BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’de temerrüt dalgası mı geliyor?----

ABD’de temerrüt dalgası mı geliyor?

ABD’de temerrüt dalgası mı geliyor?
19 Eylül 2023 - 14:15 www.finansgundem.com

FED’in rekor yüksek faiz oranları kurumsal şirketlerin belini büküyor. Kredilere ulaşımın zorlaşmasıyla birlikte ABD’deki küçük ve orta ölçekli şirketler temerrüt tehdidiyle karşı karşıya

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışanları ofise geri getirmek kurumsal şirketlerin Kovid sonrası uygulamaları mücadelelerinin sadece bir kısmıydı. Bölgesel bankalar ABD’de ofis mülklerine büyük miktarlarda kredi sağlıyor. Şirketler de bu borçların getirdiği saatli bombayla yüzleşmeye hazırlanıyor. Söz konusu tehdit ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini gelecek yıla kadar mevcut 22 yılın zirvesinde tutması halinde çok daha ciddileşebilir.

MarketWatch’un haberine göre, danışmanlık firması West Monroe’nun yerel bankalar ve kredi kuruluşları üzerine çalışan kıdemli ortağı Tom Collins, kurumsal şirketlere dair en büyük endişe noktasının ofis mülkleri olduğunu söylüyor. Collins’e göre faizler yüksek kalırsa kredi yükümlülüğü olanlar zorlu seçeneklerle karşı karşıya kalacak. Collins şirketlerin yüksek faizlerle refinansman yoluna girmek veya temerrüde düşmek ikileminde kalacağına dikkat çekti.

Amerikan şirketleri yarı dolu ofis binalarına çalışanlarını geri getirmeye çalışıyor. Bu süreçte tahmini olarak 1 trilyon dolarlık gayrimenkul kredilerinin 2024 yılına kadar olgunlaşması da bekleniyor. Büyük kurumsal şirketleri finans merkezlerinde marka niteliğindeki binalarının kiralarını ödemekte çekinmedi. Ancak aynı durumu büyük şehirlerin finans merkezlerindeki daha düşük nitelikli mülkleri kapsayan küçük kiracılar için söylemek mümkün değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in faiz kararını vereceği iki günlük ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı günü toplanıyor. Uzmanlarsa halihazırda yüksek tutulan faiz oranlarının sabit kalacağını ve Faiz artışlarının gecikmeli etkilerinin izleneceğini öngörüyor.

Faiz artışları mülk sahiplerini ve ofis kirası için yüksek faiz ortamında taze nakde ihtiyacı olanları zor bir durumda bıraktı. Mart ayındaki banka krizi sırasında Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflası ve mevduatların yüksek getiri için Finans sisteminin farklı kanallarına kaçması yerel bankaların kredi imkanlarını da sıkılaştırıyor.

Wall Street’ten gelen kredi hacimleri de benzeri bir konumda. Goldman Sachs verilerine göre bu yıl ağustos ayının sonuna 10 milyar doların biraz üzerinde kadar çok kanallı ticari mortgage destekli menkul kıymetler anlaşması yapıldı. Bu rakam 2008’den bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Mortgage faizleri için bir gösterge niteliğinde olan kuponlar 2000’lerin başından bu yana en yüksek seviye olan %7’nin üzerine çıktı.

Collins yerel bankalardaki iflas dalgasını için daha fazlasının geleceğini öngörmese de şehir merkezlerindeki B ve C sınıfı düşük kaliteli ofis binalarına yoğun bir şekilde maruz kalan borç verenler için acı verici bir dönemin yaklaştığı konusunda uyarıyor.

Bankalar borçluların mülklerini korumalarına yardımcı olmak için kredi şartlarındaki değişikliklerin hızını artırabilir ve vadesi gelen borç ödemelerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Collins bu borç verenlerin kredi satışlarını artırabileceğini, daha fazla kredi kaybı ve birleşme ve satın alma aktivitesine maruz kalabileceğini söyledi.

Collins, “Hiç şüphe yok ki, bankaların bilançolarından çıkardıkları bu kredilerin bir kısmını satın almak isteyen özel sermaye yatırımcıları ve diğer yatırımcılar olacaktır. Buradaki bariz soru bu satışların ne kadar indirimle yapılacağıdır. Yatırımcıların daha iyi bir anlaşma elde etmek için işlerin daha da vahim hale gelmesini bekleyeceğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Bankaların ofis varlıklarına olan yatırımlarını kurtaran bir diğer değişken de otellerin, sanayi şirketlerinin ve diğer taşınmaz türlerinin nispeten istikrarlı performansı olmuştu. Ancak Collins FED’in faizleri yüksek tutması ve ekonominin bocalaması durumunda bu sektörlerin de zorluklarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Çin ve ABD arasında finansal savaş!

 

Goldman Sachs Brexit sonrası Avrupa’ya yükleniyor

 

Yellen: ABD ekonomisinin gerilemekte olduğuna dair işaret yok

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)