Ana SayfaRöportajlarZeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok---

Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok

6 / 8
Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok
17 Aralık 2014 - 08:56 www.finansgundem.com

“TUTARLILIK, HUKUKİLİK VE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK BÜTÜN YERLİ YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN OLMASI GEREKEN BİR DURUM”

-Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki vergi sistemi hakkındaki düşünceleri konusunda yorumunuz nedir?

Zeki Gündüz: Biz kendi Türk kültüründe yetiştiğimiz ve devletimizin düşünce ve davranışlarını biliyor olduğumuz için, bize normal gelen birçok şey dışarıdan gelen bir yatırımcı için büyük problem diye algılanabilir. Aslında bizim son derece basit bir ilke üstünde durmamız gerekiyor. O da tutarlılık ve hukukilik. Aslında farklı bir şey de yapmak gerekmiyor. Tutarlılık, hukukilik ve öngörülebilirlik bütün yerli yabancı yatırımcılar için olması gereken bir durum ve bunun mutlaka sağlanması lazım. Ne yazık ki biz bunu vergi uygulamalarında sağlayamıyoruz. Mesela hiçbir kanunu 3-5 seneden fazla uygulayamadık. Sürekli değişiklikler yapılıyor. Bu da yatırımcıların şevkini kırıyor. Müteşebbislerin müteşebbislik ruhunu zedeliyor. Eğer bu bir yabancıysa onları daha da bir kaygılandırıyor ya da yatırım ortamı konusunda iyice bir riskli gözüyle bakmalarına sebep oluyor. Hani sinek küçük mide bulandırır derler ama bunlar dalga etkisiyle büyür ve sizin için ileriye dönük bakıldığında büyük problemlere dönüşebilir. Bakın bizim Türkiye olarak yabancı yatırımcıya ihtiyacımız var. Yatırımcı da böylesi bir belirsizlik, istikrarsızlık ve tahmin edilebilirlik riskleri olan bir ortama neye güvenerek nasıl gelecek. O yüzden bizim kuralları şeffaf, açık, öngörülebilir ve bilinebilir olan bir ortamı mutlaka ve sürekli korumamız, kollamamız gerekiyor ki Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke olsun.

Aslında doğrudan yabancı yatırımcıya da yabancı gözüyle bakmama, sermaye vatandaşı gözüyle bakmak gerekiyor. Çünkü bu ülkeye gelip, güvenip ve sermayesini bağlamış, taşına toprağına yatırım yapmışsa o artık bizim için bir sermaye vatandaşıdır. Ve bizim diğer oyuncularımızdan herhangi bir farkı yoktur. Herhangi bir şekilde zaten farklı bir muameleye de tabi tutulmaması gerekir. Velhasıl ben bu konuların özellikle altını çiziyor ve her bulduğum ortamda da anlatıyorum. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster