Ana SayfaRöportajlarZeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok---

Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok

4 / 8
Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok
17 Aralık 2014 - 08:56 www.finansgundem.com

“ARTIK KARŞIMIZDA ESKİ MALİYE YOK”

-Ülkemizdeki temel vergi sorunlarından biri ‘kayıt dışı’ ekonomi bununla ilgili neler söyleyeceksiniz? ‘Kayıt dışı’nın ekonominin temel bir sorunu olduğunu düşünüyor musunuz?

Zeki Gündüz: Başbakanlık düzeyinde bundan önce ‘Kayıt Dışıyla Mücadele Eylem Planı’ adı altında bir program uygulamaya kondu ve bu programın 2013 sonu itibariyle ilki bitti. Aslında 2014 yılı bir ara dönem olarak geçiyor ve 2014 yılında kayıt dışı ile beraber ikinci eylem planı hazırlandı. Şu sıralar bitmek üzere ve muhtemelen ilan edilecek. İlk uygulamadan öğrenilenler, yeni eylem planında bir üst aşamaya geçirilerek devam ettirilecek. Birinci eylem planında ve şu anda yapılacaklara bakıldığında elektronik alanda alt yapının güçlendirilmesi yani donanım yatırımlarının artırılması, yazılım alanındaki yatırımların artırılması ve geliştirilmesi görebildiğimiz kadarıyla önemli bir adımı oluşturacak. Geçmiş dönemde de bunun adımları atıldı, yeni dönemde de bu geliştirilecek ve gelişerek devam edecek gibi görünüyor.

Geçen dönemde mali idare önemli adımlar attı ve önümüzdeki dönemde de o artarak devam edecek gibi gözüküyor. O yüzden benim mükellefler açısından her fırsatta söylediğim, artık karşımızda eski Maliye yok. Nasıl muhasebe konusu elle  muhasebeden elektronik muhasebeye evrildiyse, yoklamada da elle yoklamadan elektronik yoklamaya, incelemeye giden bir devlet dönüşümü söz konusu. Zaten alt yapısı son derece gelişmiş şekilde oluşturuldu ve sonuçlarını her geçen gün görüyoruz.

Böyle bir ortamda mükelleflerin, eskinin döneminin geçtiğini bilmesi gerekiyor. Yani o dönem bitti. Yeni bir dönem açıldı ve incelemeye seçilme konusu bir şans ya da piyangonun vurması gibi bir şey olmaktan çıktı. Özellikle tüm bilançolar, gelir tabloları ve beyannamelerin hepsi elektronik ortamda. Eskiden incelenmeyen birçok konu şimdi düzenli inceleme konusu haline geldi. Şöyle ki; Maliye Bakanlığı büyük bütün mükelleflerin zaman aşımı dönemini inceleme çabası içerisinde. Büyük veya büyüyorsanız artık radarın içindesiniz ve bu zaman aşımı dönemi içerisinde inceleneceksiniz. Aynı şekilde büyük bir işlem yaptıysanız ya da sıra dışı bir işlem yaptıysanız (bölünme, birleşme, devir, gayrimenkul satın alma gibi) bunların da inceleme oranını çok yükselttiğini biliyor olmanız lazım. Nasıl olsa incelenmez ya da belki incelenmez gibi o olasılıklara prim vererek yaklaşmamak gerekiyor. Ve artık incelemeleri normal operasyonel sürecin bir parçası olarak ele almak gerekiyor.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster