu.

EY'nin, raporun tamamlanmasından itibaren 60 gün içinde rapordaki tavsiyelere göre hareket etmesi gerekiyor ancak bu süreye itiraz edemiyor. Avukatların hazırladığı rapor yalnızca EY’nin ABD Birimi Başkanı Julie Boland ve beraberindeki üç EY yöneticisi tarafından oluşturulan bir komiteyle paylaşılacak. Ancak SEC’in EY’nin rapora nasıl yanıt verdiği konusunda bilgilendirilmesi de gerekiyor.

SEC yetkilileriyle geçen yıl varılan anlaşma tartışmaları da beraberinde getirdi. SEC Üyesi Hester Peirce anlaşmayla ilgili eleştirilerinde EY’nin skandalı ortaya çıkaran şirket içerisindeki muhbirin şikayetlerini açıklama yükümlülüğü olmadığının kanıtlandığını söyledi. Peirce bağımsız müfettiş atanmasını “var olmayan bir yükümlülüğe uymamakla suçlanacak avukatları ve uyum personelini hedef almak için örtülü bir yönerge” olarak tanımladı. SEC üyesi EY için atanan müfettişlerin “ilgili herhangi bir EY personeline ceza vermek veya işten çıkarmak için temyiz edilemez bir makam” haline geldiğini söyledi.

EY’ye kopya skandalı için ek süre

 

KPMG’de kopya skandalı 7,7 milyon dolara patladı

 

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)