BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCharlie Munger’ı efsane yapan yatırım tavsiyeleri----

Charlie Munger’ı efsane yapan yatırım tavsiyeleri

Charlie Munger’ı efsane yapan yatırım tavsiyeleri
29 Kasım 2023 - 15:55 www.finansgundem.com

99 yaşında hayata gözlerini yuman Charlie Munger yatırım dünyası tarafından yakından izlenen bir figürdü. Buffett’ın ortağı olarak tanınsa da Munger’ın ölümsüz tavsiyeleri birçok yatırımcının geleceğine ışık tutacak cinsten

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder Warren Buffett’ın sağ kolu, Charlie Munger 99 yaşında hayatını kaybetti. Efsanevi bir yatırımcı olarak bilinen Munger, kıvrak zekası, mizahı ve iş dünyasına olan benzersiz yaklaşımıyla tanınıyordu. 1975’ten bu yana Buffett ile çalışan Munger, yatırım firması Berkshire Hathaway’in başkan yardımcısıydı.

Fortune’un haberine göre Munger her ne kadar Buffett kadar göz önünde bir figür olmasa da yatırımcılar ve finans basını tarafından saygı görüyordu. Munger Berkshire’daki hisselerinin %75’inden fazlasını Planned Parenthood ve Standford Üniversitesi gibi kuruluşlara bağışladı ve bu gibi bağışları kariyeri boyunca yaptı. Munger’ın Forbes verilerine göre öldüğünde 2.6 milyar dolar civarında serveti bulunuyordu.

Munger 2013’te verdiği bir demeçte, “Net servetimi kasıtlı olarak düşürüyorum. Benim düşünceme göre ben ölümsüz değilim. Gittiğim yerde bu servete ihtiyacım olmayacak” demişti.

Yatırım efsanesinin Buffett’a verdiği en ünlü tavsiyelerden biri kelepir fiyat aramayı bırakmaktı. Munger’a göre üç harika işletmeyi satın almak ortalama düzeydeki bir düzine işletmeden daha iyiydi. Buffett, Munger'in yatırım görüşünün Berkshire Hathaway'in bugünkü çalışma şeklini değiştirdiğini söylüyor.

Buffett, Munger’ın kendisine, “Sıradan işletmeleri harika fiyatlarla satın almak hakkında bildiklerini unut, bunun yerine harika işletmeleri uygun fiyatlara satın al” tavsiyesini verdiğini söylüyor.

Munger ortalama bir yatırımcıya göre yıllar içerisinde bol miktarda özlü söz miras bıraktı. Efsane yatırımcı mayıs ayında hissedarlarla yapılan geleneksel yıllık toplantıda, “Kazandığınızdan daha azını harcamak ve kurnazca yatırım yapmak, toksik insanlardan ve toksik faaliyetlerden kaçınmak, tüm hayatınız boyunca öğrenmeye devam etmek ve çok fazla hazzı ertelemek oldukça basittir. Tüm bunları yaparsanız, başarılı olacağınız neredeyse kesindir. Eğer yapmazsan, çok fazla şansa ihtiyacınız olacaktır” dedi.

Munger özellikle hayatının son yıllarında spekülatif yatırımları eleştirdi ve bunu tüm ülkeye zarar veren bir tür bağımlılık olarak nitelendirdi. Yatırım yapmak için ‘satın al ve tut’ yaklaşımına bağlıydı ve her zaman sabırlı olmayı savundu.

Buffett, Munger’ın şu sözün de sahibi olduğunu belirtiyor: “Tek bilmek istediğim şey nerede öleceğim. Öğrenebilseydim oraya asla gitmezdim.”

Fortune’un haberine göre, esasen bu söz esprili bir dille uzun vadeli yatırımların sonuçlarını göz önünde bulundurmayı ve olası tuzaklardan kaçınmak için eylemleri önceden analiz etmeyi teşvik ediyor. Munger aynı düşünceyi daha renkli bir şekilde şu ifadelerle açıklıyor: “Parlak insanları harekete geçiren en büyük aptallıkları belirleyin ve daha sonra bu aptallıklarla karşılaşmamak için düşünme ve gelişme kalıplarınızı düzenleyin.” Munger’a göre bu sadece yatırım için değil hayatın geneline yayılabilecek bir tavsiye.

Buffett hissedarlarıyla paylaştığı son yıllık mektubunda Munger’ın hayatını üzerine kurduğu kurallardan bahsetti. Mektupta Munger’ın imzasını taşıyan şu sözler bulunuyor:

“Dünya aptal kumarbazlarla dolu ve bunlar sabırlı yatırımcılar kadar başarılı olamayacaklar.”
“Ölüm ilanınızı erkenden istediğiniz gibi yaşayın ve sonra yaşamaya buna göre devam edin.”

Munger finans alanındaki diğer gerçeklerin yanı sıra risk sermayedarlarını ve kripto paraları özel olarak eleştiriyordu. Kriptoya karşı olan tavrı ise çok güçlüydü. Bu yılın başında Wall Street Journal’da paylaştığı bir makalede Munger düzenleyici kuruluşlara kripto yatırımlarını yasaklama çağrısında bulundu.

Efsane yatırımcı yazısında, “Kripto paralar bir para birimi değil, bir emtia değil ve bir menkul kıymet değil. Bunlar sadece kasanın neredeyse %100 lehine olan bir kumar sözleşmeleri” ifadelerini kullanmıştı.

Munger bu yılın başında CNBC’de verdiği bir röportajda kripto paraların değersizliğini vurgulayan ‘crappo’ tabirini kullanmış ve “Bu kesinlikle çılgınca, aptalca bir kumar” demişti.

Efsane yatırımcı zekası ve iş bilgisi sayesinde özellikle Buffett tarafından sıklıkla takdir ediliyordu. Buffett dünya değişmeye devam ederken dahi büyümeyi ve öğrenmeyi sürdürmesinin Munger’ın başarısının anahtarı olarak gösteriyor.

Buffett 2022 yılında hissedarlarına yazdığı mektubunda Munger’ın iki cümlesinin onlarca yıllık karar verme süreçlerini özetlediğini belirtiyor. Buffett Munger’ın kensine şu cümleleri söylediğini yazdı:

“Warren, bunun hakkında daha fazla düşünmelisin. Sen zekisin ve bense haklıyım.”

 

Warren Buffett'ın sağ kolu Charlie Munger yaşamını yitirdi

 

Çalışırken zengin olabilmek için Warren Buffett’tan 5 tavsiye

 

Charlie Munger: Para yöneticilerinin çoğu ya falcı ya astrolog

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murpy29 Kasım 2023 16:48

    Yaptıkları tavsiyeler gelişmiş uygar hak ve adalet sisteminin olduğu düzgün ülkeler için geçerlidir geri kalmış ve gelişmekte olan cağdışı ülkelerde yaptığı yatırım tavsiyelerinin en ufak önemi yoktur geçersizdir