BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAysal başaramadı, suçu Fener'e attı----

Aysal başaramadı, suçu Fener'e attı

Aysal başaramadı, suçu Fener'e attı
02 Mart 2013 - 08:08 www.finansgundem.com

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, SPK'nın onaylamadığı bedelli sermaye artırımına tepki gösterdi

Galatasaray’ın (GS) Sermaye Piyasası Kurumu’na takılan (SPK) yüzde 300’lük ikinci bedelli sermaye artırımı işleminin peşini bırakmayacaklarını belirten Kulüp Başkanı Ünal Aysal, SPK’ya yönelik sert çıkış yaptı. Milliyet'in haberine göre, Galatasaray bu artırımla kasasına 100 milyon dolar koymayı planlıyordu.
“Bana göre SPK’ya bir talimat gitti” diyen Aysal, bilerek önlerinin kesildiğini anlattı. Aysal, önceki akşam ekonomi gazetecileriyle akşam yemeğinde buluştu.
Sermaye artırımı yaparak kulübün batmaktan kurtulması adına çalıştıklarını, 153 milyon hisseyi elinde tutan 15 bin kişinin iradesinin de bu yönde olduğunu belirten Aysal, 410 hisseyi temsil eden 12 kişinin itirazının, büyük çoğunluktan daha çok öne çıktığını iletti. Aysal, “153 milyon hisseyi elinde tutanların talebine değil 410 hissesi olanların şikayetine bakıldı. SPK etik davranmıyor, haksızlık yapıyor. 5 ay bekledik. 5 ay şer cephesi çalıştı” dedi.
SPK’nın sermaye artırımları öncesinde mektup yoluyla üst üste tehditler yolladığını, geçmişteki cezaları kesme yönünde üzerlerine geldiğini bildiren Aysal, yeni SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’la sermaye artırımını görüştüğünü, Galatasaray Sportif AŞ’nin nakit koyması şartıyla onay sözü aldıklarını anlatttı.
Aysal, şöyle devam etti: “Başkan (SPK’nın) ‘rahatsızlık bu konudaydı, şimdi tamam’ diyerek memnun oldu. Sonra Galatasaray’a özel çıkan tebliğlerle bu yolun önü kapandı. Paranoyak oldum. Şu an ne yapacağımızı söylemiyorum, çünkü SPK yine kural değiştirir. Bunun için susuyorum” dedi.Bunlar ‘Fener’in işi!
Yaşananların arkasında eski bir Fenerbahçeli yöneticinin holdinginin olduğu iddiasını ortaya atan Aysal, açılan davalar ve olayın geniş kitlelere yayılmasında böylesine bir etkinin varlığı bilgisine yeni ulaştıklarını söyledi.
Kulübü teknik iflastan kurtarmak için sermaye artımına gidildiğinin altını çizen Aysal, “Bu rakam çok yüksek değil miydi, küçük yatırımcı açısından sorun değil mi?” sorusuna ise, şu yanıtı verdi:
“Abartılı, alışılmamış olabilir ama Rus VTB bankası ile hisselerimize repo işlemi izni verilmeyince böyle bir yola buşvurduk. Ama rakam yüksek denildi. Biz de iki kere yapalım dedik. İlkini de yaptık. ikinciye takıldık. Shakespeare’ın bir sözü var “Tereddüt etmeyeceksin...” Aslında biz de gazlayıp gidecektik, yanlış yaptık. Ama bunun üstesinden geleceğiz.”
CİMBOM’DA NELER OLUYOR
* Galatasaray Sportif AŞ’nin kulüpte yüzde 55 hissesi var. Yüzde 45’lik hisse ise borsada halka açık durumda.
* Ünal Aysal döneminde yüzde 28.4’lük hisse satışı yapıldı, kasaya bu yolla 96 milyon dolar girdi.
