BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinHuzurlu evliliğin sırrı----

Huzurlu evliliğin sırrı

Huzurlu evliliğin sırrı
12 Mayıs 2023 - 18:08 www.finansgundem.com

Yapılan son bir araştırmaya göre günümüz dünyasında kadınlar erkeklerden daha çok kazanınca boşanma oranları azalıyor, evlilikler ayakta kalıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Erkeklerin eşlerinden daha fazla kazandığı günler geçmişte kalıyor olabilir. Wall Street Journal’In haberine göre kadınların erkeklerden daha fazla kazandığı evlilikler sadece daha yaygın hale gelmiyor. Aynı zamanda bu tür evliliklerin boşanmayla sonuçlanma olasılığı da daha düşük.

Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden sosyologlar Christine Schwartz ve Pilar Gonalons-Pons tarafından yapılan bir araştırmaya göre 1960'ların sonlarında ve 1970'lerde evlenen çiftlerde, kadınların kocalarından daha fazla kazandığı birlikteliklerin boşanma olasılıkları %70’ten daha yüksekti. Ancak araştırmaya göre 1990 ve sonrasında evlenen çiftlerde kadınların daha çok kazandığı ailelerin boşanma oranı %4’ün aşağısına geriledi.

Prof. Schwartz, bu evliliklerin başarılı olmasının nedenlerinin ekonomik olduğu kadar kültürel de olduğunu söyledi. Kadınların eğitim ve kariyer yörüngelerindeki büyüme, erkeklerin gözündeki ‘düşük gelir’ damgasının bir kısmını ortadan kaldırdı. Birlikte hayat kurmanın yüksek maliyeti ise daha fazla çiftin iki kaynaktan sağlanan gelirin en üst düzeye çıkarılmasını bir zorunluluk haline getirdi.

WSJ haberinde 5 yıl önce hane gelirinin büyük kısmını üstlenen 35 yaşındaki Kaliforniyalı bir arşiv çalışanı Sarah O’Brien örnek gösteriliyor. Halk kütüphanesinde tanışan O’Brien ve eşi ilk günlerde kadının daha fazla kazandığı bir ailede evde huzursuzluk olup olmayacağı konusunda endişelendiklerini belirtiyor.

Bu konuyla ilgili konuştuklarında O’Brien, 36 yaşında ve müdür pozisyonunda görev yapan eşi David Murguia’nın kendisiyle gurur duyduğunu söylediğini belirtiyor.

Murguia konuyla ilgili, “ ‘Ben daha fazla kazanmalıyım’ gibi bir egoya sahip değilim. Onun daha fazla kazanması bizim daha fazla kazanmamızdır. Aynı şekilde benim daha çok kazanmam bizim daha çok kazanmamızdır” diyor.

O’Brien ve Murguia daha eşitlikçi olan evlilik örneklerinden sadece biri. Pew Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, kocalarından daha fazla kazanan kadınların payı, son 50 yılda üç katına çıkarak tüm karşı cins evliliklerinin %5'inden %16'sına yükseldi.

Stockholm Üniversitesi İsveç Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nde Ekonomi Profesörü Johanna Rickne geçmişte erkeklerin finansal olarak daha başarılı bir eşe sahip olmak yüzünden kendi kariyerlerinde zarar görebileceklerinden endişe duyduklarını belirtiyor. Profesöre göre bu sebeple mesleklerinin üst kademelerindeki kadınların, daha az prestijli pozisyonlardaki kadınlardan boşanma olasılıkları daha yüksekti ve evlenme olasılıkları çok daha düşüktü.

Prof. Rickne, "Bu artık değişiyor ve şimdi ilişkilerde kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yönelik duyarlılıkta ilerleme var" ifadelerine yer verdi.

Kadınların daha çok kazanması konusunda değişen bakış açısına rağmen cinsiyete dayalı ücret farkları halen hissedilebiliyor. Pew Araştırma Merkezi analizine göre 2022 itibariyle kadınlar erkeklerin kazanabildiği paranın yalnızca ortalama %82’sini kazanabildi.

Aynı dönemde, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, genel boşanma oranı azaldı ve genç çiftler daha geç yaşlarda ilk evliliklerini yapmaya başladı.

Teksas Üniversitesi Liberal Sanatlar Profesörü ve Çağdaş Aileler Konseyi İcra Direktörü Jennifer Glass tüm parayı eve getirmek için tek bir kişiye güvenen ve özellikle de bu şekilde çocuk yetiştiren evliliklerin artık sürdürülebilir bir model olmadığını söylüyor. Zira bir bebeği kreşte tutmanın bile ortalamam maliyeti ABD’nin kırsal kesimlerinde 8 bin dolar ve büyük şehirlerde yaklaşık 17 bin dolar. Prof. Glass, "Geleneksel aile yapısı bugün sizi fakir yapar" diyor.

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?

 

Ortak hesap oluşturan çiftler daha mutlu

 

Y kuşağı flört yüzünden borca giriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)