BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisErteleme psikolojisinden kurtulmanın 7 adımı----

Erteleme psikolojisinden kurtulmanın 7 adımı

Erteleme psikolojisinden kurtulmanın 7 adımı
20 Haziran 2023 - 18:12 www.finansgundem.com

Erteleme, hem özel hem de profesyonel yaşam kalitenizi düşürme potansiyeline sahip büyüleyici bir muammadır. Erteleme rahatsızlığının önüne geçmek zor olsa da yine de mümkündür.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hem özel hayatımızda hem de profesyonel yaşantımızda başarıya giden yolda önümüze bazı engeller çıkar. Bu engellerin bazıları dış kaynaklıyken bazıları ise kişinin kendisinden kaynaklanır. Kişinin kendisinden kaynaklı bu engellerin belki de en yaygını ve en zorlarından biri de erteleme alışkanlığıdır.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, oldukça büyüleyici bir muamma olan erteleme, bir dizi görevi geciktirme anlamına gelir. Beraberinde getirdiği olumsuz etkilere rağmen erteleme rahatsızlığında, rahatsızlığın sahibi kişi bir dereceye kadar suçludur.

Büyüleyici bir muamma

Erteleme zaman kadar eski olabilir ancak olumsuz etkileri kesinlikle modern zamanlara aittir. Erteleme en başta üretkenliği önemli ölçüde engeller, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı olumsuz etkiler ve kişisel gelişimimizin önünde engeller yaratır. Erteleme fenomenini anlamak, üstesinden gelmek için çok önemlidir.

New Trader U’dan Steve Burns, ertelemenin genellikle öngörülebilir bir döngüyü takip ettiğini söylüyor. Bu döngü genellikle tamamlanması gereken bir görevin farkındalığıyla başlıyor. Bununla birlikte, bu farkındalık kaygıyı veya bunalmayı tetikleyerek kaçınmaya yol açıyor. Bu kaçınma, erteleme modelini güçlendirerek stresten geçici olarak kurtulmaya imkan tanıyor. Son teslim tarihi yaklaştıkça, endişe yeniden yüzeye çıkıyor ve genellikle yoğunlaşıyor. Görev aceleyle tamamlanırsa veya yapılmazsa, döngü tamamlanarak ve gelecekteki erteleme için zemin hazırlanarak suçluluk ve kendini suçlama duyguları kişiye musallat oluyor. Steve Burns bu makalesinde, ertelemeyi ve erteleme döngüsünü anlama konusunu derinlemesine inceliyor ve bu kalıcı alışkanlığın üstesinden gelmek için 7 adımlık bir rehber sunuyor.

Ertelemeyi anlamak ve erteleme döngüsü

Ertelemenin kökleri çok sayıda psikolojik faktörde gizleniyor. Erteleme iki ana formda kendini gösteriyor: "Kronik ve durumsal." Kronik erteleyiciler, işleri alışkanlıkla ertelerken, durumsal erteleyiciler rahatsızlık uyandıran belirli görevleri erteliyor.

Erteleme psikolojisi genellikle başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik ve motivasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Başarısızlık korkusu felce neden oluyor ve hayal kırıklığı endişesi nedeniyle görevlerin ertelenmesine neden oluyor. Öte yandan, mükemmeliyetçilik ulaşılamaz bir standart yaratıyor ve yetersiz kalma korkusuyla ertelemeye yol açıyor. Son olarak, motivasyon eksikliği genellikle çaba ve ödül arasında algılanan bir kopukluktan kaynaklanıyor ve bu da insanların görevleri ertelemesine neden oluyor.

Ertelemenin yansımaları, yalnızca görev gecikmesinden ibaret kalmıyor. Erteleme pratik çözümlere olan ihtiyacı vurgulayarak stres ve kaygıyı kışkırtıyor, üretkenliği azaltıyor ve yaşam memnuniyetini azaltıyor.

Ertelemeye 7 adımlı çözüm

Kişisel farkındalık

Ertelemenin üstesinden gelmenin ilk adımı, onun varlığını kabul etmektir. Belirli görevler veya durumlar gibi kişisel tetikleyicileri tanımak, erteleme ile mücadelede yardımcı olabilir.

Net ve ulaşılabilir hedefler belirleme

Net ve ulaşılabilir hedefler, ertelemeye karşı bir panzehir görevi görür. SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound) yani Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, İlgili, Zamana bağlı hedef çerçevesi, genellikle ertelemeye yol açan belirsizliği azaltarak yapı ve yön sağlar.

Zaman yönetimi

Etkili zaman yönetimi, ertelemenin üstesinden gelmede önemli bir rol oynar. Takvimler, planlayıcılar ve dijital uygulamalar gibi araçlar görsel hatırlatıcı işlevi görür ve gecikme riskini azaltır.

Önceliklendirme ve planlama

Görevlere öncelik vermek, iş yükünü etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Hem günlük hem de haftalık düzenli planlama, dengeli bir görev dağılımı sağlayarak erteleme eğilimini azaltır.

Görevleri yönetilebilir parçalara bölme

Büyük görevler genellikle göz korkutucu görünür ve ertelemeye yol açar. Bu görevleri daha küçük, yönetilebilir parçalara bölmek, onların daha ulaşılabilir görünmesini sağlar ve ertelemeyi azaltır.

Büyüme merkezli bir zihniyet geliştirmek

Büyüyen bir zihniyeti benimsemek, yeteneklerin ve zekanın zaman içinde gelişebileceği inancı, genellikle ertelemeye neden olan başarısızlık korkusunu ve mükemmeliyetçiliği ortadan kaldırır. Zorlukları başarısızlık tehditleri yerine büyüme fırsatları olarak görmeyi teşvik eder.

İlerlemeyi ödüllendirmek

Ödüller, görevin tamamlanmasını teşvik eden güçlü bir motive edici işlevi görür. Bir görevin her parçasını tamamladıktan sonra küçük ödüller veya tamamlandığında daha büyük ödüller üretkenliği teşvik edebilir ve ertelemeyi engelleyebilir.

Psikolojik yönden güçlü olmanın 16 yolu

 

Karar alma süreçlerini şekillendiren 10 psikolojik gerçek

 

Başarı için uzak durmanız gereken 10 sabah rutini

 

Başarılı insanlar güne nasıl başlar? İşte 10 sabah rutini...

 

3 adımlı zenginlik stratejisi

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)