BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAlman finansının devleri düze çıkamıyor----

Alman finansının devleri düze çıkamıyor

Alman finansının devleri düze çıkamıyor
05 Şubat 2021 - 14:24 www.finansgundem.com

Deutsche ve Commerzbank kemer sıkma politikalarının karşılığını almış gibi görünüyor. Yine de gelecek için belirledikleri hedeflere tek başlarına ulaşmaları oldukça zor gözüküyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’nın iki dev bankası Deutsche Bank ve Commerzbank korona virüs sürecinde mali darboğazdan kurtulmak için başarılı stratejiler yürüttü. Ancak mali görünümlerine göre gelecekteki planlarına ulaşmaları oldukça zor gözüküyor. Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi yazısında iki bankanın hedeflerini tek başına gerçekleştirmelerinin gerçekçi olmadığını belirtiyor. İşte Martinuzzi’nin o yazısı:

2019 yılında Deutsche Bank ve Commerzbank bozulan modellerini düzeltmek (ve terk etmek) için birleşme planlarına başvurdu. Bu tarihten itibaren bu iki banka kendi başlarına ve pandemi karşısında kaldıkları dönemde bir miktar ilerleme kaydetti.

Beş yıl boyunca kayıp vermenin ardından Deutsche en sonunda sınırlı da olsa kâra geçerken daha küçük ölçekli rakibi Commerzbank da sonunda kayıplarını durdurabilmek için çok ihtiyaç duyulan bir yeniden yapılanma sürecini başlattı. Ancak iki banka da sürdürülebilir kâra ulaşabileceklerin güvenemiyor ve iki bankanın da gelecekteki süreçte rakipleriyle aynı seviyeye gelmesi hala uzak gözüküyor.

Deutsche’nin CEO’su Christian Sewing bankanın durumundan memnun olduğunu gösteriyor. Perşembe günü bankanın genel merkezindeki muhteşem bir televizyon stüdyosundan yaptığı konuşmada Sewing bütün eleştirmenleri nasıl yanılttıkları hakkında kendinden emin bir ifadede konuştu. Bankanın salgını birçok rakibine göre çok daha iyi atlattığı doğru. Provizyondaki miktarın yeterli olacağına ilişkin bazı analistler hala şüpheyle yaklaşmaya devam etse de Deutsche sorunlu krediler nedeniyle bilançolarından kenara çok daha az bir miktar ayırdı. Bununla birlikte merkez bankasından sağlanan aşırı miktardaki likidite bankanın sürekli gelir işletmesindeki ticaret aktivitesinin artmasını sağladı.

Sorun şu ki Deutsche’nin ticaret bankacılığından elde ettiği volatilitesi yüksek kazançları azaltması ve ticari kredi işletmesini yavaş yavaş büyütmesi gerekiyordu. Ancak Almanya’daki amansız rekabet koşulları ve düşük faiz oranları nedeniyle marjların daralmasına, bankanın özel sektördeki ve ticari kredilerdeki büyüme hedeflerinin bozguna uğratılmasına ve yatırım birimine güvenilmeye zorlanmasına neden oldu.

CEO, 2022 yılında 8,5 milyar euroluk (10,2 milyar dolar) yatırım bankacılığı gelirinin ulaşılabilir olduğunu yineledi. Bankanın bu alanda 2020 yılında elde ettiği olağanüstü gelir 9,3 milyar eurodan daha az olmasına rağmen 2019 rakamlarına göre yine de %20’lik artışı gösteriyor. Bankanın hedefi elbette Deutsche'nin geçen yıl kazandığı pazar payını koruyabilmesine bağlı olacaktır. Yine de bir sonraki yıl için tahminde bulunmak şöyle dursun 2021’in nasıl geçeceğini tahmin etmek dahi oldukça zor.

Tüm bu tartışmalar devam ederken bankanın maliyet azaltma politikası da sertleşmeye başladı. Dönüşüm giderleri hariç çeyreğe göre ayarlanmış giderlerde 12 çeyrek üst üste düşüşün ardından Banka 2021 yılında aynı yolu takip ederek gider kısıntısına gitmeyi tercih etmediğini ve teknoloji yatırımlarını arttıracağını açıkladı. Bu yine de 2020’deki 19,5 milyar euroluk maliyetleri 2022 yılına kadar 16,7 milyar euroya düşürmek için iyi bir yol. Ancak büyümeyi arttırmak için Wall Street bankalarıyla rekabeti devam ettirmek asıl engel olacaktır. JP Morgan Chase bu yılın neredeyse bir çeyreğini yatırım harcamalarını arttırmaya ayırıyor.

Özetle Deutsche’nin kârlılık hedefi olan maddi özkaynak getirisini 2022 yılında %8 yükseltme beklentisi güvenilebilir değil. Analistler bu oranın %4’ün aşağısında olacağını öngörüyor.

2020 yılında bir kez daha kayıp veren Commerzbank’ta da durum aynı derecede belirsiz. Yeni CEO Manfred Knof Deutsche’den bankaya geçtiğimiz yıl katıldı ve 10 bin kişiyi işten çıkarma kararıyla göreve başladı. Knof 2024 yılına kadar maliyetleri %20 oranında azaltmayı hedefleyerek şubelerin %40’ından fazlasını kapatmayı planlıyor. Bankanın Polonya birimi hariç gelir artışlarına ise güvenmiyor.

Banka hisse senedi ticaretini ve araştırmalarını bloke etmeyi değerlendirmek de dahil olmak üzere yatırım bankacılığı aktivitelerini daha da fazla daraltmayı planlıyor. (Deutsche Bank 2019 yılında hisse senetleri alanından çıkmıştı.) Ayrıca Commerzbank hizmet verdiği kurumsal müşterilerde de daha fazla seçici olacak. Ancak tüm bunların yapılması ve kazançların korunması halinde bile bankanın 2024 yılında %7’lik maddi özkaynak getirisi artışı hedefini koyması oldukça iddialı görünüyor.

Deutsche ve Commerzbank halen Avrupa’nın hisse değerleri en ucuz dev bankaları arasında yer alıyor. Commerzbank hisseleri bankaya maddi defter değerinin %28’i seviyesinde değer verirken Deutsche hissesi ise defter değerinin %38’i seviyesinde. Teknoloji yatırımlarına yönelik talepler yoğunlaşırken ve Almanya'nın bankacılık sektörü kalabalıklaşmaya devam ederken, bir rakiple yapılan anlaşma iki kredi kuruluşu için de karşı konulamaz olabilir.

Almanya’da fabrika siparişleri düştü

 

Merkel: İkinci dalgayı atlattık

 

Merkez Bankası'ndan 6 yıl sonra bir ilk!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)