BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinOrtak hesap oluşturan çiftler daha mutlu----

Ortak hesap oluşturan çiftler daha mutlu

Ortak hesap oluşturan çiftler daha mutlu
06 Aralık 2022 - 18:11 www.finansgundem.com

İki yetişkin bireyin romantik bir ilişki sonucunda finansal varlıklarını birleştirmesi her zaman mümkün olamayabiliyor. Ancak uzmanlar çiftlerin ortak hesap oluşturmasının hem parasal hem de ilişki açısından daha faydalı olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm çiftler için finansal konular ve paranın yönetiminin nasıl yapılacağı konusu belirleyici bir aşama niteliğindedir. Ancak az sayıda çift finansal varlıklarını tek bir havuzda tutmayı tercih eder.

Varlıkların tek bir havuzda toplanması, ailelerle ne zaman tanışılacağı veya bir aile kurulup kurulmayacağı gibi acil bir sorun olarak görünmüyor olabilir. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre paranın nereye kaydırılacağı yönünde kalmak gelecekteki servet için de büyük bir etki oluşturuyor.

Habere göre ortak banka hesabı, kredi kartı ve yatırım hesabı oluşturan çiftler uzun vadede çok daha mutlu oluyor. Zira araştırmalar göre, kaynakların ortak bir havuzda toplanması emeklilik tasarrufu gibi geleneksel mali kilometre taşlarına ulaşılmasında yardımcı oluyor.

Evli çiftler, birlikte yaşayan evli olmayan çiftlerden dört kat daha fazla servete sahipler ve araştırmacılar, bunun bir nedeni olarak finansmanın birleştirilmesine işaret ediyorlar.

Çiftler neden finansal varlıklarını birleştirmiyor?

Creditcards.com’un 2022 tarihli bir anketine göre çiftlerin yalnızca %43’ü ortak banka hesaplarına sahip olduğunu belirtiyor. Aynı anketteki çiftlerin %34’ü ortak ve ayrı hesaplardan oluşan bir karışımına sahip olduklarını ve %23'ü de mali durumlarını tamamen ayrı tuttuklarını belirtiyor.

Finansal konulardaki bu tip seçimler genellikle bireylerin riskleri ve karşılığında göreceklerini nasıl değerlendirdiğine göre değişiyor. Zira bir çiftin ayrılması veya boşanması durumunda ortak finansmanın çözülmesi daha zor olabilir. Kazanılan birikimin ne kadarının kimin olduğu tartışması süreçleri daha çetrefilli hale getirebilir.

Hesapları birleştirmek çiftlerde mali disiplin sağlıyor

Ancak Cornell Üniversitesi Pazarlama ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden Profesör Emily Garbinsky ve Colorado Üniversitesi'nde tüketici kararlarını üzerinde çalışan Pazarlama Profesörü Joe Gladstone'un araştırmasına göre, çiftlerin hesapları birleştirmesinin bazı avantajları var. Araştırmada parayı paylaşan çiftlerin ilişkilerinde daha memnun olduğu görülüyor. Daha büyük bir varlık havuzuna erişmenin faydalarına ek olarak finansmanı birleştiren çiftler arasında birbirlerine karşı hesap verilebilirlik hissiyatı da artıyor. Zira çiftlerin ikisi de diğerlerinin harcamalarını ve tasarruf alışkanlıklarını daha yakından gözlemleyebiliyor.

Profesör Garbinsky ve Profesör Gladstone araştırmalarında bir ortakla paylaşılan hesaplarda ve ayrı oluşturulan hesaplarda çiftlerin parasal kararların nasıl değiştiğini inceledi. Araştırma sonucunda ortak bir hesaptan yapılan harcamaların "hedonik" satın alma olasılıklarının daha düşük olduğunu ve bunun yerine daha "faydacı" seçeneklere eğilimli olunduğunu buldular. Örneğin, bir çalışmada, ortak bir hesaptan harcama yapan katılımcılar, daha az makul bir seçenek olarak görülen bir bira bardağı yerine daha mantıklı bir satın alma seçeneği olarak algılanan bir kahve kupası satın almayı seçtiler.

Prof. Gladstone araştırma sonucunda daha fazla hesap verebilirliğin daha büyük çatışma anlamına gelmediğini de gösterdiğini de belirtiyor: “Belki de bazı yönlerden, birbirimizin davranışlarıyla ilgili şeffaflığı ve farkındalığı ne kadar artırabilirsek, herkesi aynı derecede koordineli ve aynı rotada tutabiliriz.”

 

Ortak havuz için alternatifler var mı?

Yine de bütün çiftler finansal bir ortaklığa hazır değil. New York merkezli bir sermaye danışmanlığı şirketi olan Cobblestone’un İlişki Yöneticisi Jesse Cramer’a göre genç çiftlerin finansal varlıklarını birleştirmeleri için farklı yöntemler de bulunuyor.

Cramer, "Bir tarafta, o kadar ayrı mali durumu olan çiftler var ki, finansal açıdan adeta iki yabancı gibiler. Biri bir akşam yemeği aldığında diğer yemeğin öteki yarısını ödeyebiliyor” dedi. İlişki yöneticisi diğer uçta ise her şeylerini paylaşan çiftler olduğuna da dikkat çekti.

Düşük gelirli çiftler için en iyi çözüm ortak havuz

Cramer her iki bakış açısının da bir orta yolu olduğuna işaret ediyor. Henüz eylül ayında evlenen ilişki uzmanı eşiyle ileride bir gün ortak bir finansman havuzu oluşturmayı planlasa da henüz böyle bir hesap açmadıklarını söyledi. Yeni evli çiftin yine de ortaklaşa paylaştıkları finansal hedefleri bulunuyor. Maliyetleri ne zaman paylaşacaklarını ve satın alımları ayrı tutmanın ne zaman mantıklı olduğunu tartışmayı kabul ediyorlar.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, çiftlerin büyük çoğunluğu finansman birleştirmenin sebep olduğu travmalardan endişe ediyor. Ancak Prof. Gladstone, finansmanı birleştirmenin yararının, özellikle daha az servete sahip olanlar için bu risklerden daha ağır basabileceğini belirtiyor.

Prof. Garbinsky ise konuyla ilgili açıklamasında, "Daha düşük geliriniz varsa ve bir araya getiriyorsanız, çok daha fazla paranız varmış gibi hissedebilirsiniz. Ancak gerçekten varlıklı olan iki insan varlıklarını birleştirdiğinde hâlâ süper zengindir" dedi.

 

Enflasyon aşkı öldürüyor

 

Y kuşağı flört yüzünden borca giriyor

 

Gençler ‘yuva kurun’ baskısından rahatsız

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)