BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCharlie Munger: Para yöneticilerinin çoğu ya falcı ya astrolog----

Charlie Munger: Para yöneticilerinin çoğu ya falcı ya astrolog

Charlie Munger: Para yöneticilerinin çoğu ya falcı ya astrolog
02 Mayıs 2023 - 14:19 www.finansgundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın sağ kolu Charlie Munger, çoğu para yöneticisinin bir falcıdan ya da astrologdan farkı olmadığını savundu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Charlie Munger tıpkı ortağı Warren Buffett gibi aklındakini sakınmadan söyleyen biri. Munger, bu kez de para yöneticilerini topa tuttu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Charlie Munger, çoğu para yöneticisinin falcı ya da astrologdan pek de farklı olmadığını dile getirdi.

Falcı ya da astrolog

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Charlie Munger hiçbir zaman lafı dolandırmasıyla bilinmiyor ancak Munger’ın son zamanlarda finans dünyasına yönelik özgün ve alaycı eleştirilerini artırdığı görülüyor. Berkshire Hathaway Başkan Yardımcısı Munger, son bir yıl içinde Bitcoin'i ‘fare zehri’ne benzetti, riskli yatırımları teşvik ettikleri için borsa komisyoncularını 'kumar salonu’na benzeterek lanetledi ve meme hisse senedi yartırımcılarını eroin bağımlılarına benzetti. Hafta sonu ise Munger, kendi endüstrisini eleştirme konusunda uzun süredir devam ettirdiği geleneği sürdürdü.

Financial Times'a Pazar günü yayınlanan geniş kapsamlı bir röportajda Munger, yatırım yöneticilerinin ‘müşterilerinin hesaplarından para çeken falcılar veya astrologlardan’ başka bir şey olmadığını söyledi ve şu anda ‘müşterileri için kötü olan çok sayıda yatırım yöneticisi olduğunu’ ileri sürdü.

Şu anda 99 yaşında olan Munger, Berkshire Hathaway'de Warren Buffett'ın sağ kolu olarak 45 yıl geçirdi ve şirketi dünyanın en büyük küresel holdinglerinden biri haline getirdi ve bu süreçte milyarder oldu. Ancak Pazar günü, şirketin başarısının ‘genelde düşük faiz oranları, düşük öz sermaye değerleri ve geniş fırsatların bir sonucu’ olduğunu belirterek, 'hisse senedi yatırımcısı olmak için mükemmel bir dönemde’ yaşadığını savundu. Munger, “Belirli bir zamanın ve mükemmel bir fırsatlar dizisinin yaratığıydık” şeklinde konuştu.

Munger'e göre günümüzün yatırım yöneticileri, inatçı enflasyon, yüksek faiz oranları ve artan rekabet nedeniyle çok daha zorlu bir ortamla karşı karşıya. Munger, “Geçmişte elde edilen getirilere benzer bir şeye sahip olmak çok zorlaştı” dedi ve ekledi: “Tam olarak oyunun zorlaştığı zamanda, onu oynamaya çalışan daha fazla insan oluyor.”

Ticari gayrimenkuller bankalar üzerinde baskı oluşturuyor

Efsanevi yatırımcı ayrıca, sorunlu ticari gayrimenkul sektörünün yatırım yöneticileri üzerinde daha da fazla baskı oluşturabilmesinin bir sonucu olarak bankalar için daha fazla ‘sıkıntı’ olacağı uyarısında bulundu. Ancak Munger, bu yıl ABD'de çok sayıda bölgesel bankanın hızla iflasının ‘2008'deki kadar kötü olmadığını’ söyleyerek biraz olsun yatırımcıları rahatlattı.

Munger ve Buffett uzun süredir ‘mali yardımcılar’ olarak adlandırdıkları ve içlerinde mali danışmanlar, hedge fon sağlayıcıları, hisse senedi komisyoncuları ve diğer para yöneticilerinin olduğu grubu, aldıkları ücretleri hak etmedikleri noktasında eleştiriyor. Ancak pandemi boyunca borsa yeni zirvelere yükseldiğinde ve meme hisse senedi yatırımcıları zor durumdaki işletmelerden hızlı kar elde etmeye çalıştıklarında, Munger’ın eleştirilerinin boyutunu artırdığı görülüyor.

Milyarder yatırımcı, Nisan 2022'de yaptığı bir röportajda Berkshire Hathaway'in baş yatırım sorumlusu Todd Combs'a spekülatif perakende ticaretindeki artışın 'kesinlikle çılgınca’ olduğunu söylemiş ve Berkshire'ın 2022 yılı hissedarlar toplantısında sorgulanabilir tavsiyeler verdikleri için yatırım profesyonellerini işaret etmişti. Bunu ‘kumarhane etkinliği’ olarak adlandıran Munger, “Hisse senetleri hakkında hiçbir şey bilmeyen, daha da az şey bilen borsa komisyoncuları tarafından tavsiye alan insanlar var” şeklinde konuşmuştu.

Munger, çoğu finansal danışmanın ve varlık yöneticisinin müşterileri çekmek için piyasayı yenebileceklerini iddia ettiklerine, ancak büyük kayıplardan kaçınmak için parayı basit endekslere yatırdıklarına inandığını ifade ediyor ve ekliyor: “Başka bir deyişle, ücretlerini kaybetmekten korktukları için sonuç bakımından kalabalıktan bu kadar farklı olmaya kimse dayanamıyor. Bu yüzden hepsi aynı şeyi yapıyor. Bu biraz gülünç, aslında dünya biraz gülünç.”

Charlie Munger, ABD bankalarındaki gizli tehlikeyi açıkladı

 

Charlie Munger: Spekülatif hisseler bağımlılık yapıyor

 

Charlie Munger: Kripto yatırımcıları 'aptal'

 

Charlie Munger’dan ABD’ye: Kriptoyu yasaklayın!

 

Charlie Munger: Dünyayı açgözlülük değil kıskançlık yönlendiriyor

 

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)