BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDaha mutlu bir yaşam için duygularınızı kontrol etmenin 5 yolu----

Daha mutlu bir yaşam için duygularınızı kontrol etmenin 5 yolu

Daha mutlu bir yaşam için duygularınızı kontrol etmenin 5 yolu
14 Aralık 2023 - 17:52 www.finansgundem.com

Toplumsal yaşamın çalkantılı yapısı, gerek kariyer yolculuğunuzda gerekse özel yaşamınızda dengeli kalabilmeyi çok daha önemli hale getirmiş durumda.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zorlu yaşam koşullarının altında ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bugünün insanının ruh sağlığı açısından dengeli kalabilmesi giderek daha kritik bir hal alıyor. Günümüz insanı bu dengeyi yakalayabilmek için birçok farklı yola başvurabiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandeminin süregelen stresi, siyasi ve sosyal bölünmeler, iklim değişikliği ve enflasyon endişeleri gibi birçok sorun arasında dengeyi korumak, her zamankinden daha önemli ve bir o kadar da zorlu gelmiş durumda.

Kaotik yaşamda duyguları kontrol etmek

Julianna Summers'ın New Trader U’da yer alan makalesi, modern insanın bu zorluklarla başa çıkabilmesi için Antik Yunan Stoacılık felsefesine daha yakından eğiliyor. Stoacılık, 21. yüzyılın karmaşık yapısına rağmen bugün de uygulanabilir bir dayanıklılık çerçevesi sunuyor. Stoacılar, yargıların ve algıların sorumluluğunu üstlenerek kontrol edilebilir olanla kontrol edilemeyeni birbirinden ayırarak ve çeşitli uygulamalarla dayanıklılığı bilinçli şekilde güçlendirerek dış olaylardan bağımsız bir dengeyi hedefliyor.

Bu makale, zihniyetinizi dönüştürmek, duygusal alanda ustalaşmak ve koşullar ne olursa olsun daha mutlu yaşamak için bugün uygulayabileceğiniz beş kritik prensibi inceliyor. İşte daha mutlu bir yaşam için duygularınızı kontrol etmenin 5 yolu…

Kontrol edilebileni kontrol edilemeyenden ayırın

Stoacılar, insani sıkıntıların çoğunun, etkileyemeyeceğimiz alanlar üzerindeki failliğin algılanmasından kaynaklandığını kabul ediyor. Kontrolümüzü aşan durumlarla meşgul olmak motivasyonumuzu azaltıyor ve umut ettiklerimiz gerçekleşmediğinde çekilen acı da artıyor. Stoacılar, etkileyebileceğimiz ve etkileyemeyeceğimiz alanları titizlikle ayırarak, çabalarını yalnızca değişken koşullar için koruyor.

Modern psikoloji bu ‘kontrol ikiliği’ ilkesini destekliyor. Daha fazla kişisel kontrole odaklı olanlar, aksilikler sırasında dikkate değer bir sebat, performans, iyimserlik ve mutluluk sergiliyor. Bununla birlikte, eğitimsiz zihinlerin çoğu, mesleki gelişim veya aile ilişkileri gibi kontrol edilebilir olanları, piyasa çöküşleri veya siyasi ortamlar gibi kontrol edilemeyenlerden doğru bir şekilde ayırt etmekte zorlanıyor. İnsan ulaşamayacağı şeyler için bile hatalı şekilde sorumluluk üstlenmeye kolayca kapılabiliyor.

Kontrol edilemeyen durumları etkilemede başarısız olan geçmiş çabaların düzenli olarak yansıtılması ve kayıtlarının tutulması, hangi alanların gerçek değişim olanağı sunduğuna ilişkin doğruluğu artırabiliyor. Yalnızca ulaşılabilecek olana odaklanmak ise motivasyonu ve mutluluğu güçlendiriyor.

Potansiyel olumsuzlukları hayal etmek sıkıntıların derecesini azaltıyor

Potansiyel sıkıntıya hazırlıklı olmak mutluluk açısından mantığa aykırı görünüyor. Ancak Stoacıların tavsiye ettiği gibi, en kötü durum senaryolarını düzenli olarak görselleştirmek, zorluklarla karşılaşıldığında paradoksal bir dayanıklılık sağlıyor. Özellikle başarısızlıktan kaynaklanan zihinsel provalar, bu olasılıkların çok daha az korkutucu olmasını mümkün kılıyor.

