BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatErken yaşta yatırıma başlamak emekliliği kolaylaştırıyor----

Erken yaşta yatırıma başlamak emekliliği kolaylaştırıyor

Erken yaşta yatırıma başlamak emekliliği kolaylaştırıyor
06 Mart 2024 - 17:37 www.finansgundem.com

Yapılan son araştırmalar dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de dahi ciddi bir emeklilik krizi olduğunu gösterdi. Ancak uzmanlar emeklilik birikimine erken başlayanların benzersiz bir fırsata sahip olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel emeklilik sistemi çalışanların yaşlılıklarında yeterli miktarda servete sahip olmalarına imkan sağlayan bir yatırım planıdır. Ancak CNBC’nin haberine göre ABD Senatosu’nun geçen hafta yayınladığı bir araştırma raporu 55 yaş ve üstü Amerikalıların neredeyse yarısının emeklilik birikim hedeflerine yakın bile olmadıklarını ortaya çıkardı.

ABD Ulusal Emeklilik Güvenliği Enstitüsü verilerine göre Amerikalıların %79’u bir emeklilik krizi olduğunu kabul ediyor. Bu oran 2020’de ise %67 seviyesindeydi. Bu arada, Amerikalıların yarısından fazlası (% 55) emeklilikte finansal güvenlik sağlayamayacaklarından endişe duyuyor.

Geçen hafta ABD Senatosu’nda ifade veren uzmanlara göre genç yatırımcılar bu krizden kaçınabilmek için eşsiz bir fırsata sahip.

Bu fırsat, Albert Einstein'ın "evrendeki en güçlü kuvvet" olarak adlandırdığı bir kaynaktan gücünü alan bileşik faizden sağlanıyor.

Bir hedefe ne kadar çok zaman ayırırsanız, para o kadar çok birleşebilir veya büyüyebilir. Dolayısıyla, yatırıma erken başlayan yatırımcılar, daha geç başlayanlara göre daha az para ile istedikleri hedefe miktara ulaşabilir.

ABD Ulusal Emeklilik Güvenliği Enstitüsü'nün Genel Müdürü Dan Doonan, Senato duruşması sırasında "Daha erken başlamak matematiğin çok daha iyi çalışmasını sağlıyor" dedi.

Genç yatırımcılar şimdi nasıl başlayabilir?

Yatırıma erken başlamak isteyen gençler için birçok fırsat halihazırda bulunuyor. Bireysel emeklilik sistemine başvuran herhangi bir genç devlet desteğiyle birlikte tercih ettiği fonlarla emeklilik yatırımlarına başlayabilir. BES’in vergi avantajlarıyla da birlikte gelmesi yatırım için cazip bir alan sağlıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Türkiye’de bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u ile sınırlanıyor. 2024 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı ise 72.009,00 TL. Diğer bir deyişle yatırımcıların en yüksek miktarda devlet kakışından faydalanabilmesi için yıl boyunca 240.030,00 TL yatırması gerekiyor.

Yatırımcıların bireysel emeklilik hesapları uzun vadeli avantajlarının yanı sıra sistemin kuralları hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Katılımcıların 10 yılı tamamlamadan bireysel emeklilikten ayrılmak istemesi halinde birikimlerinden ve devlet katkılarından stopaj ve varsa giriş aidatları düşülür. Birikim ve devlet katkısı indirildikten sonra gelir üzerinden %15 kesinti yapılır. 10 yıl boyunca sistemde kaldığı halde yaş nedeniyle emeklilik hakkı kazanmadan sistemden çıkan yatırımcılardan da gelirleri üzerinden %10 stopaj kesintisi yapılır.

En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine, en az 6 yıl sistemde kalanlar %35'ine, en az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına erişebilirler. 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.

Diğer bir deyişle bireysel emeklilik sisteminden maksimum faydanın alınabilmesi için emeklilik yaşı ve sistemde kalma süresi gibi şartlara uymak en doğru yöntem olacaktır.

CNBC’nin haberine göre bireysel emeklilik uzmanı ve yeminli mali müşavir Ed Slott emeklilik sistemleriyle ilgili açıklamasında, “Herhangi bir kişinin sahip olabileceği en büyük para kazanma varlığı zamandır ve gençler buna herkesten daha fazla sahip. Bu zamanı değerlendirmeliler” diyor.

Gençlerin yatırımlarının gelişmesi için sahip oldukları zaman, bileşik faizin avantajlarından en üst düzeyde faydalanmasına imkan sağlayabilir. Yatırım uzmanları uzun vadeli yatırımların en az harcama ile en yüksek emekliliği birikimini sağlayabileceğini belirtiyor.

Emekli maaşına ek zam mesajı

 

İsviçre'de emeklilere yılda bir maaş ikramiye onaylandı!

 

200 milyar dolarlık emeklilik fonu İngiltere'yi radarına aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)