BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİngiltere’de tahvil yolsuzluğu skandalı: Dev bankalar hedefte!----

İngiltere’de tahvil yolsuzluğu skandalı: Dev bankalar hedefte!

İngiltere’de tahvil yolsuzluğu skandalı: Dev bankalar hedefte!
05 Temmuz 2023 - 11:37 www.finansgundem.com

İngiltere’nin rekabet kurulu devlet tahvil ticaretinde yolsuzluk soruşturması için 3,7 milyon sterlin harcadı. Citi, HSBC, Morgan Stanley gibi dev bankaları kapsayan yolsuzluk soruşturmasından rekor cezalar çıkması bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin en büyük bankalarından bazıları ülkedeki devlet tahvili satışlarıyla ilgili rekabet yasasını ihlal etti. Mevzuat kurumlarına milyonlarca sterline mal olduğu iddia edilen ihlalin ortaya çıkarılması için yetkililer binlerce saatlik mesai harcadı.

Financial News’in haberine göre, İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) 76 bin saat süren soruşturma mevzuat kurumuna 3,7 milyon sterline mal oldu. Habere göre davanın soruşturulması için harcanan mesai mevzuat kurumlarının konuyu ne derece ciddiye aldığını da gösteriyor.

CMA geçen ay geçici olarak Citi, Deutsche Bank, HSBC, Morgan Stanley ve Royal Bank of Canada'nın İngiltere devlet tahvillerinin fiyatlandırılması ve ticaret stratejilerini yasadışı bir şekilde paylaşılması için Bloomberg sohbet odalarını kullandığını tespit etti.

Son on yılda finans alanındaki en önemli antitröst incelemelerinden biri olan soruşturmada mevzuat kurumu, bankaların küresel finansal krizin ardından gerçekleşen tahvil satışlarında tam anlamıyla rekabetin sağlanmadığını ve vergi mükelleflerine zarar verebileceğini açıkladı.

2018 yılından bu yana devam eden CMA soruşturması, mevzuat kurumunun 10 yıllık tarihindeki en uzun soluklu inceleme olarak da dikkat çekiyor. Habere göre soruşturmanın ilk oluşturulduğu dönemdeki amacı finansal hizmetlerdeki rekabet endişelerinin geniş kapsamlı olarak incelenmesiydi. Soruşturmanın sonuca ulaştırılması birçok kez ertelendi. İlk olarak Eylül 2022’de sonuca ulaştırılması planlanan rekabet soruşturması önce 2022’nin ilk çeyreğinde ardındansa 2023 ilkbaharında ertelemeye tabi tutuldu. FN haberine göre ilk sonuçlarsa 24 Mayıs tarihinde açıklandı.

Ancak CMA’in Londra Menkul Kıymetler Borsası’nın (LSE) ticari hizmetler sağlayıcısı Quantile’ı devralınmasını onaylaması ise sadece yedi ay sürmüştü. Benzeri bir şekilde AB rekabet kurumunda da LSE’nin Refinitiv’i satın almasının onayı yedi ay almıştı.

Tahvil ticaretindeki rekabet soruşturması aynı zamanda CMA’in en pahalı soruşturmalarından birisi olarak öne çıkıyor. Kurumun Microsoft’un oyun üreticisi Activision’ı devralma girişimini engelleme teklifi için harcanan miktarsa sadece 1,2 milyon sterlin değerindeydi.

CMA'in İcra Direktörü Michael Grenfell, iddia edilen tahvil yolsuzluğu faaliyetlerini "çok ciddi" olarak nitelendirdi ve mevzuat kurumunun yürüttüğü "ayrıntılı soruşturmayı" hak ettiğini söyledi.

Ancak davada tam bir sonuca ulaşılması için henüz uzun bir yol var. Deutsche Bank ve Citigroup mevzuata uygun hareket etmediklerini kabul ediyor. Ancak HSBC, Morgan Stanley ve Royal Bank of Canada, CMA'in açıklamasıyla aynı doğrultuda hareket etmiyor.

CMA, rekabet hukukunun ihlal edildiğine dair "yeterli kanıt" olup olmadığına henüz karar vermediğini ve bankalardan potansiyel olarak daha fazla başvuru beklediğini açıkladı.

Deutsche Bank yasadışı işlemlere katılımı nedeniyle CMA’i uyardığı için para cezasına çarptırılmayacak. Citi ise soruşturma sırasında pişmanlık başvurusunda bulunduğu için para cezasında indirime tabi tutulacak.

İngiltere yatırımcıların ilgisini artırmak istiyor

 

BoE'den yabancı bankalara kötü haber

 

İngiliz finans devlerine vurgunculuk suçlaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)