BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİkili ilişkilerde para konusunun çözümü: Harcama limiti----

İkili ilişkilerde para konusunun çözümü: Harcama limiti

İkili ilişkilerde para konusunun çözümü: Harcama limiti
21 Temmuz 2023 - 16:33 www.finansgundem.com

Romantik birlikteliklerin en önemli dönüm noktalarından birisi de finans konusunun nasıl çözüleceğidir. Uzmanlar bireysel özgürlüklere müdahale etmeden savurganlığı önlemenin yolu için harcama limiti oluşturulmasını öneriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eşinizin çok para harcadığını düşünmeniz için ne kadar harcadığını görmeniz gerekiyor. Wall Street Journal’ın haberinde eşlerin para harcamaları konusunda oluşturdukları kurallar tartışmaya açılıyor.

Habere göre çiftlerin para konusundaki tartışmaların yolunu kesmek için kullandığı en uygun yöntemlerden birisi harcama kuralları oluşturmak. Buna göre çiftlerden herhangi biri nihai fiyat daha önce kararlaştırılan bir eşiğin altında olduğu sürece daha önce herhangi bir konuşmaya gerek olmadan istediğini satın alabiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel ekonomik belirsizliklerin artmasıyla ve yükselen fiyatlarla birlikte bütçeler de daralmaya başladı. Bu aynı zamanda geçmişte belirlenen harcama limitlerine uymayı da zorlaştırdı. Çiftlerse genellikle para konularını konuşmaktan çekiniyorlar. Zira bu tür konuların evliliklerine veya ilişkilerine mal olacak büyük bir tartışmanın tetikleyicisi olarak görüyorlar.

Ancak WSJ haberine göre eğer partnerler paranın nasıl harcanacağı, nasıl tasarruf edileceği ve nasıl değerlendirileceği gibi konularda anlaşabilirlerse finansal geleceklerini de daha net bir şekilde görebilirler.

ABD Merkez Bankası (FED) St. Louis şubesi araştırmasına göre evli çiftler, birlikte yaşayan ancak evli olmayan çiftlere göre dört kat daha fazla servete sahipler. Araştırmacılar evli çiftlerin mali durumlarını birleştirme ve finansal hedeflere ulaşmak için birlikte çalışma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu sayede evli çiftler daha yüksek oranda zengin olabiliyor ve ilişkilerinden memnuniyet elde edebiliyor.

Evli olmayan çiftlerse hiçbir soruya tabi olmama kuralından faydalanıyor. Kansas Eyalet Üniversitesi’nde bireysel finans planlama bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapan Megan McCoy harcama sınırlarının bazı insanlar için özgürleştirici, diğerleri içinse korkutucu gelebileceğini söyledi. Ancak McCoy çiftlerin anlaşmazlıkları en aza indirmek, para konulu tartışmaları kolaylaştırmak ve hane halkı finansmanında bireysel özerklik duygusunu korumak için bu yöntemin kullanılabileceğini belirtiyor.

Çiftlerin belli bir limitin altındaki hiçbir harcamayı sorgulamadığı bir harcama kuralında anlaşmak akademisyene göre “sır tutmak ile mahremiyet arasındaki çizgiyi netleştiriyor” ve bu çiftler için “iyi” bir şey. McCoy, “Bu işin en ince noktası partnerinize ‘İşte seninle konuştuğumuz miktar. Birlikte ortak finansal hedeflerimiz var. Fakat bu miktarla küçük kaçamaklar yapabilirsin’ diyebilmektir” açıklamasında bulundu.

Söz konusu bakış açısı Cincinnati merkezli finans koçu Christine Luken’a göre ilişkinin her iki tarafına da belli bir otorite sağlıyor. Luken bu yöntemle ilişkilerde oluşabilecek birçok tartışmanın önünün kesildiğini de sözlerine ekledi.

Ancak McCoy bir çiftin harcama limitini belirlemenin asıl kritik konu olduğunu belirtiyor. Zira rakamın aynı zamanda hem finansal planlarınıza uyması ve her iki tarafın da makul bir harcama limiti olarak görmesi gerekiyor. Limitin bireylerin günlük yaşamları ve harcama alışkanlıklarıyla çelişmemesi de önemli.

Bu noktada her iki partner de tüm satın alma işlemlerini mevcut hane bütçesini de inceleyerek gözden geçirebilir. Ardından da arka arkaya yapılan harcamalar arasında birbirine benzeyen rakamlar karşılaştırılabilir. Bu rakamların birbirine ne kadar benzediği, birbirinden ne kadar ayrıştığı, bu iki rakamı yaklaştırmak için neler yapılması gerektiği bu süreçte incelenebilir.

McCoy, “Elde ettiğiniz verileri kullanarak beklentilerinizi ve bunların sizin için ne anlama geldiğini tartışın. Belki de bir taraf para konusundan veya kıtlık zihniyetinden dolayı daha fazla endişe ediyordur ve diğer tarafın henüz partneriyle paylaşmadığı daha fazla hedefi vardır. Bunların görülmesi için doğru zaman bu incelemenin yapıldığı zamandır” diyor.

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?

 

Ortak hesap oluşturan çiftler daha mutlu

 

Enflasyon aşkı öldürüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)