BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBirlikte yaşayacak çiftlere 3 kritik tavsiye----

Birlikte yaşayacak çiftlere 3 kritik tavsiye

Birlikte yaşayacak çiftlere 3 kritik tavsiye
18 Eylül 2023 - 15:43 www.finansgundem.com

Finansal hayatın en kritik aşamalarından birisi de çiftlerin birlikte yaşamaya başladığı andır. Uzmanlar artan sorumlulukların ortaklaşa bir biçimde üstesinden gelinmesi için para konusunun tabu olmaktan çıkması gerektiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İkili ilişkilerde finans yönetiminin en kritik olduğu safha tarafların aynı evde birlikte yaşamasıyla başlar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre aynı çatı altında yaşamak gerek evliliklerde gerekse de farklı ilişki dinamiklerinde daha önce karşılaşılmayan sorunları beraberinde getirir. Geçmişte ilişkiler için hayati olmayan kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri hayatın bir gerçeği haline gelir. Gelirleri farklı seviyelerde olan çiftler arasında adil gelir dağılımı ve kimin ne kadar para harcayacağı tartışmaya açılır. Dolayısıyla parasal konular çiftler arasındaki en önemli stres noktaları arasında sayılır.

CNBC’nin haberine göre uzmanlar finansal sorunlarla baş edebilmenin kriz oluşturabilecek soru işaretlerini proaktif ve dürüst bir şekilde ele almaktan geçtiğini belirtiyor. Haberde uzmanlar çiftlerin birlikte yaşayabilmesi için üç finansal ipucuna dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor:

1. Harcamaların nasıl karşılandığını belirleyin

Bireysel finans alanındaki kitaplarıyla ünlenen Wynee Whitman birlikte yaşamaya karar veren çiftlerin yapması gereken ilk konuşmalardan birinin masrafların nasıl ödendiği ile ilgili olması gerektiğini söylüyor.

Uzmanlar harcamalardaki bölünmenin her zaman için adil olmaması gerektiğini söylüyor. Araştırma firması Pew Research de kadınların ortalama olarak erkeklerden %18 daha az kazandığında dikkat çekiyor.

Whitman, “Tüm harcamalar yarı yarıya mı bölünmeli? Eşlerden biri daha fazla kazanıyorsa daha farklı bir ayalama yapılmalı mı? Bir karar vermek ve bu karara bağlı kalmak büyük bir stresi yok eder” ifadelerine yer verdi.

Kira söz konusu olduğunda ise uzmanlar bir dairede yaşayanların tamamının sorumluluğu üstlenmesini öneriyor. Whitman bu sayede eşlerin tamamının aynı düzeyde sorumlu olacağını ve eş haklara sahip olacağını belirtiyor.

Her ne kadar kulağa rahatsız edici gelse de eşlerin birlikteliğin sona ermesi halinde ne olacağını da önceden tartışması gerekiyor. Whitman buna dairede kimin kalacağının dahil olduğunu da söyledi: “Her zaman bir planınız olması en iyisidir.”

2. Bulaşıklar hakkında nasıl konuşuyorsanız para konusunu da bu şekilde konuşun

Bireysel Finans uzmanı, finansal görevlerin de tıpkı mutfağın temizlenmesi ve evde süpürge yapılması gibi düzenli olarak yapılan işler arasında sayılması gerektiğine dikkat çekti.

Whitman, “Kimin ne iş yapacağına dair bir liste oluştururken finans yönetimini de bu günlük görevlere dahil edin” diyor. Bu görevler içerisinde bütçeye uyum sağlama, faturaları ödeme ve borçlarla mücadele etme gibi kritik unsurlar da bulunuyor.

Teksas merkezli finansal planlama firması Gen Y Planning’in Kurucusu Yeminli Mali Müşavir Sophia Bera Daigle para konusunu hakkında konuşmaktan vazgeçmenin çiftleri daha sonra oluşabilecek risklere maruz bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Whitman ayrıca büyük ve küçük ölçekli finansal hedefleriniz hakkında düzenli sohbetler öneriyor. Finans uzmanı, “Eşlerden biri ortak bir ev satın almak için tasarruf etmekle ilgileniyorsa ve diğeri her kuruşu dışarıda harcamayı tercih ediyorsa büyük tartışmalar ortaya çıkacağına emin olabilirsiniz” dedi.

Daigle ayrıca çiftlerin finansal kaygılarını ve isteklerini tartışmak için ayda bir kez para konularının konuşulacağı bir randevu ayarlanabileceğini de öneriyor: “Bu konuşmalara devam etmek birbirinizi sorumlu tutmaya yardımcı olacaktır. Bunu bir tabu olmaktan çok eğlenceli bir konu haline getirin.”

Whitman ayrıca eşinizden zihninizi okumasını beklememeniz gerektiğini de ekledi. Finans uzmanı, “Görüşlerinizi paylaşın, sorular sorun, neyin önemli olduğunu ve neyin olmadığını konuşun” dedi.

Finans uzmanı ayrıca çiftlerin birbirlerinin geçmişlerini de bilmesi gerektiğini söyledi. Whitman, “Eğer geçmişte gıda güvensizliği yaşadıysanız bunu eşinizle paylaşın” diyor. Zira bu tür konuşmalar bireylerin finansal davranışlarına da ışık tutabilir.

3. Ortak cüzdan için acele etmeyin

Yakın zamanda aynı evde yaşamaya başlayan çiftler muhtemelen finansal düzenlerini birleştirmek için istekli davranmayacaktır. Buna hesapları ve varlıkları birleştirmek de dahildir. Whitman da bu konuda aceleci davranmaya gerek olmadığını söyliyor.

Finans uzmanına göre ortak faturalar için eşlerin düzenli olarak aylık katkıda bulunduğu düşük ölçekli ortak bir hesap oluşturulabilir.

Finansmanlarını tamamen ayrı tutmayı tercih eden çiftler de iki ayrı çek üzerinden ödeme yapabilir. Ya da çiftlerden birinin maliyetlerinin yarısını faturayı doğrudan ödeyen diğerine gönderebilir. Bu sayede kira ve diğer büyük masrafların ödenmesi sağlanabilir.

New York’ta görev yapan bir psikoterapist olan Benjamin Seaman birlikte yaşamanın ilişkiyi uzun vadeye taşıyacak bir tür test aşaması olduğunu belirtiyor. Bu sebeple bazı şeyleri doğru bir biçimde yapabilmek önemli.

Seaman, “Kartlarınızı masaya koyun, nerede olduğunuzu ve nerede olmak istediğinizi anlayın ve bunu birbirinizin zayıf noktaları ve güçlü yönleri hakkında bilgi edinmek için bir şans olarak kullanın” dedi.

İkili ilişkilerde para konusunun çözümü: Harcama limiti

 

Huzurlu evliliğin sırrı

 

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)