Ana SayfaRöportajlarZeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok---

Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok

5 / 8
Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok
17 Aralık 2014 - 08:56 www.finansgundem.com

“HALKA AÇIK ŞİRKETLERLE İLGİLİ HİÇBİR ÖZEL DÜZENLEME YOK”

-Vergide, halka açık şirketleri ilgilendiren yeni düzenlemeler hakkında bizi aydınlatır mısınız?

Zeki Gündüz: Halihazırdaki düzenlemelere baktığımız zaman halka açık şirketlerle ilgili hiçbir özel düzenleme yok. Geçmişte Kurumlar Vergisi oranı ya da stopaj oranında farklılaşmalar yaparak halka açık şirketleri ya da halka açılmayı özendiren politikalar izlenirdi. Ancak son zamanlarda bakıldığında özel bir düzenleme yok. Ama genel teşviklerden, imkanlardan tabi ki halka açık şirketler de yararlanabiliyor olacaklar. Aslında büyük mükellef kavramı mali idare tarafından son günlerde gündeme getirildi ve ayrı bir vergi dairesi kuruldu.  Ve onlara ayrı muamele edilmeye çalışılıyor. Aslında oradaki hizmet kalitesi ve büyük mükelleflerin sorunlarını anlama çabası ne kadar iyileştirilebilir ise o kadar gereksiz sorunların çıkması engellenebilir. Bu da halka açık şirketlere, açılacak şirketlere, büyük şirketlere o yönüyle bir destek gibi olabilir. Çünkü bu tarz şirketler uyumla ilgili büyük çaba harcıyor. Sadece mali alanda değil, birçok alanda son yıllarda peş peşe düzenleyici bir takım yasalar çıktı ve bu yasalara uyum büyük bir maliyet getiriyor. Bunlar ne kadar azaltabilirse o kadar iyi olur.

Halka açık şirketler büyük mükellefler vergi dairesinin mükellefi mi tam emin değilim ama, değilse de ben olsam büyük mükellef kategorisine alır ve öyle muamele ederdim. Ve hepsinde de yatırım ortamını iyileştirme ya da yatırımcıyı koruma kollama anlamında özel ve farklı muamele ederdim. Bütün devlet birimlerinde amacın o olduğu ifade ediliyor ve iyileştirme yönünde adımlar atılmaya çalışılıyor. Ama uygulamada ne yazık ki bu şekliyle hemen göremiyoruz. Hatta gereksiz yere külfet veya problemlerle boğuşuyor olduklarını çokça görüyoruz.

Devletin büyük şirketlere ciddi ve kurumsallaşmış işletmelere farklı muamele yapması lazım. Bu motivasyonu yüksek tutabilmek için, onların uyum maliyetlerinin azaltılması ve gereksiz engellerle karşılaşmıyor olması lazım. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster