BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisVarlıklı trader’ların 18 özelliği----

Varlıklı trader’ların 18 özelliği

Varlıklı trader’ların 18 özelliği
28 Nisan 2023 - 12:57 www.finansgundem.com

Finans dünyasında varlıklı bir trader olmak için sadece şansa sahip olmak yetmeyebilir. Borsalarda kazanmak için psikoloji, risk yönetimi ve metodoloji gibi kavramlardan da haberdar olmak gerekir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda alım satım yapmak, kazanmak kadar kaybetme riskinin de oldukça yüksek olduğu bir yatırım faaliyetidir ve kaybedenlerin sayısı kazananlardan daima daha fazladır.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, kazanan küçük azınlıkta yer alan varlıklı trader’lar, başarılarını şansa değil sistemli ve planlı bir çalışmaya, sağlam bir psikolojiye ve doğruluğu kişiye göre kanıtlanmış bir yönteme borçlu olur.

3 ana başlık

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan bu makalesi, finans piyasalarında ve borsalarda işlem yapmanın ne gibi meziyetler ve alışkanlıklar gerektirdiğini inceliyor. Burns, borsada işlem yapmayı Monopoly oyununa benzetiyor ve oyunda olan kişiler arasından sadece bir kişinin diğerlerinin sahip olduğu tüm varlıkları ele geçirebileceğinin altını çiziyor.

Burns’e göre borsalarda alım satım yapan trader’ların en iyi ihtimalle sadece yüzde 10’u karlı hale geliyor ve diğer yüzde 90 kaybediyor. Bu yüzde 10’luk küçük azınlıkta olmak için ise bazı alışkanlıklar ve meziyetler gerekiyor. Burns, bunları psikoloji, risk yönetimi ve metodoloji olarak üçe ayırıyor ve 18 maddede özetliyor.

İşte Steve Burns’e göre başarılı ve varlıklı trader’ları diğerlerinden ayıran 18 özellik…

Psikoloji

Yeni trader’lar açgözlü olur ve gerçekçi olmayan beklentilere sahiptir. Varlıklı trader’lar ise getirileri konusunda gerçekçidir.

Yeni trader’lar stres nedeniyle yanlış kararlar verir. Varlıklı trader’lar ise stresi yönetebilir.

Yeni trader’lar sabırsızdır ve daima bir eylem içinde olmak isterler. Bu da onlara daha çok hata yaptırır. Varlıklı trader’lar ise sabırlıdır.

Yeni trader’lar ağırlıklı olarak duygusal nedenlerle piyasalara girer. Bu da onları duygularına göre hareket eden, sistemli bir hareket tarzından uzak, başarısız bir trader yapar. Başarılı trader’lar ise kararlarını duygularına göre değil, kurdukları alım satım planına göre alır.

Yeni trader’lar öğrenmenin mutlaka bir sonu olabileceğini düşünür. Varlıklı trader’lar ise piyasa hakkında bilgi edinmekten asla vazgeçmez.

Risk yönetimi

Tecrübesiz trader’lar alım satımlarında daha çok bir kumarbaz gibi davranır. Varlıklı trader’lar ise tüm alım satım kararlarını bir iş adamı gibi çalışarak alır.

Yeni trader’lar sadece tek bir pozisyona bile tüm mal varlığını yatırabilir. Varlıklı trader’lar ise pozisyon büyüklüklerini ince hesaplamalar sonucu ve dikkatlice kontrol ederek belirler.

Yeni trader’lar için büyük karlar bir numaralı önceliktir ve her şeyden önemlidir. Varlıklı trader’lar ise risk yönetiminin bir numaralı öncelikleri olması gerektiğini bilir.

Yeni trader’lar çıktılara değil, haklı olup olmadıklarına odaklıdır. Varlıklı trader’lar ise yanıldıklarını kabul ederler ve bunu mümkün olan en kısa sürede yaparak zararları kısa kesmeyi bilirler.

Yeni trader’lar, pozisyona girerken bir çıkış stratejisine sahip olmadıkları için çoğunlukla karlarını geri verirler.  Varlıklı trader’lar ise karlarını kilitleme konusunda beceriklidirler.

Metodoloji

Yeni trader’lar, bir 100 metre koşusundan çok bir maratonu andıran yatırım serüveninde çok çabuk pes ederler. Varlıklı trader’lar ise başarılı olana kadar sebat eder.

Tecrübesiz trader’lar her kaybettiklerinde suçu sistemlerinde ararlar ve bu nedenle sürekli sistemden sisteme atlarlar. Varlıklı trader’lar ise kaybederken de yeni şeyler öğrenerek kazandıklarını bildikleri tek bir sisteme bağlı kalırlar.

Yeni trader’lar, görüşlere dayalı olarak alım satım yaparken varlıklı trader’lar olasılıklara dayalı bir yaklaşımla alım satım yapar.

Tecrübesiz trader’lar piyasaları tahmin etmeye çalışır. Oysa varlıklı trader’lar, piyasanın onlara söylediklerini takip etme yolunu seçer.

Yeni trader’lar trende karşı alım satım yapar. Varlıklı trader’lar ise trend takip eden sistemlere güvenirler ve piyasa trendlerini takip ederler.

Tecrübesiz trader’lar duygularının peşinden giderken varlıklı trader’lar ise kendilerine avantaj sağlayan sistemleri takip eder.

Yeni trader’lar, kayıpları ne zaman azaltacaklarını veya kazançları ne zaman kilitleyeceklerini bilmezler. Varlıklı trader’ların ise mutlaka pozisyona giriş ve çıkış planları olur.

Yeni trader’lar karlarını çoğunlukla yarıda keser ve kayıplarının devam etmesine izin verirler. Varlıklı trader’lar ise karlarının büyümesine izin verirlen kayıplarını da kısa keserler.

Efsane yatırımcı Peter Lynch’ten iki tavsiye bir uyarı

 

Küçük yatırımcı borsada nasıl kazanır?

 

Yatırımlarınızda stresten kurtulmanın 10 yolu

 

Yatırım danışmanları kimin çıkarını düşünüyor?

 

Yatırım serüveninizde rakiplerinizden nasıl ayrışırsınız?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)