BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse’in sakladığı rapor ortaya çıktı----

Credit Suisse’in sakladığı rapor ortaya çıktı

Credit Suisse’in sakladığı rapor ortaya çıktı
05 Şubat 2021 - 17:49 www.finansgundem.com

Credit Suisse’in yayınlanmasını engellemeye çalıştığı rapor ortaya çıktı. İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FINMA) raporu, gerçekleşen dolandırıcılık skandalının uygun şekilde denetlenmediğini gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse Group eski çalışanlarından Patrice Lescaudron’un yetkisini kötüye kullanmaya başladığı ilk dönemlerde uygun denetimi uygulayamadı. Lescaudron daha sonra dolandırıcılıktan suçlu bulunarak hapis cezasına mahkum edildi. Credit Suisse’in Lescaudron olayındaki başarısızlığı ise İsviçre’nin bankacılık düzenleyicisinin, bankanın yayınlanmasına engel olmaya çalıştığı raporunun internette yayınlanmasıyla ortaya çıktı.

Bloomberg’in haberine göre, CS Victims (Credit Suisse mağdurları) isimli bir grup raporu kendi websitelerinde yayınladı. Rapora göre, 2012 ve 2015 yıllarında Credit Suisse’in bireysel bankacılık biriminde görülen sık personel değişiklikleri, sorunun ortaya çıkmasına katkıda bulundu. Zürih merkezli Geissbuehler, Weber & Partner’a raporu hazırlama görevini veren İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FINMA) sözcüsü, rapor üzerine yorum yapmayı reddetti.

Raporda, bankanın yönetiminde gerçekleşen değişiklikler, “diğer faktörlerle birlikte Lescaudron yetkisini kötüye kullanmasıyla ilgili iletişim ve denetim eksikliğine yol açtı” dendi. Daha da önemlisi rapora göre, Lescaudron’un hukuka aykırı davranışlarıyla ilgili bağlantılı hiçbir birim “varlığı bilinen dolandırıcılığı analiz etmek için sorumluluğu üstlenmedi.”

Credit Suisse, İsviçre mahkemelerine başvuruda bulunarak raporun ortaya çıkmasını engellemeye çalışmıştı. Geçtiğimiz yıl bir Cenevre mahkemesi, 2017 yılında yazılan raporun gizli kalması için durdurma kararı almıştı. Temmuz ayında intihar eden Lescaudron, 2004 yılında, sektör dışından bankaya katıldı. Rusça’ya hakim olan bankacı, hızla bankanın bölgedeki en önemli müşterilerinin 1 milyar doların üzerindeki varlıklarını yönetmeye başladı.

Fransız bankacı, bu dönemde Geissbuehler raporuna göre, bankanın en yüksek performans gösteren üç çalışanı arasında gösteriliyordu. Ancak 2008 yılında, müşterilerinin büyük kayıplar yaşamasına neden oldu. 2018 yılında çıktığı mahkemede ise, kayıpları telafi etmek için daha fazla zaman kazanmak adına imzaları taklit ettiğini, bilançoları değiştirdiğini ve sahte işlem kayıtları gösterdiğini itiraf etti.

Lescaudron’un eylemleri, dikkat çekmeden 7 yıl boyunca devam etti. Bu sürenin sonunda ABD’de 2015 yılında bir ilaç şirketinin hissesine yaptığı dev yatırımda işler ters gittiğinde, dolandırıcılığı ortaya çıktı. İnceleme sürecinden geçen Credit Suisse, sıklıkla bankanın olayda dahli bulunmadığını, Lescaudron’un suçlarını bankadan gizli bir şekilde yürüten bağımsız bir suçlu olduğunu dile getirdi. Bankacının eski müdürü ise, bankanın uyum protokollerinin bu dolandırıcılığı nasıl gözden kaçırmış olabileceğini anlamadığını söyledi.

Bankadan yapılan açıklamada, “bu rapor kapanmış olan bir davanın ilk aşamalarına denk geliyor” dendi. Açıklamanın devamında, “böyle bir rapor Credit Suisse’e yöneltilen suçları destekleyen gerçekler sunmuyor” ifadesi kullanıldı. Eski Gürcistan Başbakanı ve milyarder Bidzina Ivanishvili’nin de aralarında bulunduğu müşteriler, olayı kamuya duyurmak için CSVictims.com isimli bir site kurdu. Siteden yapılan açıklamada, raporun güncel bilgileri bulundurmadığı konusundaki iddialar yalanlandı.

CS Victims’den yapılan açıklamada, “bankanın çalışanlarının bir kısmı, olayın usulünce araştırılmış olması halinde dolandırıcılığın daha erken ortaya çıkabileceği ve müşterilerin zararının daha az olabileceği konusunda görüş bildirdi” dendi. Açıklamanın devamında, “bunun yerine, bu çalışanların görüşleri görmezden gelindi” ifadesi kullanıldı.

Rapora göre, 2015 yılının yaz aylarında, Lescaudron’un yöneticileri, Ivanishvili adına yürütülen yatırımların tamamının, milyarderin temsilcisiyle telefon görüşmeleri aracılığıyla gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine yönelik endişeler duyuyordu. Bunun üzerine banka Lescaudron’un bu hesapla ilgili günlük hareketlerine yönelik rapor istedi. Ancak buna rağmen dolandırıcılık devam etti.

Alman finansının devleri düze çıkamıyor

 

Rusya'nın uluslararası rezervleri 590 milyar dolara geriledi

 

OECD Bölgesi'nde enflasyon yüzde 1.2'de kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)