BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDoğru risk yönetimi için 7 ipucu----

Doğru risk yönetimi için 7 ipucu

Doğru risk yönetimi için 7 ipucu
09 Ağustos 2023 - 15:34 www.finansgundem.com

Yatırım serüveninizde başarı, birçok konuyla alakalı olduğu gibi en çok risk yönetimiyle ilgilidir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımda başarı, riskinizi yönetmekten geçer. Aldığınız her ticari karar bir risk taşır ve bu riski lehinize çevirmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, deneyimli yatırımcılar için alım satım süreci riski yönetmekten başka bir şey değildir. Yatırımcıların aldıkları her alım satım kararı belli oranda risk taşır. Bu nedenle yatırımcıların aldıkları her kararın risk anlamına geldiğini öngörebilmeleri gerekir.

7 ipucu

Tradeciety’de yer alan makaleye göre, risk yönetimi, yatırım sürecinin en olmazsa olmaz parçasını oluşturur. Risk yönetimi belli bir deneyim gerektirse de, sadece matematiksel hesaplamalardan ibaret değildir. Doğru bir risk yönetimi, duygularınızın da kararlarınızın önüne geçmesine engel olabilir ve bu sayede avantajı lehinize çevirmeniz mümkün olur.

Risk yönetimi belli aşamalar barındırır. Doğru bir risk yönetimi yapabilmeniz için bu aşamaları doğru anlamalı ve disiplinli şekilde uygulayabilmelisiniz. İşte doğru bir risk yönetimi için ihtiyacınız olan 7 ipucu…

Zarar kesme (stop loss), açtığınız işlemlerin her birinde değişikliğe neden olmalıdır

Kaybınızı durdurma mesafenize, pozisyon boyutunuza ve kaç sözleşme almanız ya da satmanıza bağlı olarak her işlem için stop loss mesafeniz değişmelidir. Daha geniş bir zararı durdurma planı, sözleşme başına daha fazla kaybedebileceğiniz ve riski sabit tutmak için bunu hesaba katmanız gerektiği anlamına gelir. Buna karşılık, daha yakın bir zararı durdurma, aynı riski elde etmek için daha fazla sözleşme alıp/satabileceğiniz anlamına gelir. Kasanızı istikrarlı şekilde büyütebilmek için riskinizi sabit tutmanız önemlidir. Stop loss mesafenize bağlı olarak kaç lot alıp/satacağınızı ayarlayarak riskinizi kontrol edebilirsiniz.

Ödül/risk oranı

İşleme girdiğinizde stop ve hedefi siz belirlersiniz. Bu, ödül/risk oranını hesaplamanıza olanak tanır. Ödül/risk oranı (Risk Reward Ratio - RRR) riskin ödüle değmediği işlemlerden uzak durmak için bir filtre olarak kullanılabilir.

Örneğin, kazanma oranınızın yüzde 60 olduğunu varsayalım. Bu, ortalama olarak 10 işlemden 6'sını kazandığınız ve bu 6 kazananan işleminizin 4 kaybeden işleminizi telafi edecek kadar büyük olması gerektiği anlamına gelir. Bu, uzun vadede karlı bir şekilde alım satım yapmak için minimum RRR'nizin en az 0,67 olması gerektiği anlamına gelir. Düşük RRR'ye sahip işlemlerden uzak durarak, işlemlerinizin riskini önemli ölçüde en aza indirebilirsiniz.

Kısmi kar almalı mısınız?

Kısmi kar almanın sorunu, performansınızın zayıflamasına yol açma riski taşımasındadır. Kısmi kar almak genellikle bir plan olmadan ve yatırımcıların duygusal tepkileri doğrultusunda yapılır. Ancak, bir plan yapmadan alım satımlarınızı kısa kesmeye devam etmeniz, riskinizi önemli ölçüde artıracaktır.

Başa baş işlemi kapatmak

Başa baş işlemler bedava işlemler olarak bilinir. Başa baş işlemi kapatmaktaki sorun, yanlış sebeplerle yapılmaları ve yatırımcıların genellikle dengeyi bozmak için stop loss noktalarını çok erken hareket ettirmeleridir.

Bir işleme girdiğinizde bu, o riski kabul ettiğiniz anlamına gelir ve fiyatın stop loss noktanız gelebileceğini bilirsiniz. Kazanma oranınız yüzde 50 ise, bu 10 işlemden 5'inde gerçekleşecek demektir. O halde, kazandıracağına inandığınız bir işlem açtığınızda ve fiyat lehinize hareket ettiğinde, fiyatın lehinize gitmesine izin vermelisiniz.

Fiyat ileri geri dalgalar halinde hareket eder. Potansiyel olarak kârlı bir alım satımda zararı durdurma yolunu tercih etmek, lehinize başlamak üzere olan bir yangını söndürmek gibidir.

1’e karşı 100 işlem

Profesyonel bir trader olmak, yaşamak için trade etmek ve bunu 20 veya 30 yıl yapmak ister misiniz? Cevabınız evet ise, muhtemelen kariyeriniz boyunca binlerce işlem yapacaksınız. Ve yatırım serüveninize bu şekilde bakmaya başladığınızda, 1 işlemin kesinlikle anlamsız olduğunu anlayacaksınız.

Birçok amatör yatırımcı ya da trader, tek bir işleme çok fazla önem verir ve kendilerini sonuca odaklanmaktan alamaz. Oysa kayıplarınızı azaltmanız ve kontrolden çıkmalarına asla izin vermemeniz önemlidir. 6 hafta, 6 ay veya 6 yıl sonra o tek işlemi hatırlamayacaksınız bile, bu yüzden tek bir işlemin hesabınızı mahvetmesine izin vermeyin.

Duygusal sermayenizi korumak

Yatırım sermayeniz elbette önemlidir ancak duygusal sermayenizin önemi daha büyüktür. Bir işlemde kayba uğradıktan sonra alım satıma devam edebilirsiniz. Hatta hesabınızın tamamını kaybettikten sonra bile hesabınıza yeniden para yatırabilir ve trade etmeye devam edebilirsiniz. Ancak bir kaybın veya bir hesabın patlamasının canınızı o kadar çok yakmasına izin verirseniz, o işlemi hatırlamaya devam edersiniz. O işlemin sizi korkutmasına ve yatırım serüveninize olan ilginizi kaybetmenize neden olacak kadar para kaybetmenize izin verirseniz ise, oyunun sonuna gelmişsiniz demektir. Bu yüzden riskinizi küçük tutmalı, bir kayıptan sonra alım satımlarınıza bir süre ara vermeli ve bu sayede uzun vadede yatırım serüveninizi sürdürebilmelisiniz.

Sisteminize sadık kalmak

En iyi sistemler ve hatta yatırımcılar bile düşüş yaşar. Er ya da geç bir dizi kayıpla karşılaşmanız kaçınılmazdır. En önemli şey ise şudur: Bir düşüş sırasında sisteminizi asla değiştirmemelisiniz. Bunu yapmamalısınız çünkü ancak bu sayede neden kaybettiğinizi anlayabilir, hatalarınızı görebilir ve onlardan ders çıkarabilirsiniz.

Yatırımcılar risk yönetimini hatırlamalı

 

3 adımlı zenginlik stratejisi

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

 

Varlıklı trader’ların 18 özelliği

 

Trade ederken kazanmanın 6 formülü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)