* Yatırımcıların yüzde 99’a yakın bölümü yerli yatırımcı, sayıları 15 bini buluyor.
* Sermaye artırımları öncesi 251 milyon TL’lik sermaye açığı vardı. Bu durum teknik iflas olarak tanımlanıyor.
* İlk planlanan yüzde 10.000’lik bedelli sermaye artırımı yapılsaydı, bu iflas pozisyonundan çıkılacaktı. Amaç buydu ama planlar istenildiği gibi gerçekleşmedi.
* Aysal başkanlığı devraldığında 318 milyon dolar borç, 79 milyon dolar alacağı olanların kapıda, 2014’e kadar tüm gelirlerin temlik edildiği bir mutfağa girdiğini söyledi.
* Hedefinin Mayıs 2014’de (süresi dolduğunda) artıya geçen bir kulüp bırakmak olduğunu belirten Aysal, bir kez daha aday olup olmayacağı konusunu ise düşüneceğini kaydetti.
* Genel Kurul’dan yetki alan Aysal, dört büyük yatırıma hazırlandıklarını söyledi. Bunların en iddialısının ise Riva’daki gayrimenkul projesi olması bekleniyor.
Çarşı coştu, ‘Fani’ Beşiktaşlı oldu
Ünal ve Fani Aysal çifti İstanbul’da Ritz Carlton’ın rezidans bölümünün üst katlarındaki evinde oturuyor. Zaman zaman Camdan Beşiktaş’ın İnönü stadındaki maçları izlediğini belirten Ünal Aysal, “Eşimin de benimle birlikte maçları izlediği oluyor. Hatta stada gelen seyircinin coşkusunu çok samimi buluyor. Bu yüzden Beşiktaşlı oldu” dedi.
70 milyon dolar para kasada 100 milyon dolar yattı!
* Kulüp önce Şubat 2012’de yüzde 10.000’lik bedelli sermaye artırımı yoluyla yatırımcıdan para toplamak için SPK’ya başvurdu.
* Buna izin çıkmayınca 18 Haziran’da yüzde 400 bedelli sermaye artırımı yaptı. 2 milyon 788 bin TL olan sermaye, bedelli olarak 13 milyon 940 bin TL’ye çıkarıldı.
* Her 1 TL’lik hisse için rüçhan hakkı kullanım 25 lira üzerinden yapıldı. Elinde 1 TL’lik hissesi olan yüzde 400’lük artırıma katılmak için 100 TL ödedi. 11 milyon 152 bin TL artan sermaye karşılığı yatırımcıların ödemesi gereken tutar 278.8 milyon TL’ye işaret ediyordu. Şirketin yüzde 45’i borsada halka açık, kalanı ise kulübe ait. 278.8 milyon TL’lik rüçhan hakkı bedelinin 125.4 milyon TL’si (70 milyon dolar) kaynak olarak kasaya girdi.
* Eylül 2012’de kulübe 100 milyon dolar kaynak sağlayacak yüzde 300’lük bedelli sermaye artırımına ise SPK, tebliğdeki değişiklikler sebebiyle izin vermedi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sermaye Artışı02 Mart 2013 22:38

    Galatasaray'ın bu talebine sermaye artışı denmez, SOYGUN DENİR. 1 TL'lik kağıdı 25 TL'den sattılar. Peki hangi şirket bu 25 TL eden? AYSAL'ın kendi deyimiyle "iflas etmiş" bir şirket!SPK böyle bir şirketin sermaye artışı yolu ile halkın yolunmasına nasıl izin verecek? Asıl AYSAL, bırak ikinci sermaye artışını, 1'inci sermaye artışının akibetini düşünsün.

  • Sade vatandaş02 Mart 2013 11:22

    Her şeyi en iyi siz bilirsiniz, Fransız ekolünün temsilcileri....... Biz sade vatandaşlar sizin fikirlerinize itimat etmek zorundayız gibi zannediyorsunuz... Gecti o dönemler......