BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBiriken kredi kartı borçları nasıl ödenir?----

Biriken kredi kartı borçları nasıl ödenir?

Biriken kredi kartı borçları nasıl ödenir?
16 Mayıs 2023 - 16:41 www.finansgundem.com

Artan fiyatlar ve kredi kartlarındaki yüksek faiz oranları biriken borçların ödenmesini çok daha zor bir hale getiriyor. Finans uzmanları birikmiş borçların ödenebilmesi için ödeme stratejilerinin önemine dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel enflasyonun yükselmesiyle birlikte birikmiş kredi kartı borçlarını ödemek de eskisine göre gerçekleştirmesi çok daha zorlu bir hedef haline geldi.

Bloomberg’ün haberine göre tüketici davranışlarının genel çerçevesine bakıldığında kullanıcıların genellikle tatil dönemlerinde yaptıkları yüksek meblağdaki harcamaların yükünü yılın ilk aylarında azaltmaya çalıştığı görülüyor. Ancak ABD Merkez Bankası (FED) New York Şubesi’nin raporuna göre kredi kartı hesapları 2023 yılının ilk çeyreğinde 986 milyar dolar civarında sabit kaldı. Bankrate verilerine göre en az son 20 yıldır ilk kez kredi katı borçları yılın ilk üç ayında düşüş eğilimi göstermedi.

Borçların yükselmesi ve FED’in faiz oranlarını yüksek tutması daha fazla tüketicinin borçlarını ödemekte zorlandığı anlamını taşıyor. New York FED raporunda kredi kartı borç ödemelerinin %4,6’sının ciddi derecede geciktiği belirtiliyor. Söz konusu tabir kullanıcıların 90 gün ve üzeri sürede asgari ödemelerini yapmadığı anlamını taşıyor. Genç kullanıcılar içinse durum daha ciddi. Rapora göre, 18-29 yaş aralığındaki gençlerin %8,3’ü kredi kartı borç ödemelerini ciddi derece geciktirdi.

Bu borçları ödemek tüketiciler için göz korkutucu olabilir. Ancak finansal firması First Pacific Financial’ın Finansal Planlama Uzmanı Harrison Hinz borçluların “derin bir nefes alması” gerektiğini belirtiyor.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre haberde borçlarını ödemeyi hedefleyenlerin dikkat etmesi gereken bazı ipuçlarına işaret ediliyor:

Derinlere dalın

Danışmanlık firması Greenspring Advisors’ın Finansal Planlama Müdürü Zach Hubbard geride kalan borçların ‘tam resminin’ belirlenmesinin önemli bir ilk adım olduğuna dikkat çekiyor. Finans uzmanı kredi kartı hesaplarının listelenmesini ve bu listelemede borçların, asgari ödemelerin ve faiz oranlarının göz önünde bulundurulmasını tavsiye etti.

Danışmanlar sorunun ciddiyeti anlaşıldıktan sonra harcanandan daha fazla paraya diğer bir ifadeyle pozitif nakit akışı oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Wealth Enhancement Group’un Danışmanı Kris Carroll borçluların harcama alışkanlıklarını takip etmesini ve bütçeleme uygulamaları üzerinden harcamalarını otomatik olarak kategorize etmesini tavsiye ediyor. Borçlular aşırı harcama yaptıkları alanları belirledikten sonra sıkı bir bütçe oluşturarak kredi kartı ödemeleri için alan yaratabilirler.

Caroll, “Temel harcama problemini çözmediğiniz sürece hiçbir şeyin anlamı olmayacaktır” diyor ve borçluların bütçelerini olabildiğince kısması gerektiğine dikkat çekiyor.

Daha düşük Faiz oranları arayın

Kredi kartı şirketinizle pazarlık yaparak faiz oranlarını bir miktar düşürmeniz mümkün olabilir. Daha Az faiz veya ödeme planı üzerinde yapılacak çalışmalar borçlarla mücadeleyi daha uygun hale getirebilir. Alternatif olarak da borçlular kredi sağlayan kuruluştan borçlarını kartlarından daha düşük faizli kredi hesaplarına aktarmasını isteyebilir.

Servet yönetimi firması Progress Wealth’in Mali Danışmanı Blaine Thiederman, “Daha düşük faiz oranları bulmak faiz ödemeleri üzerinden tasarruf edilmesini ve borçların daha hızlı ödenebilmesini sağlayabilir” dedi.

Kredi kuruluşlarıyla müzakere edebilme şansı olmayanlarsa ödeme süreçlerini basitleştirecek genel faiz oranını düşürebilecek borç ödeme yöntemlerini değerlendirebilir.

Carroll, daha düşük faizli kredilerinin birleştirilerek ödemelerin güvence altına alınabileceğini belirtiyor. Diğer bir deyişle otomobil kredisi ve konut kredisi gibi düşük faizli krediler konsolide edilerek daha düşük bir faiz oranı belirlenmesi sağlanabilir.

Stratejik ödeme yapın

Hinz, balonlaşan kredi kartı bakiyenizle başa çıkmaya hazır olduğunuzda, dikkate alınması gereken yararlı stratejiler olduğunu da belirtiyor. Borç ödemelerinde motive olmak isteyenler için önce düşük bakiyeli borçların ödendiği ‘kartopu’ yaklaşımı benimsenebilir.

Uzun vadede daha fazla para biriktirmeyi hedefleyenlerse yüksek faizli borçlarına öncelik vererek “çığ” yöntemini kullanabilirler. Ancak bu yöntemde ödemelerin ivme kazanması daha fazla zaman alır.

Thiederman ayrıca, bakiyelerinizi ödemek için herhangi bir şekilde ekstra nakit ayırmanızı tavsiye ediyor. Bu ekstra nakit banka kampanyalarında sağlanan bonus uygulamaları gibi farklı yöntemleri de içerebilir.

Kart alışkanlığından uzaklaşın

Mali danışmanlar kredi kartı borçlularının kartla ödeme alışkanlığını olabildiğince bırakması gerektiğini belirtiyor. Greenspring’ten Hubbard aşırı harcama sorunuyla mücadele eden tüketicilerin eski yöntemlere dönesini ve nakit taşımasını tavsiye ediyor.

Hubbard, “Harcamalarınızı yeterince karşılayabilecek nakitle dışarı çıkın. Nakit kullanımı kendinizi bütçenize sadık kalmaya zorlamanız için iyi bir yöntemdir” dedi.

 

Yardım arayın

Eğer kendi başınıza kredi kartı borçlarınızla mücadele edemiyorsanız profesyonel yardım seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Ödeme planlarının gerisinde kalan borçlular yerel borç danışmanlığı firmaları gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan ücretsiz borç danışmanlığı hizmetleri alabilir.

Hubbard ayrıca yeterince fonu olan bireylerin bir mali danışmanı işe almasının da öneriyor. Finans uzmanına göre “en iyi bir sonraki adımı belirlemenize yardımcı olan ve bunalmış hissettiğinizde sakinleştirici bir ses sağlayan” bir profesyonelle çalışmak borçların daha kolay ödenmesini sağlayabilir.

Rusların icralık olan kredi borçları 2 trilyon rubleye ulaştı!

 

Buffett’tan kredi kartı devine 1 milyar dolar yatırım

 

Avrupa'da sorunlu krediler artabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)