Araştırmalar bu etkiyi doğruluyor. Önceden ağrılı tedaviler almayı düşünen hastalar, gerçek prosedür sırasında daha az acı yaşadıklarını bildiriyor. Geçici olarak rahatsızlık verici olsa da, olası felaketleri hayal etmek, daha hızlı toparlanmayı ve ortaya çıkan felaketlerin ortasında daha belirgin bir kriz yönetimini kolaylaştırıyor. Bazen, hayali de olsa kasvetli sonuçlarla yüzleşmek, gerçek hayattaki sorunların üstesinden gelme konusunda kişiye özgüven aşılayabiliyor.

Şimdiki zamanı tam olarak deneyimleyin

Değiştirilemez geçmişe ya da belirsiz geleceğe takılıp kalmak, harekete geçmek için tek gerçek olasılığı, yani tam da şu anı göz ardı etmenize neden olabiliyor. Stoacılık, zihinsel olarak başka bir yerde yaşamak yerine, yeri doldurulamaz olan ‘şimdi’deki mevcut zenginliğe odaklanmayı teşvik ediyor. Modern pozitif psikoloji de, zihinsel sağlığın temeli olarak pişmanlıklar veya varsayımlar yerine şu ana odaklanan farkındalığa vurgu yapıyor.

Zorlukları kabullenerek dayanıklılığınızı geliştirin

En büyülü hayatı yaşayan biri için bile birçok zorlukla boğuşmak gerekebiliyor. Stoacılar, bu tür kaçınılmaz sorunlarla ilişki kurmaya yönelik stratejilerimizin, zorluklar nedeniyle kırılan kişileri daha dayanıklı hale getirdiğini söylüyor. Zorluklara direnmeye veya zorluklardan uzaklaşmaya çalışmak yalnızca çekilen acıyı uzatıyor.

Modern maruz bırakma terapisi, bunaltıcı olandan kaçınmak yerine 'yüzleşme ilkesi'ni yansıtıyor. Korkulan uyaranlarla kontrollü ortamlarda küçük dozlarda kademeli olarak yüzleşerek, kaygı tetikleyicileri ortaya çıktığında onlara tamamen hükmetme kapasitesi güçlendirilebiliyor. Sezgisel olmasa da, acıyla mücadele etmek yerine onu radikal bir şekilde kabullenmek, enerjinin büyümeye ve 'anlam'a yönlendirilmesine olanak tanıyor.

Yaşamı kalıcı ahlaki ilkeler çevresinde yönlendirin

Sağlık veya zenginlik elbette göreceli bir değer taşırken, içsel olarak tutarlı, erdemli bir karakter geliştirmek Stoacılar için en üstün özellik olarak öne çıkıyor. Modern araştırmalar da, amaç ve katılıma öncelik vermenin, yalnızca zevk veya egonun peşinde koşmaktan çok daha fazla refah sağladığını doğruluyor.

Çalışmalar, temel değerlerin bir listesini yazmanın ve ikilemlerle karşılaştığınızda bunlara başvurmanın, hedeflerinizle daha uyumlu bir ilerlemeye ve daha dingin ve dengeli bir ruh haline yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle, erdemleri yol gösterici standartlar olarak içselleştirmek, dışsal şans ve diğer etkenlere bakılmaksızın içsel huzuru istikrara kavuşturuyor. Stoacılık, kişisel çıkardan daha yüksek bir noktaya yönlendirilen odaklanmanın, duygusal iniş ve çıkışların boyunduruğundan kurtulmanızı sağladığını öne sürüyor.

Partnerinin kazancına en çok Z kuşağı önem veriyor

 

Duygusal açlıkla nasıl baş edilir? İşte 10 etkili yöntem

 

Duygusal sağlığınıza zarar veren 7 alışkanlık

 

Yatırım psikolojinizi nasıl daha güçlü kılabilirsiniz

 

Erteleme psikolojisinden kurtulmanın 7 adımı

 

Psikolojik yönden güçlü olmanın 16 yolu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)