BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis11 trilyon dolarlık piyasada Citadel devrimi----

11 trilyon dolarlık piyasada Citadel devrimi

11 trilyon dolarlık piyasada Citadel devrimi
18 Temmuz 2023 - 15:43 www.finansgundem.com

Dev menkul kıymetler firması Citadel haziran ayı itibariyle müşterilerine ABD yatırım sınıfı tahvil ürünleri sunmaya başladı. Sektör uzmanları 11 trilyon dolarlık tahvil piyasasında Citadel’in elektronik ticaret devrimi yaratacağını öngörüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü milyarder Ken Griffin’in dev menkul kıymetler firması Citadel, Amerika’nın 10 trilyon dolarlık tahvil piyasasına giriyor. Yatırımcılar ve sektör yöneticileri bir zamanlar büyük bankalar ve telefonlar üzerinden yapılan işlemlerin hakim olduğu ABD tahvil piyasasında elektronik ticaret devrimine hazırlanıyor.

Piyasalar varlıklarının alım satımı için aracı olarak hareket eden ve her gün 463 milyar dolarlık işlem gerçekleştiren ‘market maker’ firma haziran ayında müşterilerine ABD yatırım sınıfı tahvil ticareti hizmeti sunmaya başlamıştı.

Financial Times’ın haberine göre Citadel Menkul Kıymetler’in bu hamlesi teknolojinin onlarca yıl gerisinde kalan kurumsal tahvil piyasasında meydana gelmesi beklenen değişikliklere işaret ediyor. Bu aynı zamanda hisse senetlerinde yüksek hızlı ticarete geçiş sayesinde servetine servet katan milyarder Griffin için yeni bir eşik niteliğinde. Halka arz olması beklenen menkul kıymetler firması, ABD hisse senetlerinde yaklaşık her dört işlemden birini gerçekleştiriyor.

Bununla birlikte Griffin’in menkul kıymetler firmasında ayrı bir firma olan hedge fonu firması Citadel çok çeşitli varlıklar üzerinden ticaret yapıyor. Hedge fonu firması bu yılın başlarında yatırımcıları için 16 milyar dolar kâr elde etti ve tüm zamanların en başarılı hedge fonu firması seçildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Citadel’in hedge fonu şirketi, Citadel Yatırım Grubu (Citadel Investment Group) olarak biliniyor ve özel yatırım fonlarını yönetiyor. Hedge fonu, yatırımcılardan topladığı parayı farklı varlık sınıflarına yatırarak kâr elde etmeyi hedefliyor.

Diğer taraftan, Citadel Menkul Kıymetler (Citadel Securities) ise bir menkul kıymetler firması niteliğinde. Firma, piyasa yapıcılığı (market maker) ve likidite sağlama hizmetleri sunarak finansal piyasalarda işlem yapıyor. Citadel Menkul Kıymetler, hisse senetleri, opsiyonlar, vadeli işlemler ve diğer finansal enstrümanlarda likidite sağlayarak piyasalara derinlik sağlıyor.

Her iki şirket, aynı ana şirket olan Citadel LLC'ye ait, ancak farklı iş kollarında faaliyet göstererek bağımsız bir şekilde çalışıyor.

Tahvil alım satım platformu Tradeweb’in CEO’su Billy Hult, “Bizim bakış açımızdan, Citadel Menkul Kıymetler’in kredi piyasalarına girmesi ve bir etki yaratmak için hazır olduklarını hissetmeleri sadece bir zaman meselesiydi. İçgüdülerim Citadel gibi bir firmanın yalnızca büyük ve gerçekçi bir etki yaratabileceklerini hissettikleri için piyasaya gireceğini işaret ediyor” dedi.

On yıllar boyunca, kurumsal tahvil işlemleri neredeyse tamamen telefonla gerçekleştirildi, zayıf likidite ve elektronik ticareti zorlaştıran çok çeşitli borçlanma araçları mevcuttu. Ancak sektörün kıdemli isimler, durgun analog sözleşme yöntemlerinden elektronik ticarete geçişin, korona virüs pandemisi dönemindeki bir dalgalanmanın ardından ivme kazandığını söylüyor. Uzmanlara göre bu süreç piyasa yapıcı Jane Street gibi alternatif likidite sağlayıcısı firmaların yardımlarıyla gerçekleşti.

Citadel Menkul Kıymetler Sabit Gelir ETF Ticareti Başkanı Bob Cariste, “İlk odak noktamız, mevcut sabit gelirli ETF işimizle en yüksek eşgüdüme sahip olan yatırım sınıfı tahvillerdir. Yüksek getirili tahviller de hedeflerimizle en fazla örtüşen ikinci alandır. Bu nedenle sürece dahil olmamız oldukça doğaldır” açıklamasında bulundu.

Piper Sandler Kıdemli Araştırma Analisti Patrick Moley, Citadel gibi büyük bir piyasa yapıcının girişinin “bu platformdaki hacimleri daha da artırma potansiyelini” barındırdığını söyledi.

Moley, “3 ila 5 milyon dolarlık büyük çaplı ticaretlerin büyük çoğunluğu bankalar tarafından telefon üzerinden yapılıyor. Bu daha büyük ticari işlemlerin elektronik sistemler üzerinden yürütülmesi için bir teşvik oluşmalı” dedi. Bu tür işlemler için likidite gerektiğine dikkat çeken Moley, ekosisteme giren piyasa yapıcılarının süreci destekleyeceğine işaret etti.

İngiltere’de tahvil yolsuzluğu skandalı: Dev bankalar hedefte!

 

Körfez ülkelerinin serveti Çin’e akıyor

 

Wall Street bankaları çürük tahvillere geri dönüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)