BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCharlie Munger: Dünyayı açgözlülük değil kıskançlık yönlendiriyor----

Charlie Munger: Dünyayı açgözlülük değil kıskançlık yönlendiriyor

Charlie Munger: Dünyayı açgözlülük değil kıskançlık yönlendiriyor
12 Aralık 2022 - 13:04 www.finansgundem.com

Dünyanın en zengin beşinci Warren Buffett’ın ortağı Munger, kıskançlığı hayatından çıkardığını söyledi. Munger’a göre insanların temel motivasyonu kıskançlık değil bağımsız karar verebilme yetisi olması gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Charlie Munger, servetini başkalarının parasıyla karşılaştırmayı asla umursamadığını söylüyor.

Munger kendi motivasyonunun daha çok iş dünyasında ve hayatta istediğini yapabilme özgürlüğünü güvence altına alma olduğuna dikkat çekti. Bağımsız karar verebilmenin daha önemli olduğuna işaret eden ünlü milyarder ve daha fazla insanın kendi örneğini takip etmesini istiyor.

CNBC’nin haberine göre Munger yöneticisi olduğu yayın organı Daily Journal’ın yıllık birleşiminde, “Dünya açgözlülük tarafından değil kıskançlık tarafından yönlendirilir” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre borsa efsanesi Warren Buffett’ın ortağı olan 98 yaşındaki milyarderin Forbes verilerine göre serveti tahmini olarak 2,2 milyar dolar. Munger servet konusunda insanların kıskanç hale gelmesinin kolay ve yaygın olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak ünlü milyardere göre insanlar ne kadar fazlasına sahip olursa olsun bir başkası her zaman daha fazlasına sahip olacak.

Munger, “Kendi hayatımda kıskançlığı yendim. Hiç kimseyi kıskanmıyorum. Başka birinin neye sahip olduğunu hiç umursamıyorum. Ancak diğer insanlar bu sebepten çıldırıyor” dedi.

Elbette bir milyarder için bunları söylemek oldukça kolay. Forbes, kendisinden daha büyük servetlere sahip sadece 1.300'ün üzerinde fazla milyarder olduğunu gösteriyor. Bu isimler arasında tahmini serveti 106 milyar dolar olan Warren Buffett de var. Ancak Munger'ın sahip olduğu varlıklar hayatı boyunca lüks bir hayat yaşaması için fazlasıyla yeterli.

2017 yılında Munger, bir röportajında iş dünyasında her zaman "imrenmek ve kıskançlık" duygularından kaçınmaya çalıştığını söylemişti. Milyarder yatırımcı bu tür düşüncelerin insanların kariyerinize zarar verebileceğini, zira kötü sonuçlanabilecek önyargılı kararlar verme olasılığının daha yüksek olacağını sözlerine ekledi.

Munger 2019'da verdiği bir röportajda ise kıskançlıktan kaçınmanın uzun ve mutlu bir yaşam sürmenin "basit" sırlarından biri olduğunu söyleyerek kıskançlık konusunu tekrar dile getirdi.

Gerçekten de kıskançlık tarafından yönlendirilen insanların daha zihinsel sağlıklarının daha zayıf olduğuna ve yaşam kalitesinin düştüğüne dair 2018 tarihli bir araştırma bulunuyor. Araştırmada sosyal medyanın yükselişi, insanların kıskançlık ve materyalizm duygularını beslediği için de eleştiriliyor. Zira özellikle lüks yaşamları olan veya sahip gibi görünen insanların yaşamları sürekli olarak bireylerin sosyal medya hesaplarına düşüyor.

Munger, Daily Journal'ın toplantısında kıskançlığın basitçe "şeylerin doğası üzerine inşa edildiğini" söyledi. Milyarder yatırımcı özellikle de önceki nesillerin yaşadığı zor zamanlarla karşılaştırıldığında bugünkü insanların neden sahip olduklarından daha fazla memnun olmadıklarını anlayamadığını da sözlerine ekledi.

Munger'in kendisi de ABD’deki Büyük Buhran dönemini tecrübe etti. Milyarder yatırımcı insanlığın ne kadar ilerlediğinin örnekleri olarak 1800'lere kadar daha kötü yaşam koşullarını ve o dönemdeki daha kısa yaşam sürelerini gösterdi.

Munger, "Gerçek şu ki herkes eskisine göre beş kat daha iyi durumda ve bunu doğal karşılıyorlar. Tek düşündükleri şey, başka birinin daha fazlasına sahip olduğu ve başkaları sahip olabilirken kendilerinde olmamasının adil bir şey olmadığı" ifadelerine yer verdi.

 

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

 

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor

 

Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)