Ana SayfaRöportajlarZeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok---

Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok

3 / 8
Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok
17 Aralık 2014 - 08:56 www.finansgundem.com

“SON DÖRT SENEDE VERGİ İNCELEME ELEMAN SAYISI İKİ BUÇUK KAT ARTTI”

-Vergi mükellefinin hukukunun gelişimi hakkında neler söylemek istersiniz? 

Zeki Gündüz: Özellikle devlet son yıllarda vergi alma kapasitesini arttırma çabası içerisinde doğal olarak. Bir yandan da mükelleflerin bu süreç içerisinde gereksiz hırpalanması ya da hakkının hukukunun gözetimine dönük de düzenlemeler yapmakta ve yapılmakta. Mesela bunun en yoğun hissedildiği alan vergi incelemeleri alanı ki, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ya da kayıt dışını azaltma konusunda atılan ve atılacak adımlar açısından da bakıldığında en büyük silahlardan bir tanesi vergi inceleme süreci. Ve devlet vergi inceleme gücünü artırdı. Örneğin son dört senede vergi inceleme eleman sayısı iki buçuk kat arttı. Yani 4 binden 10 bine çıktı. Bu  oldukça iddialı bir sıçrama ve çok kısa zamanda bu sıçrama yapıldı. Tabi vergi inceleme sayısı hem matrah hem mükellef sayıları itibariyle buna paralel olarak birden bire üç, dört katına çıktı ve daha da hızlanacak gibi. Bu alanda inceleme yapan yeni arkadaşlarımızın demografik yapısına baktığımızda da yüzde 80’i üç yılın altındaki arkadaşlarımız. Bu da ister istemez bu süreçlerde hem tartışma hem çatışma hem de bir tansiyon yaratıyor. Bunu da azaltabilmek adına bu adımlar atılırken mükellefin hukukunu korumaya dönük bir takım düzenlemeler de yapıldı. Örneğin, vergi inceleme süreci biraz daha ayrıntılı düzenlendi. Vergi inceleme süreleri belirlendi. Dendi ki, eğer kısıtlı bir inceleme yapılıyorsa altı ayda bitmeli, tam inceleme yapılıyorsa bir yılda bitmeli, eğer bitmiyorsa altı aya yakın bir süre daha uzatılabilir. Bütün bunlar kurallara bağlandı.

Yapılmış düzenlemelere uyma ya da saygı gösterme zorunluluğu bir kural halinde düzenlendi. Önceden inceleme elemanları bu benim düşüncem diye her şekilde rapor yazabilirken şimdi onları göz ardı edemez diye bir kural kondu ki rapor değerlendirme komisyonları bunları da gözetiyor olacaklar.

Rapor değerlendirme komisyonlarında mükelleflerin dinlenebilme imkanı getirildi. Yani inceleme elemanlarının dışında, rapor değerlendirme komisyonlarına da kendinizi anlatabilir tezlerinizi ya da hangi konularda argümanlarınız varsa onları paylaşabilme imkanı getirildi. Ancak bunların hayata geçirilebilmesi ve tam anlamıyla işletilebilmesi zaman alıyor. Uygulamada bunun örneklerini çokça görüyoruz. Umarız bu giderek azalıp daha normalleşecek. Ve bugün çıkacak sorunlarda yeni çıkacak düzenlemelerle giderilecektir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster