BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?----

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?
15 Şubat 2023 - 17:21 www.finansgundem.com

Romantik ikili ilişkiler arasında konuşulması en zor konulardan birisi de para mevzuudur. Ancak bu konunun konuşulmaması ilişkilerin başarısız olmasının da en önemli faktörlerinden birisi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eşinizle, nişanlınızla veya sevgilinizle para konularını konuşmak zorlayıcı olabilir. Özellikle de para yönetimi ve para hakkında nasıl düşünülmesi gerektiği hakkında yeterince bilginiz yoksa.

CNBC’nin haberine göre yakın tarihli bir anket araştırması çiftlerin yüzde 64’ünün partnerleriyle ‘mali açıdan uyumsuz olduğu’ gerçeğine ulaştı. Araştırmaya göre söz konusu çiftler para harcama, tasarruf ve yatırım konusunda tamamen farklı felsefelere sahip.

Ancak bu tür uyuşmazlıklar ‘finansal sadakatsizliğe’ diğer bir deyişle çiftlerin satın alım işlerini birbirinden gizlemesine sebep olabiliyor. Fintek firması Bread Financial tarafından yapılan bu ankette, yetişkin çiftlerin %45'i bu konuda suçlu olduklarını itiraf etti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘finansal aldatma’ gibi bir tabir olmasa da parasal sorunlar ilişkilerde tartışmalara ve hatta boşanmalara sebep olan gerginliklere yol açabiliyor.

Fidelity Investments tarafından yapılan en son Couples & Money anketine göre, her 5 çiftten biri parayı ilişkilerdeki en büyük zorluk olarak tanımlıyor.

Birçok mali danışman, çiftlerin birbirlerinin paraya bakış açılarını anlamak için iletişim kurmayı öneriyor. Finansal psikologlar, daha güçlü bir ilişkiye sahip olmak için söz konusu iletişimin gerekli olduğunu söylüyor. Para konusunu konuşmak hesapları birleştirmekten veya ‘o senin, bu benim, şu bizim’ yaklaşımına gitmekten çok daha önemli.

 

CNBC haberinde zorlu olabilecek para konusunun nasıl tartışmaya açılabileceğine dair bazı ipuçları paylaşılıyor:

Yeni tanışan veya yeni evlenen çiftler

Z kuşağı ve Y kuşağı, eşleriyle yaşlı çiftlere göre daha fazla finans konusunda tartışabilir. Y kuşağı da baby boomer çiftlerine göre daha sık para hakkında konuşa bilir. Peki bu iki nesil çift haline gelirse para konuşması nasıl başlayabilir?

Yeminli mali müşavir ve New York Merkezli Mitlin Financial’ın servet danışmanı olan Lawrence Sprung çiftlerin finans konularını nasıl ele alacağını basit sorularla tartışmaya başlayabileceğini öngörüyor. Bu alandaki en basit sorulardan birisi de emeklilik planları üzerine sorular sormak.

Ardından yapılması gereken şeyse kitap karıştırmak ve partnerinize finansal bilgiler içeren kısımları göstermek. Haberde ‘göster ve anlat’ olarak belirtilen taktik kredi kartı borçları, öğrenci kredisi veya emeklilik tasarrufları gibi alanlarda konuşmayı rahatlatabilecek bir yöntem olarak belirtiliyor.

Finans konularının konuşmak için özel bir randevu planlamak da tavsiyeler arasında. Bu sayede çiftler odaklanarak veya herhangi bir kesintiye uğramadan finansal görüşlerini tartışabilir.

Söz konusu konuşmalar sırasında belirli para konularını kimin ele alacağını veya masrafların nasıl bölüştüreceği öğrenilebilir. Çiftlerin ortak hesaplara erişiminin olduğundan da emin olunması gerekiyor. Ardından, hangi faturaları kimin ödeyeceğine veya ortak hesaptan ödenip ödemeyeceğinize karar verilebilir.

Uzun süre evli kalan çiftler

ABD Nüfus Sayımı Bürosu'na göre, kadınlar arasında boşanmayla sonuçlanan evliliklerin %20'sinden fazlası yaklaşık 10 yıl sürüyor. Bu ilişkilerin sona ermesinin bir nedeni, birçok cephede iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Para konusunun açıldığı randevular, yeni bir eve taşınmak, bir aile kurmak, iş değiştirmek gibi diğer önceliklerin sona ermesiyle daha az sıklıkla gerçekleşiyor olabilir. Yine de çiftlerin para konusu ele almaya devam etmesi önemlidir:

Haberde finansal durumun yılda en az bir kez gözden geçirilmesi için zaman ayrılması gerektiği belirtiliyor. Kredi kartı harcamaları, tasarruflar, yatırımlar ve emeklilik hesapları yıl sonunda gözden geçirilebilir ve çiftlerin finansal açıdan nerede oldukları anlaşılabilir.

Evli çiftler bileşik gelirlerinden en iyi şekilde yararlanmak ister. Hesaplar birleşik olsun ya da olmasın gerekli ve isteğe bağlı harcamalar karşılaştırılarak tasarrufların hangi yönde oluşturulacağının kararlaştırılması gereklidir. Haberde bir acil durum fonu oluşturmak, düzenli bir tasarruf hesabına katkı yapmak veya maaşınızın bir kısmını emeklilik planına yönlendirerek bu konudaki ilk adımı sizin atmanız öneriliyor.

Finans Terapisti Dr. Megan Ford konuyla ilgili açıklamasında, “Paylaşılan harcamalarınızın ne olduğunu, neye mal olduklarını ve her bir partnerin harcamalara ne kadar katkıda bulunacağını ana hatlarıyla belirtin. Gelirler eşit olmadığından katkıların 50/50 bölünmesi her zaman için geçerli değildir” ifadelerine yer verdi.

Emekliliğe yakın veya emekli olan yaşlı çiftler

Birçok yaşlı çift, emeklilik için yeterince tasarruf etmeyi ve istedikleri yaşam için yeterli para kazanmayı düşünmenin, geceleri onları en fazla uykusuz bırakan konu olduğunu söylüyor. Haberde yaşlıların daha rahat bir uyku uyuyabilmesi için şu tavsiyeler veriliyor:

Gelecek konusunda eşinizle aynı perspektifte olmak çok önemli. Konuyla ilgili bir Fidelity araştırması, çiftlerin %48'inin hangi yaşta emekli olacakları konusunda hemfikir olmadıklarını ve %52'sinin o zamana kadar ne kadar tasarruf edilmesi gerektiği konusunda aynı fikirde olmadıklarını buldu.

Haberde bireylerin 80’li yaşlara veya daha uzun sürelere kadar yaşayabileceğini düşünmesi öneriliyor. Bu sayede çiftler gelecekteki hedefler için ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını planlayabilir ve bunun için yeterli birikimi oluşturduğundan emin olun.

Borçların yönetilmesine odaklanmak da bu yaştakiler için önemli bir konu. Bread Financial'ın anketine göre, baby boomer kuşağındaki bireylerin ilişkilerinde alışveriş ve aşırı harcamalar en büyük çatlaklara sebep oluyor. Baby boomerların en yaygın ikinci finansal tartışma konusu da kredi kartı borçları. Çiftlerin ne kadar borçları olduğunu yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.

Finans profesyonellerine danışmak çiftlerin geleceğe odaklanmasına daha fazla imkan sağlayabilir. Bir finansal plan oluşturmak ve bu planı uygulamak için mali danışmanlarla ne kadar erken konuşulursa o kadar iyi sonuçlar alınabilir.

Enflasyon aşkı öldürüyor

 

Banka kartı kullanımı 6 yaşına kadar indi

 

Yatırımda kişiliğinizle uyumlu stratejiler kazandırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)